Nina Medved

Pričarajte si cvetoči vrt sredi zime

piše: Nina Medved
11. januar 2018    327 ogledov

Zima je čas, ko se narava upočasni in pomembno je, da se tudi sami za hip ustavimo, si vzamemo čas za refleksijo in meditacijo. V svoji meditaciji, ki me vedno napolni z energijo in radostjo do življenja, si najraje pričaram cvetni vrt. Z eteričnimi olji cvetov je to še kako preprosto! Le kdo pravi, da moramo čakati do pomladi?

ETERIČNA OLJA CVETOV

Eterična olja pridobivamo iz različnih delov rastline - iz listov, korenin, semen, sadeža, smole in cvetov. Prav cvet je organ rastline, ki z vonjem privlači opraševalce in skrbi za reprodukcijo, obenem pa predstavlja estetiko ter kreativnost. Eterična olja cvetov so znana po svojem afrodizičnem delovanju, vplivajo na reproduktivne organe, vzbujajo občutek estetike v prostoru in spodbujajo kreativnost.

Eterična olja, ki jih pridobivamo iz cvetov, so neroli (cvet grenkega pomarančevca), vrtnica, ilang ilang, rimska in prava kamilica, sivka. Iz številnih cvetov ne pridobivamo eteričnih olj, temveč samo absolute: jasmin, tuberoza, mimoza, čampaka, narcisa.

Razlika med eteričnim oljem in absolutom je v načinu pridobivanja; eterična olja pridobivamo z destilacijo, absolute pa z ekstrakcijo s topili.

Poglejmo si nekaj naravnih dišav, ki bodo dvignile vaše razpoloženje, vzpostavile harmonijo v vašem telesu in vas napolnile z energijo.

Neroli (Citrus x aurantium)

Imate občutke tesnobnosti ali vas pogosto grabi panika? Potem je skrajni čas, da v svoj aromatičnih vsakdan vpeljete eterično olje nerolija. Neroli je med najdražjimi eteričnimi olji, vendar je vreden investicije. Njegov cvetni, svež, zelen citrusni vonj regulira živčni sistem in deluje kot anksiolitik. Raziskave njegovo učinkovitost primerjajo z zdravilom Xanax.

Uporaba: Kapljico nerolija dodajte 10 ml olja jojobe. Nanesite na dlani in inhalirajte, večkrat dnevno.

Vrtnica (Rosa damascena)

Vrtnica ima močno delovanje na psiho - pripisujejo ji antidepresivno, hipnotično, anksiolitično in antiepiletično delovanje. Vrtnica močno pomirja in sedira, zato bo ublažila jezo, napetosti, razdražljivost in notranji nemir. Posebej blagodejno deluje na srčno čakro, spodbuja ljubezen do samega sebe in celi srčne rane.

Uporaba: Kapljico eteričnega olja ali absoluta vrtnice zmešamo z 10 ml olja jojobe in nanesemo na pulzne točke. Prav tako lahko mešanico vtremo v srčno čakro.

Ilang ilang (Cananga odorata)

 Vonj ilang ilanga je eksotičen, opojen, cvetni in celo narkotičen - skratka, v hipu vas odnese. Je pa tako - ali ga ljubiš ali "ne preneseš". Osebno ilang ilang uporabljam zgolj v kombinacijah z drugimi eteričnimi olji, posebej s citrusi.

Če vam je vonj všeč, se vam bo to eterično olje še bolj priljubilo, ko boste izkusili njegove učinke, posebej na centralni živčni sistem. Raziskave pravijo, da znižuje krvni pritisk in srčni utrip, deluje antidepresivno in pomirja, obenem pa osredotoča in krepi pozornost.

Uporaba: V stekleničko kapni kapljico ilang ilanga in pet kapljic sladke pomaranče ali grenivke. Dodaš lahko tudi kapljico sandalovega lesa ali vetiverja. Prilij olje jojobe. Uporabi kot parfum.

Jasmin (Jasminum grandiflorum/Jasminum sambac)

Opojni vonj jasmina spodbuja sproščanje enkefalinov (telesu lastnih opiatov), zaradi česar jasmin deluje evforično, sproščujoče in afrodizično. Uporabite ga pri depresiji, apatičnosti, pomanjkanju samozavesti, stresu, frigidnosti in impotenci, nemiru ...

Uporaba: 1 kapljico jasmina dodajte petim žlicam morske soli. Stresite v kopel. Privoščite si kraljevski tretma, zaslužite si ga!

 Želite vedeti več o uporabi vonjev za boljše počutje in osebno rast? Vabljeni na seminar psihološke aromaterapije!

Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...