Andrej Pešec

Otroci in stres

7. oktober 2017    668 ogledov

V teh časih resnično ni lahko odraščati. Med delom po šolah in pri svetovanju mladim, družinam in strokovnim delavcem opažam, koliko anksioznosti, stresa in depresije je med otroki in mladimi. Zaskrbljujoče in predvsem nepotrebno.

Vse, čemur se otrok izpostavlja, vpliva nanj

Zato je zelo pomembno, da je v stiku s spodbudnimi vsebinami, prijetnim okoljem in skrbnimi ljudmi, ki mu bodo pomagali zrasti v najboljšo različico samega sebe.

Zelo pomembno je, da otrok zori v atmosferi, ki ga podpira in razume. Učitelji in starši so dolžni razumeti, da je vsak otrok drugačen in da vsakdo potrebuje pristop, prilagojen njemu, njej.

Finska in druge države, kjer vzgoja in izobraževanje temeljita na precej več igre, zabave in osebnega pristopa k vsakemu posamezniku, imajo odlične rezultate na področju dela z mladimi.

Otroci zaradi pomanjkanja izražanja naklonjenosti in ljubezni pogosto skušajo staršem bolno dokazati svojo vrednost, ki pa sploh ni vprašljiva. Prosim, vzemite si čas in otrokom omogočite dobiti to, kar res potrebujejo: vašo pozornost, potrpežljivost, zaupanje in predvsem dober zgled.

Otrok bo takšen, kot so pomembni ljudje v njegovem življenju

Na vse večji stres vplivajo nezdravi odnosi na vseh ravneh (do sebe, do drugih, do življenja), tako je eden od ključev, če želimo otrokom pomagati, da zrastejo v močne posameznike, ponovna vzpostavitev ljubečih, povezanih družin, kjer vsakdo natančno ve, kakšni sta njegova vloga in dolžnost.

Otrokom danes bolj kot vse manjka dobrega zgleda starejših, ki smo jim dolžni s primerom pokazati, kako živeti in razumeti sami sebe ter druge.

Starši pogosto tlačijo hrano v dojenčkova usta, ne glede na to, kaj otrok tedaj resnično potrebuje. Ko ti dojenčki odrastejo, se nato ob vsaki težavi, s katero se srečajo, postavijo pred odprt hladilnik in si govorijo: "Ne vem, kaj bi sploh rad/-a." Starši so dolžni otroka naučiti razumeti lastne potrebe in se z leti naučiti vse bolje skrbeti zanje.

Otrok je navadno take volje kot starši, zlasti mama, tako da smo se v prvi vrsti s stresom dolžni naučiti ravnati sami, dobro prakso pa nato predati mladim.

Na otrokovo samopodobo in samozavest vplivajo že dogodki od samega spočetja

Tako je treba z njim odgovorno ravnati od samega začetka. Prvih pet let otrok potrebuje le ljubezen in ljubeznivost staršev, zlasti mame (v tem času otrok ne smemo kaznovati, saj ne morejo razumeti sankcij in tega, kdaj je slabo dejanje in kdaj on/-a), oče pa je dolžan poskrbeti za materialno, emocionalno in duševno podporo. Naslednjih deset let potrebuje red in disciplino, po 14. letu pa je z otrokom iz precej avtoritativnega treba preiti v spoštljiv prijateljski odnos.

Otroci nikdar prej niso bili tako preobremenjeni kot dandanes. Informativno teoretično znanje brez razumevanja o tem, kako biti uspešen, zdrav, miren in sproščen ter zares srečen, nima nobene prave vrednosti. Omogočite otroku, da se sprosti, zabava in igra. Zdravje mora biti vedno na prvem mestu, četudi za ceno kakšnega majhnega neuspeha v šoli. Nekaj najtežjega, a nujnega je najti pravo ravnovesje med delom, učenjem, počitkom, družbo in zabavo.

Stres je tesno povezan s strahom

Ko te je strah, ne moreš razmišljati, lahko le otrpneš ali pa bežiš. Strah pa se premaga z vajo, dobro pripravo, delovanjem znotraj svojega področja (nihče od nas ni genij v vseh predmetih) in zavedanjem, da nikoli ni vse odvisno samo od nas. To otroke lahko zaščiti pred nezdravim perfekcionizmom. Eno od zdravil proti stresu je tudi vestnost, sprotno opravljanje vseh svojih dolžnosti. Do šole, do staršev, do sebe in do vseh.

Bolečina ne boli tako kot bolečina brez smisla. Jasni cilji in smisel v življenju otroku omogočijo redno dozo navdiha in rdečo nit, ki ga vleče naprej. Doma ustvarite ambasado učenja in razvoja, kjer si vsak redno prizadeva postati še boljši.

Otroku omogočite zdravo prehrano, redno gibanje in rekreacijo ter podporo. Telesa imamo različna, tako vsako potrebuje primerno hrano. Jejte čim več sadja, zelenjave in čim manj (najbolje nič) mesa. Nikoli ničemur ne sledite slepo in nikoli ničesar slepo ne zavračajte.

Ena od skrbi, ki najpogosteje muči otroke, je: kaj storiti z ambicijami mojih staršev, ko pa me moje želje vlečejo v povsem drugo smer? Nikar otrok ne usmerjajte v določeni poklic samo zaradi denarja ali trenutnih razmer na trgu.

Izjemno pomembno za vsakega izmed nas je delovati na področju, ki nam je pisano na kožo. Vsak ima vsaj eno področje, ki ga resnično veseli. Nekdo rad kuha, drugi ustvarja, tretji vodi, četrti trguje … Odkar sem sam s poskušanjem, nekajletnim vlaganjem in trudom končno odkril, kaj mi je zares blizu, kar naenkrat ni več potrebe po alkoholu, kajenju in drugih vrstah samodestruktivnega ravnanja, ki je za mlade danes izhod v sili. Ljudje, ki delajo znotraj tega, so navadno med najsrečnejšimi, še zlasti če delo opravljajo za širšo dobrobit vseh. Če jim uspe že v mladih letih vlagati v svoje talente in postati eden najboljših na svojem področju ter imajo poleg tega še razvit značaj in veliko srce, se nimajo česa bati.

Dolžnost staršev in učiteljev je otrokom pomagati dozoreti v plemenite in velikodušne posameznike, ki se zavedajo, da se je treba za vse pošteno potruditi, drugo pride samo po sebi ob svojem času. Če so storili to, so svoje delo opravili.

Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...