Jure J.

Negujte odnose, ki vas krepijo

piše: Jure J.
11. avgust 2018    172 ogledov

Ljudje v našem življenju so vrt, ki obkroža naš dom za srečo. Odgovorite si na Enostavno vprašanje – Kaj zagledate, ko se ozrete po vrtu? Ali opazite prelepe vrtnice in dalije ali pa zanemarjeno zaplato plevela? Naši odnosi vplivajo na nas na podoben način – lahko nas dvigujejo ali pa nas vlečejo navzdol. Srečni ljudje negujejo odnose, ki krepijo in podpirajo njihovo srečo.

Čustvena okužba

Do enega najvznemirljivejših odkritij znanstvenih raziskav na področju nevrologije so prišli v prejšnjem desetletju. Spoznali so, da naši možgani v resnici delujejo tako, da se povezujemo z možgani drugih ljudi. Vsakdo, s katerim pridemo v stik, ali celo samo gremo na cesti mimo njega in mu pokimamo z glavo, spodbudi odziv »nevralnega mostu«, ki nas povezuje. V naših možganih so namreč tudi »zrcalni nevroni«, ki nas včasih postavljajo v sinhronijo z ljudmi okoli nas, drugič pa ne.

Ali ste se že kdaj zalotili, da nehote oponašate izraz na obrazu, držo, telesno govorico ali ritem govora človeka, s katerim se pogovarjate? Ali da zazehate v odgovor na zehanje nekoga drugega — čeprav sploh niste utrujeni? Kadar nekoga opazujemo, kako izvaja določene gibe, nevroni v naših možganih »zrcalijo« te gibe, kot da bi jih izvajali mi sami!

Nevrone tudi povezujejo z našo sposobnostjo empatije z občutki drugih, kar pojasnjuje, zakaj takrat, kadar v sobo vstopi jezen ali razburjen človek, vsi v sobi začutijo njegovo jezo ali razburjenje. Ali zakaj se že samo zato, ker vidimo, kako je nekoga preplavila ganjenost, tudi nam zasolzijo oči. Nekateri raziskovalci so prepričani, da gre pri avtizmu (za to bolezen je značilno, da ima človek okrnjeno zmožnost sporazumevanja z drugimi) morda tudi za poškodbo zrcalnih nevronov.

Pomislite na ljudi v svojem življenju. Ali se želite »nalesti njihovih čustev«?

Naša čustva so nalezljiva. Čustva se širijo od enega človeka do drugega podobno kot prehlad. In čeprav je čustvo, ki izboljšuje človekovo razpoloženje, lahko dober »ulov«, pa je lahko pogubno, če se nalezemo jeze, ljubosumja, tesnobe ali sovraštva drugih.

Vir: Srečni kar tako - Marci Shimoff
Kaj pa ti praviš? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...