Isha Fundacija, klasična joga

Misticizem – živi življenje onkraj logike!

piše: Sadhguru
15. januar 2021    585 ogledov

Misticizem. Kaj v resnici razumemo kot mistično? To, česar običajno ne moremo razumeti z logiko, ali z drugimi besedami, to, česar ne moremo dojeti s petimi čutili.

V tem trenutku logična dimenzija razmišljanja filtrira življenje skozi intelekt

Logični procesi so postali prevladujoči zaradi našega omejenega zaznavanja – s petimi čutili. Sama narava čutnega zaznavanja pa je takšna, da vse dojemamo po delcih. Vedno vse delimo na najmanj dva. Nikoli ničesar ne dojemamo kot enost.

Če opazuješ eno stran dlani, ne moreš hkrati videti druge. Tako je tudi, če opazuješ zrno peska. Če zaznavaš en del, ne zaznavaš drugega.

V trenutku, ko vse dojemaš skozi pet čutil, postane svet deljen

In le takrat, ko je prisotna delitev, je prisotna tudi logika. Pri enosti pa logike ni. Osnova logičnega uma je, da deli stvari. Če ne delimo eksistence, ne moremo uporabljati logike. Čutno dojemanje in logično razmišljanje sta neposredno povezana. Med seboj sta komplementarna.

Dimenzijo resnice, ki je ne moremo uokviriti v naš logični um, označujemo kot 'mistično'. Ko rečemo, da želimo raziskovati misticizem, pravimo, da smo pripravljeni iti prek svojih obstoječih nivojev razumevanja in izkusiti ter poiskati resnico. Naš logični um nam v tem primeru ne bo v korist.

Vsebina naše logike je zgolj to, kar je do nas prišlo skozi filter petih čutil. Ta čutila pa niso zanesljiva.

Nič ni tako, kot se zdi

Danes nevroznanstveniki ugotavljajo, da se je skoraj vse, kar zaznavamo kot resnično, izkazalo za neveljavno – kar vidimo, slišimo, vohamo in okušamo, kar naenkrat ne velja več. Je veliko zavajanje. Nič ni tako, kot se zdi.

Fiziki so to do določene mere napovedali, nevroznanstveniki pa jim zdaj pritrjujejo. Z eksperimenti vam lahko dokažejo, da vse, kar vidite okrog sebe – oblike, barve in velikosti – v resnici ni tako, kot je videti.

Že dolgo tega so indijski mistiki trdili, da je vse maja (iluzija). Ko rečemo, da je nekaj iluzija, to ne pomeni nujno, da ne obstaja. Pomeni samo, da stvari ne vidimo takšnih, kot v resnici so. 

Kot veste, kar je za vas svetloba, je za nekoga drugega tema. Kar je za nekoga tema, je za vas svetloba. Na tem planetu je več nočnega življenja – in ne mislim na nočno življenje v mestih! Govorim o nočnih bitjih, ki po številu daleč prekašajo dnevna. Če sedimo v družbi sove in začnemo razpravljati o tem, kaj je svetloba in kaj tema, bomo zašli v neskončno argumentiranje. 

Iluzija pa ni samo na tem nivoju

Iluzija pa ni samo na tem nivoju. Tudi vse oblike in velikosti, ki jih vidimo, niso takšne, kot v resnici so. Obstaja veliko število majhnih bitij, ki nas ne vidijo, saj ne zaznavajo velikosti, ki so nad določeno mero. Za njihov obstoj to ni bistveno. Ali vidimo vse mikrobe? Na enak način tudi oni ne vidijo nas. Zanje nismo pomembni. 

Naša zaznava s čutili je zelo omejena. Kar označujemo kot mistično, je dimenzija življenja, ki je ne moremo dojeti s čutili ali logičnim sklepanjem. Ko naša logika odpove, vse, kar ni videti logično, postane skrivnostno. Ker je naše dojemanje v tem trenutku omejeno na pet čutov, je mistično lahko samo fantastična zgodba, v katero bodisi verjamemo ali ne. Želim, da bi razumeli razliko med mističnim in magičnim.

'Harry Potter' se prodaja v milijonih. To ni misticizem, to je magično, in med njima je razlika. Če zasledujemo mistično izkušnjo, ne iščemo razvedrila. Iščemo rešitev za svoje življenje.

Če želite nadalje raziskovati misticizem ter druge edinstvene vpoglede v duhovnost, življenje in smrt, obiščite Sadhgurujevo novo videoplatformo Sadhguru's Exclusive: ishaeu.org/svetloba.

Za dodatne informacije se lahko obrnete na: communications.eu@ishafoundation.org .

Kako se pa tebi zdi? 1
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
Mojca
  komentiral 1 leto nazaj
Saj res ne vem vec kaj je res prav???odnosi?resnica?ljubiti?pomoc-socutje-razumevanje-komunikacija??se sprasujem berem vprasam prosim..za pomoc odgovor..JE❤
Nalagam...