Simona Vrhovec

Rituali ob mesečini

6. december 2018    238 ogledov

To je čas za nas. Počitek. Povezanost z nežno žensko energijo. Da, nekatere ženske imajo takrat več energije, pa vseeno je dobro, da se takrat vrnemo k sebi in si namenimo ljubeče rituale.

To je čas za introspekcijo, zdravljenje, regeneracijo in ljubezen, ki jo namenimo sebi.

Mesečina* je beseda, ki so jo uporabljali v 19. stoletju, in pomeni seveda mesečno perilo, menstruacijo, 'ženski čas'.

Pa si vzamete svoj ženski čas?

Takrat počivate ali preprosto ignorirate svojo žensko naravo? Narava je žensko telo naredila s posebnim namenom. Zato lahko ženska zanosi. Rodi novo življenje. Kako izjemno. Kako božansko. 

Iz našega telesa zacveti novo bitje. Vsakič znova sem očarana nad tem čudežem življenja.

Včasih sem menstruacijo skoraj sovražila. Bila mi je precej odveč. Takrat nisem bila najbolj produktivna, vse me je bolelo in včasih sem bila prav sovražno naravnana, hihi ... Borila sem se proti naravnemu procesu. Proti ženski naravi.

Tiste dni v tednu nisem delovala na 100 odstotkih, kot je v moji navadi. Bolečine so me na treningih prisilile, da sem ležala na tleh in se zvijala od bolečin. Ko mi je nekdo rekel, da se delam, bi najraje dala stimulatorje za bolečine na njihova rodila – no, pa saj ni več pomembno.

Zdaj sem sprejela te dni v mesecu in si vzamem čas, ki ga potrebujem. Negujem se in tudi bolečine niso tako močne. To je morda celo izgovor, da se umaknem od ljudi in samo počivam. Dovolim si počivati in izvajati svoje rituale.

Z vami jih želim deliti, ker vam želim, da začutite, kako poseben čas je to za vas. In dovolite si kanček tečnobe pa celo morda košček čokolade.

1. MASAŽA TREBUHA

Ležimo na hrbtu, glavo si lahko podložimo z blazino, pod ledveni del pa damo odejico. Nogi damo v položaj metulja (slika zgoraj). Roki položimo na področje pod popkom. Za začetek lahko samo dihamo polno v trebuh in občutimo, kako toplina dlani blagodejno vpliva na počutje. Potem lahko z nežno masažo masiramo ta predel. Ne potrebujete posebnega znanja, le nežno krožite v smeri urnega kazalca.

2. ČAJ

Privoščite si skodelico toplega čaja. Srkajte ga in ob tem preberite dobro knjigo. Kak romantičen roman bo v tem čustvenem obdobju prišel posebno prav. Sama rada pijem rmanov čaj, ki blagodejno vpliva pri krčih.

3. SPROŠČANJE

V tem času posebno pozornost posvetim drugemu energetskemu centru, swadhisthani. Usmerim pozornost na svojo maternico in rodila. Saj vem, da se morda sliši čudno, vendar se 'pogovorim' s tem delom telesa. Kaj mi sporočajo določeni občutki? Morda celo zastavim vprašanja o določenih odnosih, vezeh. Nato počakam odgovore. Te včasih celo zapišem in mi služijo kot dnevnik, ko gledam potek dogodkov za nazaj.

Nato se povežem z energijo kreativnosti, radosti, žensko močjo, ki se balansira v tem predelu. Kako osvežujoče in zdravilno.

4. MEDITACIJA

Ponovno usmerjam pozornost na drugi energetski center in uporabim mantro VAM, ki mi služi kot orodje, da pridem v meditativno stanje. Povežem se z vdihom in izdihom in v mislih izgovarjam VAM, dokler tudi tudi ta ne izgine in nastane popoln mir, polnost in praznina hkrati.

5. VODA

Pitje velike količine vode, da ohranjam hidracijo telesa. Takrat si posebno rada privoščim daljše tuširanje, saj vsaj meni sprosti občutek napetosti v trebuhu in ledvenem predelu. Element vode pa nam pomaga, da očistimo vse, za kar je čas, da odide. Energetsko in fizično. Če imate možnost sprehoda ob vodi, pa je to priložnost povezovanja s tem elementom in balansiranje drugega centra. Opazujte, kako prenašate mesečni cikel, če niste dovolj hidrirane. Morda se pojavijo močni glavoboli in celo vročina. Zdravite se z vodo.

6. HAPPY BABY

Ležimo na hrbtu in kolena pripeljemo ob trup. Stopala dvigujemo proti stropu, z rokami pa objemamo palca na nogi. Lahko se primemo tudi za gležnje ali pod kolena. Cel hrbet je na tleh, zadnjice ne dvigujemo. V položaju smo lahko statični in usmerjeno dihamo v rodila. Lahko pa nežno zibamo trup levo in desno in tako dodatno masiramo ledveni del. Kako sproščujoče. Nato počivamo v položaju fetusa.

7. KREATIVNOST

To je čas ženske energije in ustvarjalnosti, zato plešite, slikajte, izvajajte yin jogo (nežno raztezanje) ali chandra jogo (asane, ki balansirajo žensko energijo), pišite, podarite si cvetje ali si naredite poseben oltarček.

8. DIŠAVE

Pod to spada uporaba eteričnega olja, sama takrat rada v svoj difuzor kanem kapljice sivke ali pa vrtnice. Vrtnico bolj zato, ker mi simbolizira naš ženski organ in ženstvenost. Sivka dodatno pomirja in si jo nanesem tudi na sence.

Redno pa tako uporabljam žajbelj in celo lovorov list. Za sprostitev energetskih blokad in čiščenje celotnega prostora.

Živite svojo naravo. Živite svojo ženstvenost in jo počastite s pravilnim pristopom. Živite sebe. Takrat bodite lunarne.

Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...