Shamballa

Pozitivni učinki skupinskega petja

piše: Shamballa
2. november 2018    331 ogledov

Skupinskemu petju lahko pripišemo veliko pozitivnih učinkov. Zato je posebnost in eden od namenov Shamballinih dogodkov skupinsko petje. Vsi obiskovalci naših dogodkov so namreč tudi ustvarjalci, cilj skupinskega petja manter pa je stopiti v stik z notranjo tišino in izkušnjo le-te poglobiti.

Taka oblika petja ustvari močno energijsko polje, ki nas duhovno hrani in vzbudi naše subtilne energije, kar nam omogoči ostrejše notranje zaznavanje. Učinek skupinskega petje manter tako občutimo še kar nekaj časa po skupnem glasbeno-meditacijskem druženju.

Katere pozitivne učinke lahko pripišemo skupinskemu petju? 

Naša spoznanja smo strnili v nekaj spodnjih alinej:

1. Blaži stres in pozitivno vpliva na počutje

Brez poglobljenih študij lahko sklepamo, da nas petje sprošča, pa naj gre za petje pod tušem, v avtomobilu, ob tabornem ognju ali skupini oz. zboru. Vsak od nas ima že izkušnjo, ko je med prepevanjem popolnoma odmislil vsakodnevne težave in se popolnoma prepustil trenutku.

Pravijo, da kdor poje, slabo ne misli.

2. Povezuje

Ljudje smo socialna bitja in skupinsko ustvarjanje glasbe je zagotovo dejavnost, ki združuje. Bolj ko je doživetje oz. izkušnja intimna, bolj se posameznik počuti del skupine. Prav tako ne gre za primerjanje in tekmovanje, ampak se med vsemi udeleženci ustvari neka posebna vez. Med nekaterimi udeleženci se stkejo tudi nova prijateljstva. Ta občutek povezanosti in pripadnosti pa seveda pozitivno vpliva tudi na odnos do samega sebe.

3. Vpliva na samozavest

Za udeležbo na dogodku posameznik ne potrebuje nobenega pevskega predznanja. Nihče ni izpostavljen, zato je skupinsko petje primerno tudi za tiste najbolj sramežljive. Ker vsak udeleženec pomembno vpliva na skupinsko dinamiko ter skupno zvočno sliko, se njegova oz. njena samozavest postopoma veča.

Redno pevsko udejstvovanje pa pozitivno vpliva na sposobnost izražanja tudi na drugih področjih življenja (predstavitve v službah, nastopi v javnosti …).

4. Spodbuja ustvarjalnost

Kot smo že omenili, so udeleženci srečanja tudi ustvarjalci. Zaželeno je, da so pri svojem udejstvovanju na dogodku kar se da kreativni. Veseli smo večglasnega petja, pogosto pa udeležence spodbujamo, da se izrazijo z gibi in plesom, lahko pa se zgolj prepustijo in uživajo ob poslušanju.

Vse je OKEJ.

 Prisluhni mantri Aad Guray in zapoj z nami:

Pozitivnih učinkov skupinskega petja je seveda veliko več, vendar smo se tokrat osredotočili na zgornje štiri. Katerega pa bi izpostavili vi? Kaj bi še dodali?

Kaj pa ti praviš? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...