Jure J.

Podarite si nagrado

piše: Jure J.
22. junij 2018    151 ogledov

Da bi svoj um usmerili k sreči, začnimo več pozornosti namenjati prijetnim, veselim izkušnjam. Prvi korak je naša zavestna odločitev, da jih bomo iskali. Iz tega lahko ustvarimo nekakšno igro. Namenimo se, da bomo opazili vse, kar se nam zgodi dobrega: vsako svojo pozitivno misel, vse, kar vidimo, začutimo, okušamo, slišimo ali zavohamo in se ob tem razveselimo ali pa nam vzbudi občutek vznesenosti, vse, ob čemer začnemo drugače gledati na neko stvar, vsak izraz naše ustvarjalnosti – seznam nima konca. Tak namen sproži retikularni aktivacijski sistem (RAS), to je skupina celic v spodnjem delu možganskega debla, ki je odgovorna za razvrščanje velikanskih količin vstopnih informacij in usmerja našo pozornost k tistemu, kar je pomembno. Ali ste že kdaj kupili avto in nato nenadoma vsepovsod začeli opažati enake avtomobile? To je sprožil RAS. Zdaj lahko njegovo delovanje izkoristite zato, da bi postali srečnejši. Ko se odločimo, da bomo vedno poiskali nekaj pozitivnega, RAS poskrbi, da se naš namen tudi uresniči.

Tekom dneva sami pri sebi podeljujmo nagrade: nagrado za najlepše vzgojenega psa, za risbo z najbolj pisano pokrajino v restavraciji, ali pa na primer nagrado za najprijetnejšega voznika. Tako bomo ostajali pozorni na lepoto in pozitivne stvari, ki so povsod okoli nas.

Potem ko opazimo nekaj pozitivnega, si vzemimo tudi čas, da to zavestno izkusimo. Začutimo izbrano pozitivno izkušnjo; naj ne ostane le na ravni opažanja. Če je le mogoče, si vzemimo približno trideset sekund, da vsrkamo vaso srečo, ki jo občutimo. In če želimo svoj napredek še pospešiti, si vsak dan vzemimo čas in zapišimo nekaj svojih uspehov, pomembnih spoznanj in stvari, ki jih cenimo pri drugih – in sebi. Tako bomo obrnili ravnovesje moči v svojem umu in možgane usmerili k sreči.

Pozitivne stvari laže in bolje opažamo takrat, kadar k temu spodbudimo tudi nezavedni um, ki je odgovoren za 90% naših misli. Vsak dan smo izpostavljeni pravemu plazu negativnih podob in sporočil iz sveta, in vsa ta sporočila vstopajo v naš um skozi njegov nezavedni del. Te zahrbtne negativne misli lahko učinkovito preprečimo z uporabo paraliminalnih avdio programov, ki delujejo na ravni nezavednega. Na teh posnetkih so najrazličnejši glasovi povezani z glasbo, vse pa je obdelano z znanstveno preverjeno tehnologijo za delo z možgani. Omenjeni programi, ki jih lahko poslušamo prek stereo slušalk, so pazljivo izdelani tako, da istočasno delujejo na obe možganski polovici in spreminjajo naša zavestna prepričanja, medtem ko mi sproščeno poslušate.

Dajte prednost mislim, ki vas bolj osrečujejo

Ko se boste naslednjič znašli v kakšni situaciji, ob kateri vas bodo začele preletavati negativne misli in slabi občutki, poiščite o situaciji enako resnično misel, ki pa vas navdaja z prijetnejšim občutkom – in ji dajte prednost. Klasičen znak optimizma, videti kozarec raje napol poln kot napol prazen, je odličen primer za to, da med dvema enako resničnima mislima daste prednost tisti, ki vas bolj osrečuje.

Vaja: Vsakodnevno nagrajevanje vsega, kar vas osrečuje

  1. Skozi ves dan bodite pozorni na to, čemu vse bi lahko podelili nagrado.
  2. Bodite ustvarjalni. Na primer, ko si ogledujete cvetlice, opazite tisto, ki bi lahko dobila nagrado za »najbolj nenavadno barvo« ali pa odkrijte tisto, ki se je morala najbolj potruditi, da je preživela, in ji podelite nagrado. »najlepši cvet dneva«. Pozorni bodite na nepričakovane nasmehe, prijazno postrežbo ali kakšne domiselne rešitve za izzive, s katerimi se ljudje srečujejo vedno znova. Število in vrsta nagrad, ki jih lahko podelite v enem dnevu, nista omejena.
  3. Pritegnite k tej igri tudi družinske člane ali prijatelje, in zvečer drug drugemu povejte, kakšne nagrade ste podelili čez dan.
Vir: Srečni kar tako - Marci Shimoff
Kako se pa tebi zdi? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...