Svetloba.si, spletni portal iskalcev Resnice

VIDEO: Samadhi

piše: Uredništvo
26. marec 2017    4930 ogledov

Samadhi je starodavna sanskrtska beseda, za katero ni ustreznega izraza v nobenem modernem jeziku.┬áSamadhi nas usmerja tja, kamor um ne more, zato ga je izjemno te┼żko razlo┼żiti, a ga spodnji film dobro ori┼íe ter izpostavi nevarnosti tako imenovane duhovne poti in ┼żelja po biti bolj duhoven, bolj buden, bolj v stiku s seboj, bolj miroljuben, razsvetljen.┬á

┼Żivimo v ─Źasu, ko smo pozabili, da smo pozabili na samadhi

Zato je izjemno pomembno, da ta koncept znova obudimo.

Ljudje v ve─Źini ┼żivimo potopljeni v svoja vsakdanja ┼żivljenja, malo misli pa namenimo temu, kdo smo, zakaj smo tukaj in kam gremo. Ve─Źina od nas ni nikoli spoznala resni─Źnega sebe, svoje du┼íe, to ─Źemur Buda pravi annata ÔÇô to, kar je onkraj imena in forme, onkraj razmi┼íljanja.

Rezultat tega je, da verjamemo, da smo le ta omejena telesa. ┼Żivimo v strahu, zavedno ali nezavedno, da bo ta omejena struktura, s katero smo identificirani, umrla.

Pot duhovnosti kot past

Ve─Źina ljudi, ki se ukvarja z duhovnimi praksami, kot so joga, meditacija, mantranje ..., prakticirajo tehnike, ki so pogojene in zato le del ego konstrukta.

Iskanje ni problem, misel, da si na┼íel/-la odgovor v ne─Źem zunanjem, je

Duhovnost v najpogostej┼íi obliki, v kateri se pojavlja v┬ásvetu, ni ni─Ź bolj┼ía ali druga─Źna od patolo┼íkega razmi┼íljanja, ki se dogaja vsepovsod. Je le dodatno vznemirjenje uma. Ve─Ź delovanja namesto tega, da bi samo bili.

Ego ┼żeli ve─Ź denarja, ve─Ź mo─Źi, ve─Ź ljubezni, ve─Ź zdravja, ve─Ź vsega. Tisti na tako imenovani duhovni poti ┼żelijo biti bolj duhovni, bolj budni, bolj v stiku s seboj, bolj miroljubni, razsvetljeni. Nevarnost, ki se pojavi, je namre─Ź, da va┼í um ho─Źe dose─Źi samadhi. ┼áe ve─Źja nevarnost je, da misli, da ga je dosegel.

Kadarkoli se pojavi ┼żelja pridobiti nekaj, si lahko prepri─Źan/-a, da gre le za tvoj ego.

Samadhija ni mogo─Źe pridobiti

Da lahko spozna┼í samadhi, se je treba nau─Źiti umreti, preden umre┼í. ┼Żivljenje in smrt sta kot jin in jang, nelo─Źljiv kontinuum. Nenehno odvijajo─Ź se, brez za─Źetka ali konca. Ko odvra─Źamo smrt, odvra─Źamo tudi ┼żivljenje. Ko izkusi┼í resnico tega, kdo si, potem ni ve─Ź strahu pred smrtjo ali ┼żivljenjem.

Ko se tvoja zavest istoveti z umom, te ve┼że na socialno pogojevanje. So deli ega, ki se ga zavedamo, ampak nezavedno je tisto, kar vodi na┼ía ┼żivljenja. Ne┼íteti vzorci hlepenja po u┼żitku in izogibanja bole─Źini oblikujejo na┼ía patolo┼íka vedenja in izoblikujejo na┼íe vrednote, odnose, delo, na┼íe misli, na┼í na─Źin ┼żivljenja. Kot govedo ┼żivimo v pasivni podreditvi in nezavedanju.

Na┼ía ┼żivljenja so zaklenjena v ozke vzorce, napolnjena z veliko trpljenja, in nikoli niti ne pomislimo, da bi se iz tega zbudili, se osvobodili.

Mogo─Źe je spustiti ┼żivljenje, ki smo ga podedovali iz preteklosti.

Samadhi je prebuditev iz sanj

V prebujenem posamezniku zavest sije skozi osebnost, skozi masko. Takrat nisi identificiran s svojim zna─Źajem.

Samadhi je prebuditev iz sanj, v katerih se istoveti┼í s svojim zna─Źajem, osebnostjo. Je razpad jaza.

Kako se pa tebi zdi? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 ┼żarke!
Nalagam...