Jelka Klun

Mudra – položaj rok, ki vrača pretok življenjske energije v telo

piše: Jelka Klun
15. avgust 2018    2424 ogledov

 

Mudre so položaji rok, ki ustvarjajo energijski vzorec, energijske povezave med telesom, umom in zavestjo. Sama beseda MUDRA ima več pomenov. Lahko pomeni položaj dlani pri jogi, simbolno kretnjo ali držo rok, podpis ali pečat (v budizmu). Mudro lahko spremlja izgovarjanje mantre, to je magičnega reka za priklic božanske prisotnosti.

Ko delate mudre, povežete tri nivoje: fizičnega, psihičnega in razumskega

Fizično naredite mudro, ki jo poudarite tudi s tonusom in držo celega telesa. Da bi aktivirali psihične energije, se vživite v mudro, v domišljiji si predstavljajte ali zamišljajte tisto, o čemer mudra govori. Na primer pri mudri za notranji mir in harmonijo si predstavljajte, da ste ob mirnem tolmunu, iz katerega vejeta prijetna svežina in mir. Razum pa vključite tako, da si ponavljate ustrezno afirmacijo. Uporabite gib, domišljijo in besedo ter tako vključite fizični, čustveni in mentalni nivo.

Poznamo zunanje in notranje mudre

Pravo mudro naredimo v srcu in razumu. Temu pravimo notranja mudra. Roke s pravilnim položajem dlani in prstov pa to samo potrdijo na telesni in energijski ravni. Sam gib vam ne bo pomagal. Uporabljajte jih s srcem in namero.

Indijska filozofija govori o razvoju zavesti v materialnem svetu (makrokozmos), ki ga sestavlja pet elementov: eter (prostor), zrak, ogenj, voda, zemlja. Kar obstaja v makrokozmosu, obstaja tudi v mikrokozmosu, torej v vsakem človeškem bitju. Teh pet elementov je predstavljenih v petih prstih:

  • Palec – ogenj
  • Kazalec – zrak
  • Sredinec – prostor (eter)
  • Prstanec – zemlja
  • Mezinec – voda

Astrološko so prsti povezani s planeti, v TKM-ju z organi

Vsak prst ustreza energiji določenega dela telesa in energiji sončnega sistema. Na desno roko vpliva Sonce in označuje moško stran narave. Leva roka je pod vplivom Lune in predstavlja ženski del narave. To pa se odraža tudi pri položaju rok pri izvajanju mudre.

  1. Palec je povezan z Marsom in simbolizira ego, moč volje, logiko.
  2. Kazalec predstavlja Jupitra, znanje, modrost, občutek moči in zaupanja vase.
  3. Sredinec je pod vplivom Saturna, ki predstavlja potrpljenje in obvladovanje čustev.
  4. Prstanec je pod vplivom Sonca in predstavlja vitalnost, energijo in zdravje.
  5. Mezinec je pod vplivom Merkurja, ki vlada komunikaciji, kreativnosti.

Po tradicionalni kitajski medicini pa se na prstih rok začenja ali končuje šest meridianov. Na palcu se konča meridian pljuč, na kazalcu se začne meridian debelega črevesa, na sredincu se konča meridian osrčnika, na prstancu se začne meridian trojnega grelca, na mezincu se začne meridian tankega črevesa in konča meridian srca.

Z izvajanjem muder vračamo pretok življenjske energije v telo

Z izvajanjem muder vplivamo na stanje petih elementov v telesu, vplivamo na čakre ter tako na žleze z notranjim izločanjem, vračamo pretok energije v telo. Nekatere mudre vključujejo celo telo, večina pa se izvaja z rokama in prsti, kar temelji na znanosti kundalini joge, po kateri ima vsak del dlani refleksno področje, ki je povezano z določenim delom telesa in možgani. Izvajanje mudre vpliva na delovanje celotnega organizma skozi menjavanje položaja dlani in prstov.

V telesu imamo sedem poglavitnih energijskih središč oz. čaker. Poleg njih prežema telo še 72 tisoč energijskih tokov, najpomembnejši od njih se spuščajo in vzpenjajo ob hrbtenici – ki se končajo v prstih na rokah in na nogah. Z združevanjem energijskih tokov na prstih na rokah aktiviramo različna možganska središča, da vplivajo na naše počutje.

Obstajajo mudre, ki se uporabljajo v ritualih za čaščenje, mudre, ki se uporabljajo v jogi pri meditaciji, dihalnih tehnikah in telesnih položajih, ter zdravilne mudre.

Prvi zgodovinski viri o mudrah, simbolnih gibih ali drži so iz starega Egipta. Tedaj so mudre večinoma uporabljali svečeniki in z njimi častili bogove vladarje. Iz starega Egipta so se mudre razširile v Indijo, tam so jih včlenili v jogo. Iz Indije se je znanje o njih širilo v staro Grčijo, od starih Grkov so mudre prevzeli stari Rimljani. Čeprav lahko iz umetniških del, ki so nastala v zgodnjem krščanstvu, razberemo, da so bili ljudje tedaj še poučeni o mudrah  (Kristusa so upodabljali s pomenljivo držo rok), pa se je z razcvetom krščanstva znanje o mudrah počasi izgubljalo in tonilo v pozabo, živo pa se je ohranilo v Indiji kot sestavina joge.

Mudre lahko vadite kjerkoli in kadarkoli. Če želite, jih boste naredili samo občasno, po potrebi. Na dan lahko naredite tudi več muder, odvisno od tega, kako se počutite in kaj želite doseči. Začnite s tremi minutami vadbe muder na dan, potem ko se okrepite, lahko vadbo podaljšate na 11, pozneje pa na 30 minut na dan. Kdaj, kako pogosto in kako dolgo naj bi delali mudre, je odvisno od človeka, od njegovega počutja.

Poglavitna prvina dobre mudre je sproščena in povsem vzravnana drža telesa. Pomembno je tudi, da pravilno dihamo. Dihanje naj izvira z ravni tretje čakre, sončnega pleteža, ki je v višini želodca. Trebuh na tem delu se nam mora med vdihom povsem razširiti, pri izdihu pa ga potegnemo navznoter. Pri mudrah uporabljamo dve temeljni vrsti dihanja: dolgo poglobljeno dihanje in kratek ognjeni dih. Prvo dihanje nas umirja, sprošča, drugo nam da energijo, nas poživlja.

Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...