Jure J.

Prispevajmo k višji stvari

piše: Jure J.
6. avgust 2018    101 ogledov

Ne vemo, kakšna bo naša usoda, vemo pa nekaj: samo tisti med nami bodo resnično srečni, ki bodo iskali in našli način, kako pomagati drugim.

Resnično ni pomembno, čemu se odločimo, da bomo služili. Vsakogar od nas vleče k drugačnim stvarem. Za nekatere je to divjina; spet drugim se zdi pomembna socialna pravičnost, izkoreninjenje revščine ali pa zagotovilo, da imajo vsi otroci dostop do izobraževanja. Podrobnosti niso pomembne. Kadar služimo nečemu, kar je večje od nas samih, postane naše življenje pomenljivejše in prežeto z veseljem.

Naredimo nekaj pomembnega s svojim življenjem

Naše želje, da bi naredili kaj pomembnega, utegnejo vplivati celo na naše vsakdanje odločitve, na primer na to, kaj bomo jedli, kje boste nakupovali in kakšen avto bomo vozili.

Ni potrebno, da smo bogati, če želimo podarjati kaj, kar bo naredilo veliko dobrega.

Tudi deset ali dvajset €, ki jih podarimo dobrodelni organizaciji, lahko za ves teden nahrani kakšno družino, ali pa s tem denarjem kupijo semena in pridelajo žito, kar pomeni, da smo s svojim dejanjem močno vplivali na življenje drugih. Prispevanje k nečemu, kar je večje od nas, ne vključuje nujno denarja; lahko podarimo tudi svoj čas, svoje spretnosti, svoje izkušnje ali pa svojo skrb.

Raziskave vztrajno kažejo, da je življenje za druge – temu pravimo altruizem – povezano z boljšim počutjem, zdravjem in srečo, vse dokler se ne začnemo pretirano razdajati. Dajati sebe drugim namreč ne pomeni soodvisnosti, da bi zapolnili svojo notranjo praznino, in prav tako ne pomeni služenje drugim na račun sebe. Služenje, o katerem govorimo, izhaja iz veselja, navdiha insmisla ter omogoča večjo umirjenost in boljše počutje v našem življenju.

Ena od aktivnosti, ki nas nič ne stane a vpliva na celoten planet in vsa živa bitja je planetarna meditacija dveh src

Vir: Srečni kar tako - Marci Shimoff
Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...