Rachel Cheng

Sezona kihanja: zdravila za rinitis in tradicionalna kitajska medicina

piše: Rachel Cheng
11. maj 2020    106 ogledov

Pomlad je čudovito obdobje. Ves svet oživi po zimi, ko se zdi vse mrtvo. Svet napolnijo barve in vonj slastnega zelenja. Kljub temu pa ne uživajo vsi v pomladi. Ko v zraku začutimo pomlad, vemo, da se bliža sezona alergij. Simptomi alergij so kihanje, zamašenost, nos, iz katerega teče, ter rdeče in srbeče oči.

Rinitis je medicinski izraz za nos, iz katerega ves čas teče. Lahko se kaže kot sezonski alergijski rinitis (seneni nahod, alergije na plesen, ki se pojavijo ob določenem času) ali kot celoletni rinitis, ki ga bolj verjetno povzročajo prah, notranje plesni, živalski prhljaj ali drugi onesnaževalci, ki jih vdihnemo. Konvencionalna medicina navadno predpiše antihistaminike, dekongestive ali zdravila, ki vplivajo na živčni sistem. Ta zdravila so lahko učinkovita pri zdravljenju alergijskih reakcij, vendar imajo pogosto neželene stranske učinke, kot so zaspanost, zmanjšanje odziva imunskega sistema ali prevelika odvisnost od zdravil.

Zakaj nekateri ljudje trpijo za alergijami, drugi pa ne? 

Alergije so znak telesa, da eden ali več sistemov ni uravnovešenih ali jim primanjkuje energije. Najbolj napačna predstava o alergijah je, da jih povzročajo zunanji dejavniki, kot so cvetni prah, prah ali plesen. V resnici gre pri alergijah pravzaprav za znak motenj v delovanju imunskega sistema, kar pomeni notranjo težavo. V tem primeru se telo preveč odzove na alergene, kar povzroči močno vnetje. To lahko povzroči srbeče, vodene in otekle oči, kihanje, nos, iz katerega teče, zamašitev in v nekaterih primerih celo izpuščaje. 

Tipični potek zdravljenja

Antihistaminiki se na splošno uporabljajo proti alergijam, a se posledično pogosto pojavijo stranski učinki, kot so zaspanost, povečan utrip srca, zmanjšan odziv imunskega sistema ali preveliko zanašanje na zdravila. Drug pristop je izogibanje, ki pa je – razen če ne živite v mehurčku – nepraktičen, saj je nemogoče izločiti vsa potencialna izpostavljanja alergenom.

Zaradi česar je vzhodnjaški pristop tako drugačen?

Tradicionalna kitajska medicina (TKM) konvencionalni medicini ne ponuja le alternativnega pristopa k zdravljenju alergijskih reakcij, temveč tudi zdravi celotno osebo, da tako doseže dolgotrajno in celovito preventivo.

Kako TKM razume alergije?

Ljudje, ki imajo zdravo količino energije in uravnotežen sistem, se na cvetni prah in druge alergene ne odzovejo čezmerno. TKM verjame, da mora biti oseba notranje šibka, da lahko zunanji dejavniki tako enostavno vplivajo nanjo. Včasih simptomi nakažejo na povezavo z določenim sistemom. Npr. težave s kihanjem in kašljanjem – TKM povezuje nos in grlo s pljuči, zato ta vrsta alergije izhaja iz slabega delovanja pljuč; težave s srbečico in rdečico v očeh – ta vrsta alergij izhaja iz čezmernega delovanja jeter. Tudi obdobje, v katerem se pojavijo alergije, nakazuje, kateri sistem je vzrok zanje. Spomladanske alergije so povezane z jetrnim sistemom, medtem ko jesenske alergije povezujemo s pljučnim sistemom.

Načrt TKM za zdravljenje

V idealnem primeru se zdravljenje z izvajalcem TKM začne od šest do osem tednom pred začetkom obdobja alergij. Tako je mogoče zgraditi odpornost proti alergenom. Če se je obdobje alergij že začelo ali če imate težave z alergijami vse leto, lahko takojšen začetek zdravljenja še vedno zagotovi precejšnje izboljšanje. Če trenutno jemljete zdravila proti alergiji, vam jih lahko akupunktura in zelišča pomagajo opustiti.

Ne trpite več ob kihanju – pogostega zahodnjaškega problema se lotite z vzhodnjaškim pristopom.

Kako se pa tebi zdi? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...