Somananda, tantra šola

Krepitev moči žensk po tantri

piše: Liisa Maimon
13. marec 2018    582 ogledov

V današnjem času ob poplavi vseh informacij vlada v razumevanju, kaj ženskost v resnici je, velika zmeda. O podobi ženske imamo več različnih predstav. Imamo predstavo o ranljivi ženski, o nemočni ženstveni osebi, na drugi strani pa se poraja koncept enakosti vlog spolov, kjer ženske posnemajo moške, v poslovnih okoljih delujejo po moških principih. Spet v drugi skrajnosti se pojavljajo močna ženska gibanja. V tem članku se sprašujemo, ali lahko ob tej problematiki z vidika tantre razjasnimo pomen ženske oz. kakšno vlogo ima ženska v očeh tantre.

Tantra nam razkriva veliko različnih vidikov ženskosti in tudi moškosti ...

Tantriki so zelo dolgo raziskovali nasprotja med moškimi in ženskami. Tantra je duhovna znanost o energijah in v tem pogledu potrjuje tudi obstoj energij med moškim in žensko, polarnost energij, ki jih lahko uporabimo tudi za duhovni razvoj. Tako so pri preiskovanju in obvladovanju teh različnih strani energije tantriki ugotovili, da moška in ženska stran prvenstveno obstaja tudi v posameznem moškem in v posamezni ženski, istočasno v obeh hkrati. Tako kot je moška in ženska plat v vsaki ženski, je enako tudi moška in ženska plat v vsakem moškem.

Ob teh dejstvih naj pomislimo, kaj si povprečna oseba predstavlja pod oznako ženski ali moški princip. Samodejno nas potegne v predstavo, da moško pomeni, da si močan, močne in mišičaste postave, da je v taki osebi delček bojevnika.

O ženski pa imamo predstavo,da je to krhka, šibka oseba, ki morda potrebuje pomoč. Je negovana, lepa in všečna. Vendar pa to ni razumevanje moškega in ženskega principa, kot ga vidi tantrik.

Tantra nam razkriva veliko različnih vidikov ženskosti kot tudi moškosti, vendar se bomo v današnjem odkrivanju posvetili ženskim vidikom. Polna ženskost je po tantričnem razumevanju veliko bolj kompleksna, kot jo razumemo na povprečni dnevni ravni.

Prvič, ženska ima dostop do zelo različnih strani same sebe, in to v tantri pogosto opisujejmo v jeziku sedmih čaker. Čakre so centri energije našega telesa in vsaka od sedmih čaker ima svoj vidik sprejemanja in oddajanja energije. Prava tantrična ženska razvije sposobnost za dostop do polarnosti posameznih čaker.

Tantra: ni enakost tisto, čemur moramo slediti, ampak je to dopolnjevanje

Opaziti je, da se v današnjem času pojavlja nekakšna bitka spolov, kjer morajo ženske, da bi se čutile vplivne, da bi imele občutek moči, prevzeti moške domene.

Vendar tantriki na polarnost spolov ter vloge moških in žensk gledajo drugače. Tantra nas uči, da ni enakost tisto, čemur moramo slediti, ampak je to dopolnjevanje.

V tantri se ženska nauči, kako uporabljati različne plati ženskosti in se spremeniti glede na to, kaj zahteva trenutna situacija. Ni ji treba priti domov k svojemu dragemu nastrojena od službe kot bojevnik, s strogo vojaško miselnostjo. Kajti tako razpoloženje v partnerski odnos vnese trenje in ni dobro izhodišče za sproščene intimne trenutke, ki bi jim lahko partnerja namenila proste urice.

V tantri se lahko naučite postopkov in tehnik, kako biti bojevnica, kadar morate biti, zunaj vašega razmerja, poskrbeti za stvari čez delovni dan, npr. pri vodenju malih podjetij ali velikih družb po vsem svetu, če hočete. Ko pa pridete domov, ne da bi razvrednotile moškost svojega partnerja, se prelevite v drugačno vlogo, ste nežnejše, svojega partnerja podpirate in še več kot to, partnerja dopolnite in on vas dopolnjuje nazaj.

Obstaja veliko različnih plati ženskosti. V tantri je vsaka plat jasno razložena. Naučiš se lahko, kako doseči spremembe, da se na primer iz bojevnika preleviš v ljubečega partnerja, kar smo že omenili. To sta samo dve najpogostejši vlogi, med katerima moramo ženske krmariti v vsakdanu. Vendar pa obstaja še veliko več napotkov, vaj in znanja, ki nam ga tantra ponuja za bolj harmonično življenje.

Lepota tantre je prav v tem, da z njenimi nauki ženska lahko doseže pretočnost, da lahko spremeni svojo energijo, svojo miselnost in se prilagodi vlogi, ki je potrebna v tistem trenutku, ne da bi povzročila vznemirjenje ali da bi v situaciji prišlo do konflikta ali napetosti v osebah v njeni bližini.

To je res prava umetnost. Vsakdo lahko nastopa kot neizprosen in grob, deluje močno in stabilno, vendar to še ne pomeni, da obvlada določene veščine.

Prava spretnost je biti in postati prefinjena ženska, ki najde svojo pot skozi še tako ozke prehode, na katere naleti v življenju.

 

Vir: https://www.youtube.com/watch?v=DcR5zDlT1OE
Kaj pa ti praviš? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...