Rachel Cheng

Post-COVID simptomi - premagajte jih s TKM in akupunkturo

piše: Rachel Cheng
13. marec 2021    277 ogledov

Že vse od oktobra Slovenija trpi za posledicami drugega vala izbruha COVID-19. Vse od takrat je k nam prišlo že več pacientov, ki trpijo za posledicami, težavami po ozdravljenju za COVID. Sicer je še prezgodaj, da bi lahko sama zbrala dovolj primerov in jih podala v poročilu. Sem pa našla zelo zanimiv članek indijskega zdravnika (direktor oddelka za akupunkturo v bolnišnici v Delhiju (Sir Ganga Ram Hospital)), ki je delil svojo izkušnjo s primeri pacientov, ki so preboleli COVID-19.

Potem ko pacienti okrevajo za COVID-19, se pojavijo številne težave. Najobičajnejše, ki vztrajajo tudi po dveh tednih od prvega negativnega testa, so:

  1. kašelj z bolečim grlom,
  2. utrujenost,
  3. post-COVID-19 bolezni pljuč,
  4. tesnoba, depresija, nespečnost,
  5. kognitivne motnje, ki so podobne zmerni travmatični možganski poškodbi,
  6. prebavne težave, kot so napihnjenost, razdražljivo črevesje, slabost in bruhanje, bolečina v trebuhu. 


Težava z vztrajnim kašljem po okrevanju za COVID-19 je pogosta. Odkrili so, da je akupunktura 90% učinkovita pri takšnih primerih in brez stranskih učinkov. Običajno bodo pacienti tipično poročali o suhem kašlju, razdraženosti grla in pičla količina bele sluzi. V akupunkturni skupini so bili pacienti deležni terapije na točkah Lu.10, Lu.1, Lu.5, Lu.6, Lu.7, ST.25, ST.36 in T.40. Skupno so bili deležni 10 terapij, kjer je vsaka trajala 30 minut. V skupini z zdravili so pacientom trikrat dnevno predpisali kapsule Metoksifenamina, ki naj bi jih jemali 10 dni. Uspešnost je bila 70%.

Zaradi pomanjkanja qi energije se pri pacientih pojavi tudi utrujenost, saj je os hipotalamus-hipofiza premalo aktivna. V obdobju dveh tednov so vsak teden po pet dni bili deležni akupunkture na izbranih točkah, in sicer P.6, ST.36, SP.6, Liv.3, Ren.4, Du.20, Ub.23. 80% pacientov je pokazalo izboljšanje v simptomih utrujenosti.  

Po diagnozi pljučne bolezni zaradi COVID-19 je lahko slednja učinkovito obravnavana z akupunkturo in moksanjem. Princip zdravljenja zajema spodbujanje, regulacijo in stimulacijo telesne samoregulacijske funkcije. Večina teh pacientov ima simptome, ki so podobni COPD zaradi škode na pljučnem parenhimu, ki jo povzroči pneumonitis.

Tesnoba, depresija in nespečnost so tudi skupne takšnim pacientom. Učinkovito jih lahko obravnavamo s stimuliranjem določenih akupresurnih točk, ki sproščajo melatonin in hormon sreče, serotonin. Veliko pacientov, ki je okrevalo za boleznijo COVID-19, je poročalo o trajajočem učinku na miselnost - kot so težave s spominom in nesposobnost daljše osredotočenosti. To povzroči telesni odziv na okužbo, kar vodi do pojava lepljivosti, gostosti v krvi. To je predvsem vidno pri pacientih, ki so bili na intenzivni negi.

Zgodnje študije tega problema so pokazale, da je akupunktura na točkah LI.4, Li.11 DU.20, ST.36, ST.40, GB.34 shishencong, P.6, H.7, Du.16, Liv.3 izboljšala kognitivne sposobnosti. Terapije so trajale v obdobju štirih tednov, kjer so bile terapije petkrat tedensko in vsaka je trajala 30 minut.  

Simptomi post-COVID-19 prebavnih težav, kot so slabost, bruhanje, izgubo apetita, napihnjenost, trebušne bolečine in razdražljivo črevesje, vztrajajo dalj časa. Pacienti so bili deležni akupunkture trikrat tedensko v obdobju štirih tednov.

Glavni vzrok za pojav teh simptomov je učinek COVID-19 na vranico, želodec in jetra. Akupunktura spodbuja trebušno peristaltiko pri pacientih s šibko prebavno premičnostjo in zavira peristaltiko pri pacientih z akutno začetno prebavno premičnostjo. Skoraj 70-80% pacientov je pokazalo olajšanje simptomov z akupunkturo, ki je varno in učinkovito zdravljenje brez kakršnih stranskih učinkov.

Vir: Prevod: Tanja Topić, https://www.newindianexpress.com/magazine/2020/aug/02/acupuncture-effective-in-covid-19-recovery----2177001.html
Kaj pa ti praviš? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...