Simona Vrhovec

Podpora vata doše - ajurveda in joga

11. september 2022    102 ogledov

Kot princip mobilnosti, vata doša zagotavlja gibalno moč za vse naše duševne in telesne procese. Ureja vse aktivnosti v telesu, od števila misli, ki jih imamo, do tega, kako hitro in učinkovito se hrana premika po našem prebavnem traktu.

Neredni delovni čas, nenehna stimulacija, premalo umiritve in strukture, neredna prehrana in veliko suhe, presne hrane lahko pahne vata došo še v večje neravnotežje.

To velja tako za mentalni " kaos", kot za oslabljen imunski sistem. Potem pa še razpokana koža, nohti, suhi in polomljeni lasje, pa bolečine v sklepih..., zaprtja in seveda se še nadgrajuje. A, mislim, da je to že dober začetek in motivacija, da poskrbimo, za vključitev nekaj dnevnih ritualov, ajurvedske joge in meditacije in verjemite mi, da se počutje zagotovo izboljša in lahko ohranjamo dobro počutje preko celega leta.

Presežek vate je glavni dejavnik PMS (predmenstrualni sindrom)

Presežek vate je glavni dejavnik PMS (predmenstrualni sindrom). Ženska občuti napenjanje, bolečine v križu, bolečine v spodnjem delu trebuha, krči, bolečine v mečnih mišicah in nespečnost, čustveno pa občuti tesnobo, strah, in negotovost. Tako kot veter se tudi vata tipi težko umirijo in ostanejo prizemljeni.

Ko se njihova vata poslabša, jih je težko pomiriti. Rutina je zanje težka, a ključnega pomena, da ostanejo zdravi.

Suha, hladna in vetrovna obdobja jeseni in zime se povečajo in poslabšajo vata došo, zato morajo biti v teh časih posamezniki še posebej previdni, da ostanejo v ravnovesju. 

K sreči imamo različne tehnike in znanja, da si lahko pomagamo.

Kako pomagati vata doši?

  • izvajanje jogijskih asan, kot so npr. zasuki, malasana, dandasana,
  • izvajanje maha bandh,
  •  petje manter, tudi med izvajanjem asan,
  • praksa meditacije,
  • praksa sproščanja in vizualizacije,
  • uživanje aromatičnih zelišč, kot so cimet, kardamom, muškatni orešček in ingver,
  • abhyanga,
  • topli, redni obroki in čas za čuječno uživanje hrane,
  • izogibanje presni hrani ( sploh v jesensko - zimskem času ),
  • topla, udobna oblačila.

Sliši se preprosto, a ko je ta doša ( kombinacija etra in zraka ) v neravnovesju, je ravno rutina in nežna skrb največji izziv.

A, začnimo z manjšimi koraki. Ko začutimo, kako bolje se počutimo, pa te izbire postanejo naš življenjski stil. Vsekakor pa so to splošne smernice in je vedno dobro opazovati odziv našega telesa na vse izbire, ki jih vključimo.

Kako se pa tebi zdi? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...