Tjasa Marin, mentorica, svetovalka

Pot do mirnega spanca in prijetnih sanj

piše: Teja Goli
17. junij 2021    276 ogledov

Trenutno se na kolektivni ravni odvija močan proces očiščevanja, v katerem vabimo svetlobo, da nam osvetli sence. Zato je pomembno, da se kot družba ustrezno prilagodimo razmeram. Ste morda opazili, da imate v zadnjem času težave s spanjem ali pa so vaše sanje še posebej neulovljive? V nadaljevanju si poglejmo, kako se lahko podpremo v tem času močnih in množičnih premikov energij. 

Spalnica naj bo naš sveti prostor

Na prvem mestu je zagotavljanje prijetnega počutja v prostoru, kjer spimo. V lepi in zračni spalnici, ki je napolnjena z dobro energijo, se bomo lažje spočili, zato je pomembno, da jo dobro očistimo – tako fizično kot energijsko. Za čiščenje lahko uporabimo sveti les (palo santo), kadila in eterična olja (npr. sveži rožmarin, sivka, žajbelj) ter zdravilne zvočne frekvence. Bodite pozorni na to, da je soba res dobro zatemnjena, saj vas bo to spominjalo na čas, ko ste bili v maternici.

Podprimo svoje telo

Naše telo se bo lažje umirilo in podalo v svet sanj, če mu bomo resnično prisluhnili in vzdrževali zdrav bioritem. Za to lahko poskrbite s tem, da redno hodite spat in vstajate ob isti uri. Najbolj priporočljivo je, da svojo notranjo uro poravnate po uri narave in vstajate s sončnim vzhodom ter ležete k počitku ob sončnem zahodu, seveda če imate to možnost. Bodite pozorni, da si pred spanjem oddahnejo tudi vaše oči: dve do tri ure pred spanjem se izogibajte zaslonom. 

Kakor dnevu sledi noč, kot jin potrebuje jang, je za počitek blagodejno gibanje. Trenutno so najbolj dobrodošli sprehodi ob vodi, izvajanje joge in ples. Četudi si za to na dan vzamete le nekaj minut – vsaka dejavnost priporome k boljšemu počutju. 

Na splošno pa nikar ne skoparite s spanjem in mu namenite dovolj časa – v času trenutnih energijskih nadgradenj je to še posebej pomembno. 

Premišljena prehrana

Sami smo odgovorni za svoje fizično telo in to, kar vnašamo vanj. Ker smo, kar jemo, se lahko podpremo z zdravo in polnovredno hrano, ki jo bo naše telo lažje spremenilo v nove celice. Način in čas prehranjevanja vplivata na kakovost našega spanja in sanj. Za boljši spanec v prvi vrsti poskrbite za to, da dve do tri ure pred spanjem ne jeste. Namreč: če boste svoje telo tik pred odhodom v posteljo obremenili s hrano, se bo vsa energija usmerila v prebavljanje hrane, namesto v procesiranje preteklega dne in njegovih energij. Če vam lakota tri ure pred spanjem res ne da miru, si morda raje privoščite zeliščni čaj, obredni kakav ali zlato kurkumino mleko. Sicer pa sama lakota ni slaba, saj v možganih spodbuja proizvodnjo molekule DMT (dimetiltriptamin), ki je med drugim odgovorna za žive in doživete sanje. Ne nazadnje se lahko podučimo tudi o različnih vrstah postenja, ki je v teh časih zelo smiselna praksa.

Pomen ritualov

Največ, kar lahko storimo zase in za miren sen, je, da si ustvarimo jutranji in večerni ritual, s čimer vzpostavimo ponovno povezavo s seboj. Priporočljivo je, da si zase vzamemo vsaj dve uri dnevno. Pri tem si lahko pomagamo tudi z meditiranjem.

Za podporo boljšemu spancu in sanjam sta za vas na voljo dve posebni meditaciji:

  • za dober začetek dneva: spominjanje, pristanek v fizičnem svetu, prizemljitev
  • za miren zaključek dneva: čiščenje prostora v sebi in okoli nas, krepitev astralnega telesa

Zdravi rituali nam omogočajo, da se znova poravnamo s seboj in svojim bistvom. Zaradi različnih zunanjih vplivov lahko kaj hitro energijo razpršimo na tisoče koncev in krajev. Takrat smo vse prej kot v stiku s svojim centrom, zato si v takem stanju tudi ne bomo zapomnili sanj. Da bi energijo lažje priklicali nazaj k sebi, lahko uporabimo različne tehnike. To so denimo priklic energije, obredi, pisanje dnevnika (pregled občutkov, hvaležnost …), čiščenje avre, poravnava s seboj … 

Če želite izvedeti več o omenjenih tehnikah, ste srčno vabljeni, da se pridružite Facebookovi skupini ILLUMINATE YOUR LIFE with Tjasa Marin. Tam je na voljo video, v katerem smo se posvetili tematiki boljšega spanca ter intenzivnejših sanj. Poleg tega je v skupini dostopnih veliko drugih dragocenih vsebin, ki vas lahko podprejo na življenjski poti.

Sanjske sanje

Sanje nam ponujajo čudovit uvid v to, koliko energije imamo resnično pri sebi. Pogosto pa se nam lahko pripeti, da se jih preprosto ne spomnimo. Če sanje prikličete le stežka, si lahko pomagate z naslednjimi nasveti.

Temelje za boljši spanec lahko postavimo že zvečer. Naš um je izjemno močan in preprosta odločitev, da si boste svoje sanje zapomnili, bo prinesla rezultate. Vse, kar si zapomnite, si zapišite v dnevnik sanj, ki ga ob posteljo položite, preden ležete k počitku. Doživeto boste zjutraj najlažje prelili na papir, če se osredotočite na čustva, ki so jih sanje vzbudile v vas. 

Da se zjutraj lahko posvetimo svojim občutkom, se moramo pomiriti, zato je izjemnega pomena, da vstajamo nežno in počasi.

Z upoštevanjem zgornjih nasvetov boste sčasoma izboljšali pomnjenje svojih sanj. Lahko boste opazili, da sanjska sporočila k vam prihajajo v obliki simbolov. Simbolizem sanj je obširna tema, pri kateri si lahko pomagate z lastno intuicijo ter brskanjem po spletu. Zavedajte se, da vse, kar se dogaja v naši okolici čez dan in česar ne ozavestimo v celoti, potem predelujemo v sanjah. Včasih našo podzavest sprožijo že bežni zvoki, slike ipd., zato je pomembno, kakšnim informacijam se izpostavljamo, še zlasti tik pred spanjem.

Sanje same pa so tudi potovanje. Gre za pot po astralnem svetu, za katero se lahko odlično opremimo, že ko smo budni. Sami lahko postavimo meje in določimo, kam naj nas popelje sen. Tako se lahko spoprijemamo tudi z morami. Orodjem za lažjo plovbo po oceanu sanj se bomo posvečali v zgoraj omenjenih meditacijah.

Naj vas podeljeni nasveti opolnomočijo ter zazibajo v prijeten sen. 

Kaj pa ti praviš? 2
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
Mojca
  komentiral 1 mesec nazaj
Irena
  komentiral 1 mesec nazaj
Hvala za čudovit članek. Za to,da sem se ponovno spomnila,da sem jaz na 1.mestu.In ,če sem jaz ok,so potem vsi tudi vsi okrog mene.
Nalagam...