Simona Vrhovec

Kako z jogo vzpostaviti občutek varnosti in omiliti stres?

18. februar 2019    680 ogledov

Občutek varnosti predstavlja prvi energetski center in je eden pomembnejših, saj predstavlja občutek varnosti in prizemljenosti pa tudi finančno stabilnost in trdnost.

In kaj se zgodi, ko zunanje situacije to zamajejo? Recimo pride bolezen, strah pred odpovedjo v službi, ne moreš plačati računa, ne moreš nahraniti otrok ali pa preprosto oseba ni energijsko uravnotežena in je že vsaka najmanjša sprememba iz njihovega okvirja razlog za stres in tesnobo.

Ja, če smo dolgo podvrženi stresu, pa tudi če si ga kreiramo le s temnimi mislimi in scenariji, to vpliva na delovanje naše nadledvične žleze, ki je povezana z izločanjem kortizola. Človek je tako lahko ves čas pod adrenalinom, v t. i. evforiji, dokler ne pregori. Ste že slišali za izgorelost nadledvične žleze? To niso heci. To so resni problemi, zaradi katerih se človek lahko zdravi več let.

Posledica nenehnega stresa prinaša popolno utrujenost

Človek bi le spal, ni več zmožen sprejemati. Ne zmore delovati. Prignal se je čez rob. Lahko zaradi pritiska odgovornosti, perfekcionizma ali pa zaradi tega, ker je treba preživeti družino.

Kako se človek vede v takem stanju?

Velikokrat so to čustva jeze, nezaupanja, strahu, panike, prelaganje odgovornosti, lenobnost, pa tudi depresivna stanja in anksioznost.

Verjamem, da je vsak izmed nas že izkusil kaj takega, kar nam je spodneslo tla pod nogami. Pa naj bo to zaradi smrti družinskega člana, prevelike obremenjenosti v službi, težav z zdravjem ali pa nezaposlenosti.

No, sama se lahko poistovetim z vsem zgoraj. In preden sem spoznala jogo, lahko priznam, da sem bila precejšnja čustvena razvalina. Že tako sem bolj zasanjani tip človeka, zato je ta občutek elementa zemlje večji izziv.

Z jogo, vadbo pravih asan in pravilne dihalne tehnike, meditacijskimi tehnikami, tehnikami čuječnosti, zmožnostjo umiritve in soočenjem s čustvi sem ugotovila, da mi to izjemno pomaga. Tako hvaležna sem, da mi je prišla nasproti joga. Znanje mi pomaga uravnovešati življenje.

8 načinov, kako z jogo vzpostaviti občutek varnosti in omiliti stres

Z vami želim deliti nekaj načinov, kako lahko znižate hiter srčni utrip, pomirite amigdalo in pogledate na situacijo s širše perspektive. Le umirjeni lahko namreč delujemo bolj pozitivno in tako najdemo tudi rešitev.

1. Mantra, petje ali izgovarjanje mantre LAM, ki je beeja mantra prvega energetskega centra

Osredotočite se na področje spodnjega dela hrbtenice in izgovarjajte mantro LAM. Kmalu se občutek varnosti in umirjenosti razširi v srce.

2. Stik z naravo

Narava, ker je prvi energetski center povezan z elementom zemlje, zato je seveda dobro, da smo čim bolj v stiku s tem elementom. Pojdite v naravo, povohajte zemljo, zagrebite v zemljo ali pa bosi hodite po travi. Lahko pa samo postojite in si predstavljajte, kako iz vaših stopal poganjajo korenine vse do središča zemlje. Od tam črpate energijo, ki vam daje občutek prizemljenosti.

3. Fizična opravila, od pospravljanja stanovanja do kuhanja in dela na vrtu, plačevanje položnic

Vse to človeka izredno prizemlji in mu daje stabilnost. Kar zadeva pospravljanje, pa zagotovo na energetski ravni pomeni čiščenje energetskega balasta iz doma in uma. Kaj držite v sebi? Česa se oklepate? Včasih je treba kaj odvreči, da lahko pride obilje v vaš dom.

4. Mantra Lakšmi je mantra obilja

Lakšmi je boginja, ki nosi esenco bogastva, obilja, vsega dobrega. Da pritegnete vse dobro v svoje življenje, izgovarjajte OM SHRIM MAHA LAKSHMIYEI NAMAHA.

5. Soočite se s svojimi čustvmi. Če bežimo od njih, jih le potlačimo. A so še vedno v nas. Čakajo, da izbruhnejo. Priznajte si, da vas je morda strah. Dajte temu strahu obliko in ga dajte iz telesa. Recimo na dlani. Pogovorite se z njim. Zakaj je tam? Vam govori resnico ali je nekaj stvari le pretiranih? Se bo v resnici vse to zgodilo? So to le posledice prejšnjih preizkušenj? Življenje nam daje več priložnosti in morda ste zdaj že dovolj močni, da pogledate strahu v oči. Tako boste že takoj zmanjšali moč tej energiji. 

6. Delujte

Sanjarjenje pri prvem centru ne deluje. Je zelo realna energija. Treba je delati za tisto, kar želimo doseči. Se prepotiti, iskati rešitve in možnosti. Vsak cilj je kombinacija vizualizacije in nato delovanja. Včasih kaj pade z neba, a večinoma je to delo in naš fokus več let.

7. Dihanje je zelo pomembno

Dihajte globoko v trebuh. Da pride prana v ta energetski center. Da cirkulacija steče. Prana je življenjska energija, in če je je premalo, to seveda občutimo.

8. Gibanje, izvajajanje asan, ki so primerne prav za ta energetski center

Na primer položaj gore, predklon, bojevnik, stol.

Močne in stabilne asane hkrati.

In bodite hvaležni. V še tako temačni situaciji je priložnost za hvaležnost. Tako srce napolnite z ljubeznijo in zaupanjem. Iz te energije pa je svet takoj svetlejši.

Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...