Romana Črček

Moški in čustva

12. marec 2018    3635 ogledov

Veliko ljudi verjame, da moški neradi pokažejo ali izrazijo čustva. Vendar to še zdaleč ni res. Ob pravi partnerici se moški z veseljem odpre, saj ve, da je v varnih rokah. Moški čutijo tako kot ženske. Vendar njim žal ni bilo dovoljeno izražati čustev, kar je privedlo do tega, da so začeli tlačiti svoja čustva in občutke v strahu, da bi se iz njih norčevali. Še dandanes se moški pogosto zbadajo med seboj, če vidijo nekoga, ki pokaže malo preveč čustev. In do tega sta privedli vzgoja in družba. In posledično trpijo moški, trpijo ženske in odnosi. A to lahko spremenimo vsi skupaj.

Najprej je treba opustiti vse sodbe ... o moških, o ženskah ... o vsem. Ne gre za tekmovanje. Če želimo izboljšati vse odnose, se moramo naučiti biti v dopuščanju in sprejemanju drugačnosti. Ko nehamo soditi, kaj je prav in kaj je narobe, kaj bi kdo moral ali česa ne bi smel narediti, lahko ustvarimo prostor, kjer je vsak sprejet tak, kot je.

Obsojanje ne bo prineslo sprememb, dopuščanje bo. Ko moški spozna, da je sprejet z vsemi dobrimi in manj dobrimi lastnostmi, ko bo uvidel, da ga ne sodimo, bo spustil zid, ki ga je zgradil okoli sebe. Ženska, ki bo ustvarila prostor, kjer je on lahko to, kar je, ga bo s tem dejanjem povabila, da se ji odpre. Zaupanje je treba zgraditi, ne da se ga izsiliti. Moški mora spoznati, da vam lahko v popolnosti zaupa in da mu ne boste ob prvem prepiru vrgle vsega pod nos. Da bi to dosegle, pa morate biti iskrene in avtentične s svojimi čustvi. Ko jasno izrazite same sebe in svoje občutke, brez obtoževanja in drame, ste povabilo zanj, da se odpre tudi sam. Moški hrepenijo po tem, da se lahko nekomu v popolnosti odprejo in zaupajo. Niso hladni. Vendar se bodo hitro zaprli, če čutijo, da so nerazumljeni. Še posebej, če so v preteklosti zaupali in se opekli.

A sama verjamem, da če se imata dva zares rada, se trudita za odnos, jima bo uspelo zgraditi tudi globoko zaupanje. In zato je potrebna potrpežljivost. Ker vsak moški, ki ima ob sebi nekoga, na kogar se lahko zanese, doseže več na vseh področjih. Tako kot ženska.

Zato namesto da kritiziramo drug drugega, raje sprejmimo drug drugega. Zgradimo medsebojno zaupanje, ki bo dajalo rezultate ne le v odnosu, temveč tudi v okolici. In ja, ženske smo tu malo v prednosti, ker smo bolj v stiku s svojimi čustvi. Zato verjamem, da lahko pomagamo drug drugemu in ustvarimo boljši planet za vse nas. Čas je, da moškim omogočimo prostor, kjer se lahko v popolnosti izrazijo in pokažejo svoja čustva, ter tako otoplimo ves svet. In to bomo dosegle, ko bomo v stiku same s seboj, ko bomo spoštovale sebe in svoje občutke, ko bomo jasno izrazile svoje meje in jih spoštovale same. Bodimo mi sprememba, ki jo želimo videti v odnosu.

Kako se pa tebi zdi? 1
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
Tomaž
  komentiral 3 leto nazaj
Zanimiv in koristen članek, ki enostavno drži...
Namesto deltve ženske - moški, bi rabili delitev zadovoljen-a - nezadovoljen-na.

Tomaž
Nalagam...