Andrej Pešec

Katere so skrivnosti genijev in najboljših vodij?

1. april 2019    474 ogledov

Katero največje možno realno število lahko zapišemo z uporabo dveh števk? Večina reče: "99". Ne drži. Dve devetici sta, toda ena je večja od druge. Devet na deveto.

Američan je na dan napadov 11. septembra pred leti v ZDA v hipu, ko je slišal za napad, kupil več milijonov zastavic, ker je vedel, da se bo po tem dogodku narodna zavest okrepila in bodo ljudje kupovali reči z narodnimi simboli.

David Beckham menda ni bil niti med najboljšimi nogometaši v razredu, kaj šele na šoli, toda z izjemno vztrajnostjo in trudom je postal eden najboljših nogometašev na svetu.

Skupne lastnosti genijev so kreativna inteligenca, izjemni mentorji, pravilne metode, jeklena odločnost in aktivna potrpežljivost ter neodvisnost od uspeha in neuspeha. Nihče, ki je naredil zares kaj genialnega za svet, pa tega ni počel zaradi denarja. Denar je stranski produkt inteligentnega, nesebičnega dela. Podobno je sreča stranski produkt pravilno usmerjenega delovanja.

Vsak je vedno ob pravem času na pravem mestu, toda naša težava je, da pogosto tam nismo v pravi zavesti. Če bi s tako vnemo, kot včasih najdemo izgovore, iskali rešitve, bi bili deležni čudovitega življenja in krasnih dosežkov.

Vsak od nas je genij, ampak v svetu, ki ti vztrajno dopoveduje, kdo moraš biti, je umetnost te vrline ohraniti. Dobro si je vzeti čas in se vprašati, kdo si bil, preden ti je svet povedal, kdo bi moral biti. Ne skušaj biti normalen; biti normalen v teh časih je nevarno, saj svet sledi norim vrednotam, ki to niso.

Vodje zaznamujejo svet, vsak od nas pa je vodja. Vodja samega sebe. Zelo pomembno je, da vodje še posebej lepo skrbijo za otroke, matere, bolne, živali in za tiste, ki v družbi ohranjajo prava načela in ideale.

Skupna lastnost najboljših vodij je to, da druge delajo boljše, spretno skrbijo za vse njihove potrebe, delegirajo skladno s kvalitetami posameznikov, posebej pomembno pa je, da vodijo ne le z besedo, ampak z zgledom. Preden nameravaš osvojiti svet, je treba osvojiti samega sebe. Gandhi in Jezus sta svet osvojila ne s silo, ampak z brezpogojno ljubeznijo in izjemno naklonjenostjo vsem živim bitjem.

Na Vzhodu velja za genija tisti, ki je zares srečen, četudi ne zna brati in pisati, na Zahodu pa tisti, ki ima številne strokovne nazive, četudi se mu morda že od daleč jasno vidi, da je nezadovoljen in zmeden.

Čeprav sami morda nimamo nobenih posebnih darov in talentov, se nimamo česa bati, saj je vsak od nas genij za prinašanje sreče v življenje drugih. Kako? S tem, kar ima in zna. Za srečo ni treba veliko. Najlaže pa jo pomnožiš tako, da jo deliš. 

Ne razmišljaj preveč o svojih pomanjkljivostih; raje ugotovi, kaj lahko s tem, kar imaš in znaš, narediš za druge, zase in za svet; vedno in povsod, predvsem pa tukaj, zdaj.

Kako se pa tebi zdi? 1
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
  komentiral 2 leto nazaj
Zanimiv članek
Vesna
Nalagam...