Klavdija Verlak

Odklenjene pravljice: Kočija iz pravljice o Pepelki

19. november 2020    17 ogledov

V francoski verziji pravljice o Pepelki, ki jo je na filmska platna postavil Walt Disney, ima KOČIJA pomembno vlogo. Pepelko namreč odpelje na tisti posebni ples, ki določi njeno usodo.

Se spomnite, kako je Pepelka prišla do kočije?


Po tistem, ko zlobna mačeha in sestri strgajo njeno obleko in odidejo na ples brez nje, se Pepelka v joku zateče na mamin grob. Ko tam obupana joka, se pokaže Dobra vila. 

Dobra vila Pepelko potolaži, ji obriše solze in se loti uresničevanja njene želje. Najprej je poskrbela za prevozno sredstvo, ki bo v čast lepemu dekletu: razkošno kočijo, dvojni par čudovitih konj, ki jo vlečejo, kočijaža za spremstvo in varovanje. 

Način, kako se je Dobra vila lotila svojega dela, je bil še posebej zanimiv. 

Uporabila je stvari, rastline in živali, ki jih je imela okrog sebe in jih vključila v svojo čarovnijo tam, kjer jih je potrebovala. Način, kako je določila, na katero mesto bo dala koga, je poučen.

Ni zbirala očitnih rešitev. Prisluhnite razlagi simbola KOČIJE na posnetku.


 
Kako lahko simbolično razumemo simbol kočije?


Vprašajte se, kako sami iščete rešitve na svoje izzive v življenju? 

  • Jih rešujete logično, predvidljivo, vedno po istem kopitu? Stopite kdaj izven okvirjev? Če ne, zakaj ne?
  • Simbol kočije vas vabi tudi, da razmislite o načinu, kako razpolagate s sredstvi, ki jih imate na voljo. 

V obzir vzemite vse materialno, kar imate na voljo, poleg tega pa tudi vse nematerialno, kot na primer: svojo energijo, fokus, zbranost, vztrajnost, iznajdljivost, kreativnost.

Velikokrat smo v življenju tako zelo fokusirani na materialno, da pozabljamo, da je materialno posledica tega, komu ali čemu smo dali svojo pozornost in energijo. Zato, če s čem v življenju niste zadovoljni, poglejte na situacijo drugače: 

  • Kam ste usmerjali svojo energijo in pozornost, da ste dosegli takšen rezultat? Kam bi jo morali usmeriti, da bi dobili želeni rezultat?
  • Še enkrat preverite vse, kar imate na voljo v dani situaciji: lahko morda povežete različne ljudi in/ali stvari drugače, kot ste jih?

Preverite notranji upor

Kaj vam govorijo vaši občutki o dani situaciji, o ljudeh, o izzivu? Kje stojite na mestu? Kakšen je vaš notranji saboter in kaj vam želi povedati?

Vsak dogodek, ki se vam v življenju zgodi, je tukaj zato, ker ste ga “načarali” s svojo edinstveno kombinacijo občutkov in fokusa. Se pravi, da lahko s spremembo enega ali drugega, spremenite trenutno realnost.

Poskusite. Načarajte si svojo čarobno kočijo in se odpeljite na ples.

 

Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...