Simona Vrhovec

Metta meditacija

7. september 2021    178 ogledov

Metta meditacija ali ljubeča meditacija pozornosti. Enostavna, srčna in z namero povezovanja v ljubeči energiji z vsem in vsakim. Začnite dan z metta meditacijo in tako dvignite srčno energijo.

Metta meditacija je Budistična meditacija in je znana že več tisoč let, s ciljem kultivirati prijaznost, do sebe in ostalih. Metta pomeni pozitivna energija in prijaznost – kindness do drugih. Meditacija pa sama po sebi pomeni dvigovanje zavesti v najvišje namere.

Koristi izvajanja metta meditacije ( predvsem občutenje ):

sreča
sočutje
ljubezen
hvaležnost
notranji mir
zadovoljstvo


Metta meditacijo lahko izvajate kadarkoli in ni niti nujno, da zaprete oči ali jo izvajate sede. Lahko jo izvajate med hojo, med plesom, res kadarkoli to začutite. Pomembna pa je vaša ljubeča čuječna prisotnost, ko jo izvajate.

Usmerite pozornost na dih, ta vas popelje v trenutek.

Najprej ljubečo namero pošljete sebi.

V mislih ponovite in to tudi začutite:

Naj bom varen/-a. Naj bom srečen/-a. Naj bom zdrav/-a ( osvobojen bolečin ).

Ljubečo namero pošljete svojim dragim, družini, prijateljem. Lahko si predstavljate osebo pred seboj in čutite, kako vaša ljubeča energija osvetljuje vašega najbližjega.

Naj bodo varni. Naj bodo srečni. Naj bodo zdravi.

Ljubečo namero pošljite celemu svetu. Tudi živalim, naravi, neznancem, kozmosu.

Naj bodo vsi varni. Naj bodo vsi srečni. Naj bodo vsi zdravi.

Lahko ste še bolj konkretni in vadite metta meditacijo v odnosih, ki niso najbolj prijetni, ste morda v sporu. Ne gre za to, da boste nujno postali ponovno prijatelji, a zagotovo boste odprli in osvobodili vaše srce in karmo.

Metta meditacija lahko traja nekaj minut ali dlje časa. Ko začutite, da ste prakso končali, položite dlani na vaše srce in začutite, kako ste dvignili svojo energijo. Nato odprite svoje oči in opazujte, kako se razvija vaš dan, ko izvajate to prakso.

Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...