Maja R. Mihovec

Pričarajmo si zimsko vzdušje

19. december 2016    182 ogledov

Vonji, na katere pomislimo ob hladnih in kratkih zimskih dneh, predvsem pa v obdobju pred menjavo leta so prav gotovo nageljnove žbice in cimet.  Uporabljamo ju v izredno majhnih količinah in kombiniramo z drugimi eteričnimi olji, predvsem citrusi in iglavci.

Citrusna etrična olja delujejo toplo in prijetno. V zimskem obdobju posegamo predvsem po pomaranči in mandarini. Zelo uporabna so seveda tudi eterična olja vseh iglavcev: jelka, smreka, cedra, bor, brin, cipresa. Pomembna so tudi eterična olja pridobljena iz smole, kot je npr. kadilna bosvelija ali mira in nekatera začimbna eterična olja npr. janež, lovor,  morda tudi bazilika. Uporabimo pa lahko tudi ingver, pačuli in sandalovino pa še kakšen bi se našel. Skratka možnosti je res veliko in za začetek malo pobrskajmo kaj imamo doma in uporabimo tista eterična olja, ki jih že imamo.

 

Aromasvetilka

Potrebujemo aromasvetilko z dovolj veliko posodo za vodo (vsaj 1 dcl). V posodo najprej nalijemo vodo in dodamo 5 do 10 kapljic eteričnih olj (odvisno od velikosti prostora). Prižgemo svečko in uživamo v vonjavah.

Primer: 1 kapljica cimeta, 4 kapljice mandarine, 5 kapljic bor

 

Aromakamin

Za namen aromasvetilke lahko uporabimo tudi kamin. Potrebujemo posodo z 1,5 dcl vode v katero nakapljamo 10 do 20 kapljic eteričnih olj (odvisno od velikosti prostora). Posodo postavimo na kamin, da voda izhlapeva.

Primer: 1 kapljica sandalovine, 3 kapljice cedre, 5 kapljic smreke, 3 kapljice limone, 5 kapljic sladke pomaranče

 

Dišeči kamin

Če imamo kamin, ne gre zamuditi priložnosti za odišavljanje prostora z njegovo pomočjo. Potrebujemo samo eno kapljico eteričnega olja iglavca, ki bo vonj po lesu še poudaril. Tako lahko uporabimo jelko, smreko, bor, cedro, brin, cipreso ipd.

Način priprave: eterična olja so zelo vnetljiva, zato nakapljamo eno kapljico na suho poleno in počakamo, da se vpije v les, šele nato damo poleno v kamin. Dišeča polena si lahko pripravimo tudi v naprej in jih uporabimo po potrebi.

 

Razpršilo

Za izdelavo razpršila potrebujemo stekleničko z razpršilko v katero dodamo najprej eterična olja, nato alkohol in destilirano vodo. Pred uporabo vsakič pretresemo ter uporabimo v majhnih količinah za odišavljanje prostora ali pa kar za odišavljanje novoletne jelke.

Primer: 5 kapljic mira, 5 kapljic cedra, 5 kapljice jelka, 5 kapljic brin, 5 kapljic bergamot, 10 ml alkohol, 90 ml destilirana voda

Kaj pa ti praviš? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...