Andreja Pancar

Saturn prehaja v znamenje kozoroga

22. januar 2020    704 ogledov

Saturn, najpočasnejše znamenje zodiaka, v petek, 24. 1. 2020, prehaja v znamenje kozoroga – govorimo o vedski astrologiji djotiš. Ta planet potrebuje približno 2,5 leta, da prepotuje eno znamenje, skozi celoten zodiak (vseh 12 znamenj) tako potuje približno 29 let.

Nazadnje je bil v znamenju kozoroga od decembra leta 1990 do marca leta 1993. Dogajanje v teh letih nam lahko pokaže smernice, kakšen pridih času daje Saturn, ko je v znamenju kozoroga.

Saturn kozorogu vlada, kar pomeni, da je v tem znamenju 'doma', tu se dobro počuti in zato lahko izrazi svoje lastnosti, svojo pravo naravo.

Narava tega planeta ljudem pogosto vliva strah

Saturn je namreč planet karme. Ni planet zabave in lahkotnosti, temveč je planet resnosti, odgovornosti, discipline. Saturn ustvari red tam, kjer ga ni. Seveda ko v življenju začnemo ustvarjati red na posameznih področjih, kjer tega ni, se najprej srečamo z vso nesnago, ki jo je treba počistiti, da red lahko ustvarimo. In Saturn nam ponuja to priložnost. A to ni vedno prijetno. Tam, kjer so prisotne težave, kaos, navadno odlašamo z ustvarjanjem reda, saj to od nas zahteva napor, disciplino, soočenje z vso disfunkcionalnostjo, ki jo nered prinaša.

Saturn je tisti, ki ne trpi čakanja in odlašanja

On zahteva red, brezkompromisno. Za nas ustvarja situacije, ki nam bodo omogočile, da ustvarimo red. Če si za to prizadevamo že sami, bomo podporo Saturna občutili kot dobrodošlo. Če pa se nujnim spremembam upiramo, s posegom Saturna občutimo, kot da se vse ruši, da se nam udirajo tla pod nogami, da nas močno stiska trda roka, ki za nas nima razumevanja in tolažbe.

Pravzaprav Saturn samo ne trpi izgovorov, nas ne ujčka, temveč nam poreže vse 'bergle' in nas postavi na realna tla. A v resnici nam s tem ponuja le priložnost in nam pokaže, da v resnici zmoremo več, kot si mislimo. Potisne nas torej iz cone udobja.

Saturn je sicer bolj družbeni planet in močno poskrbi tudi za globalne premike in spremembe, ki se odrazijo v družbi in svetu. A ga tudi na osebni ravni še kako čutimo. Znamenje kozoroga, v katerega se pomika tranzitni Saturn, predstavlja vladajoče elite, vlade, družbene avtoritete, status, položaj v družbi, pa tudi delo, posel. Torej na teh področjih lahko v naslednjih treh letih (do januarja 2023, ko Saturn prestopi v znamenje vodnarja) pričakujemo spremembe, ustvarjanje reda, rušenje starega, da bi se lahko rodilo novo. Če pogledamo družbeno dogajanje v letih, ko se je Saturn nazadnje gibal v znamenju kozoroga, lahko vidimo prav to. Spremembe družbenega sistema. To je bil čas propada stare države, družbenega in političnega sistema, kot smo ga poznali do tedaj, in rojstvo nove države, postavljanja novih temeljev samostojnosti.

Torej Saturn je ustvaril priložnost za rušenje starega, obstoječega, nas pahnil v negotovost, a na teh temeljih, ko se je zdelo, da svet, ki smo ga poznali do tedaj, ni več isti, ponudil kreacijo novega. V tem času seveda nismo bili edina država, ki se je osamosvojila. Propadla je Jugoslavija, s propadom se je oblikovalo kar nekaj novih držav. Propadla je Sovjetska zveza, kar je prineslo neodvisnost baltskim državam, Ukrajini, Belorusiji, Uzbekistanu, Moldaviji in številnim drugim. Somalija postane neodvisna. Južna Osetija prav tako. Seveda ni šlo zlahka, marsikatera vojna se je začela v tistem času, veliko je bilo strahu, negotovosti, potrebna je bila konkretna akcija za izvršitev sprememb in teh akcij ni bilo mogoče ustaviti, odložiti, svet je bil vsekakor potisnjen iz cone udobja. A dejstvo je, da so se sistemi rušili in oblikoval se je 'svet' na novo.

Tudi v tem času rožlja orožje, spremembe so pred vrati, vladajoče elite izgubljajo tla pod nogami, marsikaj je nejasno, marsikaj je v zraku. Ne pozabimo, Saturn je nosilec karme in ustvarja red tam, kjer ga ni! Bolj ko se temu upiramo, težje nam je.

Tudi na osebni ravni ni nič drugače. Prenehajmo se upirati spremembam in naredimo potrebne akcije, da spravimo sebe in svoje življenje v red! Zaupajmo, da je ves kaos, ki ga morda občutimo, nujno potreben, da stvari končno spravimo v red.

Veliko mi tudi pišete, da vas življenje preizkuša na vseh področjih, da se vam vse ruši, da ne veste več, kako naprej. Verjamem in razumem, da je trenutno marsikomu zelo težko. A iskreno poglejmo vase, kje smo v resnici živeli 'na kredit' in praznili svoj 'bančni račun' oz. sebe. Si zatiskali oči in pometali pod preprogo? Zdaj je čas, da nesnago pod preprogo začnemo čistiti. Da ponovno začnemo polniti svoj bančni račun – sebe, da ponovno postavimo zdrave temelje. Saturn namreč postavlja temelje. In povsod, kjer so ti slabi, šibki, je najprej treba porušiti hišo, ki smo jo na teh nezdravih temeljih postavili, da bi lahko postavili nove, močne in zdrave temelje. In na teh nato gradili novo, zdravo jedro.

Kakorkoli, Saturn nam da tudi potrebno moč, disciplino, vztrajnost, vzdržljivost, da se s preizkušnjami soočimo. Seveda je naš odziv na dogajanje močno odvisen od naše rojstne karte, od našega natalnega Saturna in postavitve drugih planetov v trenutku našega rojstva. Nekateri se s Saturnovimi preizkušnjami malce lažje soočamo, nekatere pa lahko pahne močno v občutke trpljenja, bolečine, žalosti, napora, depresije, osamljenosti in podobnih občutkov.

Tranzitni Saturn je tudi tisti, ki tvori obdobje sade sati, obdobje preizkušenj in čustvene stisnjenosti. S prehodom Saturna v novo znamenje marsikdo izmed vas vstopa v to obdobje, ki traja približno 7,5 leta in se v življenju posameznika ponovi vsakih 28–30 let, in marsikdo izstopa iz njega. 

Torej spremembe so pred vrati, a zaupajmo, da so te nujno potrebne, da lahko ponovno najdemo sebe!

Kaj pa ti praviš? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...