Rachel Cheng

Post-COVID simptomi - premagajte jih s TKM in akupunkturo

piše: Rachel Cheng
13. marec 2021    225 ogledov

┼Że vse od oktobra Slovenija trpi za posledicami drugega vala izbruha COVID-19. Vse od takrat je k nam pri┼ílo ┼że ve─Ź pacientov, ki trpijo za posledicami, te┼żavami po ozdravljenju za COVID. Sicer je ┼íe prezgodaj, da bi lahko sama zbrala dovolj primerov in jih podala v poro─Źilu. Sem pa na┼íla zelo zanimiv ─Źlanek indijskega zdravnika (direktor oddelka za akupunkturo v bolni┼ínici v Delhiju (Sir Ganga Ram Hospital)), ki je delil svojo izku┼ínjo s primeri pacientov, ki so preboleli COVID-19.

Potem ko pacienti okrevajo za COVID-19, se pojavijo ┼ítevilne te┼żave. Najobi─Źajnej┼íe, ki vztrajajo tudi po dveh tednih od prvega negativnega testa, so:

  1. ka┼íelj z bole─Źim grlom,
  2. utrujenost,
  3. post-COVID-19 bolezni plju─Ź,
  4. tesnoba, depresija, nespe─Źnost,
  5. kognitivne motnje, ki so podobne zmerni travmati─Źni mo┼żganski po┼íkodbi,
  6. prebavne te┼żave, kot so napihnjenost, razdra┼żljivo ─Źrevesje, slabost in bruhanje, bole─Źina v trebuhu.┬á


Te┼żava z vztrajnim ka┼íljem po okrevanju za COVID-19 je pogosta. Odkrili so, da je akupunktura 90% u─Źinkovita pri tak┼ínih primerih in brez stranskih u─Źinkov. Obi─Źajno bodo pacienti tipi─Źno poro─Źali o suhem ka┼ílju, razdra┼żenosti grla in pi─Źla koli─Źina bele sluzi. V akupunkturni skupini so bili pacienti dele┼żni terapije na to─Źkah Lu.10, Lu.1, Lu.5, Lu.6, Lu.7, ST.25, ST.36 in T.40. Skupno so bili dele┼żni 10 terapij, kjer je vsaka trajala 30 minut. V skupini z zdravili so pacientom trikrat dnevno predpisali kapsule Metoksifenamina, ki naj bi jih jemali 10 dni. Uspe┼ínost je bila 70%.

Zaradi pomanjkanja qi energije se pri pacientih pojavi tudi utrujenost, saj je os hipotalamus-hipofiza premalo aktivna. V obdobju dveh tednov so vsak teden po pet dni bili dele┼żni akupunkture na izbranih to─Źkah, in sicer P.6, ST.36, SP.6, Liv.3, Ren.4, Du.20, Ub.23. 80% pacientov je pokazalo izbolj┼íanje v simptomih utrujenosti. ┬á

Po diagnozi plju─Źne bolezni zaradi COVID-19 je lahko slednja u─Źinkovito obravnavana z akupunkturo in moksanjem. Princip zdravljenja zajema spodbujanje, regulacijo in stimulacijo telesne samoregulacijske funkcije. Ve─Źina teh pacientov ima simptome, ki so podobni COPD zaradi ┼íkode na plju─Źnem parenhimu, ki jo povzro─Źi pneumonitis.

Tesnoba, depresija in nespe─Źnost so tudi skupne tak┼ínim pacientom. U─Źinkovito jih lahko obravnavamo s stimuliranjem dolo─Źenih akupresurnih to─Źk, ki spro┼í─Źajo melatonin in hormon sre─Źe, serotonin. Veliko pacientov, ki je okrevalo za boleznijo COVID-19, je poro─Źalo o trajajo─Źem u─Źinku na miselnost - kot so te┼żave s spominom in nesposobnost dalj┼íe osredoto─Źenosti. To povzro─Źi telesni odziv na oku┼żbo, kar vodi do pojava lepljivosti, gostosti v krvi. To je predvsem vidno pri pacientih, ki so bili na intenzivni negi.

Zgodnje ┼ítudije tega problema so pokazale, da je akupunktura na to─Źkah LI.4, Li.11 DU.20, ST.36, ST.40, GB.34 shishencong, P.6, H.7, Du.16, Liv.3 izbolj┼íala kognitivne sposobnosti. Terapije so trajale v obdobju ┼ítirih tednov, kjer so bile terapije petkrat tedensko in vsaka je trajala 30 minut. ┬á

Simptomi post-COVID-19 prebavnih te┼żav, kot so slabost, bruhanje, izgubo apetita, napihnjenost, trebu┼íne bole─Źine in razdra┼żljivo ─Źrevesje, vztrajajo dalj ─Źasa. Pacienti so bili dele┼żni akupunkture trikrat tedensko v obdobju ┼ítirih tednov.

Glavni vzrok za pojav teh simptomov je u─Źinek COVID-19 na vranico, ┼żelodec in jetra. Akupunktura spodbuja trebu┼íno peristaltiko pri pacientih s ┼íibko prebavno premi─Źnostjo in zavira peristaltiko pri pacientih z akutno za─Źetno prebavno premi─Źnostjo. Skoraj 70-80% pacientov je pokazalo olaj┼íanje simptomov z akupunkturo, ki je varno in u─Źinkovito zdravljenje brez kakr┼ínih stranskih u─Źinkov.

Vir: Prevod: Tanja Topi─ç, https://www.newindianexpress.com/magazine/2020/aug/02/acupuncture-effective-in-covid-19-recovery----2177001.html
Kako se pa tebi zdi? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 ┼żarke!
Nalagam...