Polona Klarič

Se bojite svoje sence?

4. avgust 2017    688 ogledov

Psiholog Carl Gustav Jung je temno plat osebnosti imenoval SENCA. To je tisti negativni del osebnosti, ki si ga nočemo priznati ali pa se ga niti ne zavedamo.

Obstajajo seveda tudi svetle plati, pozitivne plati osebnosti, ki pa so neizražene, neizživete prav zaradi prevlade t. i. sence v obliki napačnih prepričanj, nesamozavesti, strahu ipd.

Senca ali, kot rečeno, nekonstruktivni miselni vzorec, prepričanje, zapoved je, kot kažejo tudi moje izkušnje, vzrok za določene življenjske situacije, potek samega življenja in predvsem pogled nase ter življenje samo.

Naša senca nas lahko torej ovira na različnih področjih. Naj kot primer navedem, da bo ženska, ki se ne čuti samozavestno in ima v sebi globoko, večinoma nezavedno prepričanje, da je manjvredna, da ni dovolj dobra, težko uspešna v življenju, če sploh. Težko bo s tem prepričanjem tudi sama verjela, da zmore in da je tudi zanjo mogoče biti uspešna ... kot mati, partnerica, žena, prijateljica, uslužbenka ali celo samostojna podjetnica.

In kako zdaj vse to spremeniti?

Konkretna sprememba življenja alla sprememba do nadaljnega v moji predstavi ne vključuje odpovedovanj, upiranja, življenja po šablonah, navodilih, nasvetih, naučenih korakih ali celo napisani knjigi, temveč se dogaja spontano, iz naše notranjosti ... Sprememba ni več sprememba, temveč dokaj hitro (odvisno od posameznika) postane nov pogled, nov način življenja.

Doseči tako spremembo, zaživeti na novo ter navsezadnje živeti svoje Življenje je možno samo s poznavanjem ter sprejemanjem TUDI svoje SENCE oziroma temne plati osebnosti.

Zakaj?

Šele s sprejemanjem tako temne kot svetle plati lahko pridemo do sebe, spoznamo sebe, kaj si prav zares želimo ter po čem hrepenimo. Temna plat pa ni dokončna, večna ali velikokrat rečeno naša usoda … V trenutku, ko si jo priznamo in se skupaj z njo sprejmemo, dobimo prostor, moč, možnost za opustitev ali preobrazbo te temne plati v konstruktivno obliko prepričanja, miselnega vzorca.

Ta nova, konstruktivna oblika pa večinoma podpira našo svetlo plat osebnosti in je tudi temelj novemu načinu življenja, temelj za drugačno, želeno življenje, življenjske situacije, poglede ter dojemanje sebe.

Se še vedno bojite svoje sence?

Vir: www.karunakaro.si/blog
Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...