MOJCA GREGORčič

Retrogradna Venera bo oblikovala energije prihajajočih mesecev!

17. december 2021    551 ogledov

Venera se je letos začela retrogradno gibati 20. decembra, na 26. stopinji kozoroga, in ostane v tem vzvratnem gibanju vse do 29. januarja 2022, ko doseže 11. stopinjo kozoroga.

A vpliv retrogradnosti traja, vse dokler ne preide senčne poti – ki je med 11. in 26. stopinjo kozoroga. Na senčni poti bo tokrat do 2. marca 2022.  

Nazadnje je bila Venera retrogradna 13. maja leta 2020, in sicer na 21. stopinji dvojčka.

Naslednjič bo spet retrogradna poleti 2023, natančneje od 23. julija (na 28. stopinji leva) vse do 3. septembra.

Kaj pomeni retrogradnost planetov?

Retrogradni planeti v rojstnem horoskopu so eden izmed dejavnikov, ki opisujejo našo osebno karmo in njene lekcije ter hkrati predstavljajo neko povezavo s preteklostjo.

Tako so planeti v vzratni smeri gibanja za nas vedno nekakšen izziv ali priložnost, da dokončamo in razrešimo naloge, ki so nam bile naložene že v preteklosti, pa nam jih do tega trenutka še ni uspelo opraviti.

Osebe z večjim številom retrogradnih planetov v rojstni karti, predvsem če so to osebni planeti, imajo večkrat občutek, kot da nimajo najboljše povezave s trenutnim življenjem, veliko se vračajo v preteklost ali pa dobesedno obtičijo nekje med preteklostjo in sedanjostjo.

Energije retrogradnega planeta so obrnjene navznoter, manifestacija navzven pa se izkazuje kot upočasnjeno in zakasnelo delovanje.   

Retrogradnost vsakemu planetu doda neko posebnost, ki se navzven kaže kot težavnost v vsakdanjem življenju, lahko pa jo dojamemo kot poglobljeno sposobnost delovanja.

Tako nam retrogradni Merkur ne predstavlja samo težav v komuniciranju, povezovanju in prenosu informacij, temveč tudi drugačne oblike komunikacije, uporabo drugih izraznih sredstev, ne zgolj govorjene besede, predvsem pa globino sporočilnosti. V retrogradnem planetu so na neki način zbrane vse pretekle izkušnje našega zavedanja in čutenja.

Energija retrogradnih planetov ni nič manjša od energije planetov, ki se gibljejo direktno, le izražena je drugače, obrnjena je navznoter.  

Retrogradni planeti so vedno oddaljeni od Sonca, razen Merkurja in Venere, zaradi retrogradnosti pa se še bolj približata Soncu, kar ju dodatno oslabi zaradi ožganosti.

Drugi planeti so lahko retrogradni le, če so nasproti Sonca – ki predstavlja naše zavedanje, racionalen, zavestni del našega uma.

Tako so retrogradni planeti bolj povezani z delovanjem Lune, ki predstavlja nezavedni del našega uma. 

Gibanje retrogradnih planetov poteka nazaj, proti 12. hiši, in tako pridobijo lastnosti delovanja 12. hiše.

In kaj prinašajo retrogradni planeti v naša življenja? Nedokončane naloge, lekcije in opomnike, kaj moramo še usvojiti, dojeti in predelati. Rešitev naloge lahko vidimo prek harmoničnih povezav s preostalimi planeti, prek pozicije in dispozicije.

Kaj pomeni retrogradnost Venere v rojstni karti?

Kjerkoli se Venera pojavi v naši rojstni karti, opisuje vse lepo, skladno, področje, kjer si prizadevamo za harmonijo, opisuje našo čutnost, uživaštvo, naš osebni etični in moralni kodeks. 

Retrogradna Venera pa je povsem druga zgodba; s takšno Venero doživljamo neustrezne vzorce v povezovanju z drugimi ljudmi skozi različne odnose, zagotovo težave v ljubezni in težave glede osebnih etično-moralnih stališč. 

