Tjaša Srnko Rauh

Perfekcionizem

19. julij 2023    13 ogledov

Perfekcionizem je osebnostna lastnost, katere glavni domeni sta postavljanje visokih standardov in ciljev ter te┼żnja po brezhibnosti (popolnosti). Med ostale lastnosti perfekcionizma pa sodijo ┼íe natan─Źnost, obsesivnost, red, vztrajnost in visoka motivacija, posledi─Źno pa visoki dose┼żki ter izogibanje neuspehu.

Pri ÔÇśizvoruÔÇÖ perfekcionizma se porajajo ┼ítevilna razli─Źna mnenja. In sicer, da je perfekcionizem na┼ía vrojena lastnost, da je odvisen od vrstnega reda rojstva (prvorojenci bi namre─Ź naj bili bolj nagnjeni k perfekcionizmu ali perfekcionisti─Źnim lastnostim) ali star┼íevskih pri─Źakovanj in vzgoje.

Perfekcionizem lahko ima tako pozitivne kakor tudi negativne u─Źinke.

Negativni u─Źinki perfekcionizma se lahko pojavijo, kadar je le-ta spro┼żen s strani drugega, oseba sama pa nima teh osebnostnih lastnosti in lahko zaradi tega ob─Źuti stres, nemirnost, kar je lahko povezano tudi s pe┼íanjem zdravja in pove─Źanjem do┼żivljanja stisk. Med negativne u─Źinke perfekcionizma spadajo tudi ob─Źutek superiornosti, hipersenzitivnost in impulzivnost. Perfekconisti─Źne osebe bi naj bile tudi bolj nagnjene k izgorelosti in bi naj pogosteje do┼żivljale strah pred ocenjevanjem.

Pozitivni u─Źinki perfekcionizma pa so natan─Źnost, doslednost in odlo─Źnost, visoka motivacija in u─Źinkovitost, velik talent za dobro organiziranost in organizacijo ter zanesljivost. Nase osredoto─Źen perfekcionizem je povezan z bolj┼íim fizi─Źnim zdravjem in vi┼íjim do┼żivljanjem pozitivnih afektov oziroma ─Źustev.

Ne glede na pozitivne ali negativne u─Źinke perfekcionizma pa seveda obstaja meja med temi u─Źinki. Ta meja je odvisna predvsem od nas samih, kje jo bomo postavili. Namre─Ź do kje nam na┼íe perfekcionisti─Źne lastnosti pomagajo oziroma nas potiskajo naprej (nas motivirajo k ciljem skupaj z lastnostmi dobre organiziranosti, vztrajnosti ter odlo─Źnosti) in od kje naprej nas morebiti ovirajo (─Źe neprestanoma stremimo k popolnosti in si ne dovolimo biti kdaj pa kdaj tudi nepopolni in seveda, ─Źe se ta te┼żnja po popolnosti s─Źasoma za─Źne odra┼żati na na┼íem psihofizi─Źnem zdravju).

Ob tem se je pomembno tudi vpra┼íati, na katerih podro─Źjih ┼żivljenja si ┼żelimo biti perfekcionisti─Źni in na katerih si dovolimo biti tudi nepopolni.

Kako se pa tebi zdi? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 ┼żarke!
Nalagam...