Rachel Cheng

Raziskava potrjuje učinkovitost akupunkture in zelišč pri zdravljenju IBS

piše: Rachel Cheng
25. julij 2018    85 ogledov

V moji ambulanti ni to nič novega niti za mene niti za moje paciente. Kljub temu je to še vedno stimulativna novica, predvsem za ljudi, ki so skeptični o učinkovitosti TCM.

Nedavna raziskava je odkrila, da je kombinacija akupunkture z iglami in zeliščno formulo globalno med najbolj efektivnimi zdravljenji IBS simptomov. Raziskava je bila objavljena v British Medical Journal (Britanski medicinski reviji).

Izvedena je bila meta-analiza z raziskovanjem v mednarodni in kitajski bazi podatkov za randomizirane kontrolirane klinične raziskave (RCT), ki je preučevala učinkovitost akupunkture in sorodnih terapij med IBS bolniki, medtem ko je sodelovalo 2314 osebkov.

Rezultati so pokazali, da je bila pri blažitvi IBS simptomov akupunktura z iglami najboljša v primerjavi s tradicionalno medicino (uporabljeni sta bili zdravili pinaverjev bromid in trimebutin maleat). Tudi druge TKM metode, kot so elektro-akupunktura, moksibucija ali zeliščna formula, še dodatno posamezno vplivajo in so učinkovitejše od konvencionalne medicine.

Med globalno vključenimi 14 zdravljenji IBS simptomov se je kombinacija akupunkture z iglami in Geshanxiaoyao formulo izkazala za izbiro, ki je najverjetneje najboljša.

Poročali niso o nobenih resnejših negativnih primerih, ki bi bili povezani z akupunkturo ali sorodnimi terapijami.  

 

Delite to novico s svojo družino in prijatelji, ki trpijo za IBS. Če ste vi ta nesrečnež, ste zdaj lahko veseli, da ste našli nas, zato si še danes rezervirajte svoj termin.

 

prevod: Tanja Topić

Vir: http://gut.bmj.com/content/67/Suppl_2/A38.2
Kako se pa tebi zdi? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...