Težava je v tem, da iz preteklosti prinašamo občutenja in izkušnje, da nismo sprejeti, ljubljeni, zaželeni. Globoko v sebi se čutimo manj vredne, nerazumljene in nesprejete v intimnih, družinskih in drugih povezavah. Iz strahu pred zavrnitvijo, nesprejemanjem in pomanjkanjem ljubezni se pretirano razdajamo za druge, pozabljamo nase, tajimo in skrivamo svoja čustva. Še posebej v mladosti imamo težave, soočamo se s sramežljivostjo, prezrtostjo in nerazumevanjem.

Tako kot vsi retrogradni planeti tudi Venera skozi čas usvaja lekcije in življenje zanjo postaja lažje, ker je sposobna izraziti svojo ljubezen in jo zaživeti ter prepoznati svoje resnične potrebe in jih udejanjiti. Končno Venera zbere pogum in si dovoli povezave z ljudmi, ki jo zares podpirajo in sprejemajo, dojame, da ne more vsem ustrezati, jih ljubiti in biti sprejeta od njih. 

Čeprav zelo drugačna, je lahko tudi retrogradna Venera sprejeta, razumljena in ljubljena, le njen svet vrednot je treba prepoznati.

V nasprotnem pa se leta in leta ukvarjamo z odnosi, kompenziramo pomanjkanje ljubezni z materializmom, zapravljivostjo, požrešnostjo in promiskuiteto. Že samo spoznanje, da sta za ljubezen potrebna in odgovorna dva, in ne samo lastnik retrogradne Venere, je lahko olajšanje.

Če je retrogradna Venera slabo postavljena in jo napadejo drugi planeti, je še težje. Laži so opisane prek spopadanja z Neptunom, zavrnjene ljubezni prek aflikcije s Saturnom, sovraštvo, nadvlada in spolno nasilje prek Marsa in Plutona. 

Ali smo bili žrtev ali krvnik, nam pove polariteta znamenja, aktivni ali moški znaki so akterji, ženski ali pasivni znaki so žrtve. 

Kaj pa nam vsem prinese retrogradna tranzitna ali trenutna Venera, čeprav je naša rojstna Venera v direktnem gibanju?

Kjerkoli je Venera v astrološki karti, je to življenjsko področje, kjer nam je lepo, kjer doživljamo veselje, srečo in zadovoljstvo, pa ne samo skozi ljubezen, ampak tudi skozi vsakdanjik in povsem zemeljske strani, saj Venera poleg tehtnice vlada tudi znamenju bika, ki je najbolj zemeljsko znamenje.

V katerokoli življenjsko področje našega horoskopa vstopi tranzitna Venera, tja prinese nekaj svoje energije, vsaj nekaj od naštetega. Ko pa je v retrogradnem gibanju, opravlja revizijo, do kod nam je uspelo priti, usvojiti lekcije in spremeniti svoj pogled na svet, seveda predvsem skozi vse vrste odnosov. 

Tokratna retrogradna Venera je v znamenju kozoroga, kjer se ne počuti najbolje, kajti to je znamenje ambicij, askeze in odpovedovanja, to pa ima malo skupnega z ljubeznijo. Kozorog je tudi znamenje, ki nas prek vladarja Saturna vleče v preteklost, v genetiko, v karmo. Tako takšen čas aktivira in naplavi na površje vse neustrezno, nepredelano in neusvojeno znotraj odnosov, pa tudi glede našega osebnega etičnega in moralnega kodeksa, glede vrednotenja sebe in samozavesti.

Še najbolje je, če nam retrogradna Venera povrne neko staro ljubezen, jo obudi in nam da priložnost za ponoven začetek ali za dokončen zaključek, saj smo po 18 mesecih ali več bogatejši za nove izkušnje, spoznanja … 

Ni pa priporočljivo v tem času sklepati novih zvez in zavez, pa če so še tako obetajoče, kajti zagotovo nas bo nekaj presenetilo, razočaralo ali pa se bo pred nas postavila nerazrešljiva ovira in žal ne bomo dobili tega, kar si želimo in zaslužimo.

Bodite uspešni v prihajajočih dnevih in tednih, nalijte si čistega vina!

Kako se pa tebi zdi? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...