Jure J.

Slabi odnosi iz možganov sproščajo škodljive snovi

piše: Jure J.
10. avgust 2018    205 ogledov

Kemijske snovi v našem telesu se odražajo na naših odnosih. Kadar imamo z drugimi zdrave odnose, naši možgani preplavijo celice s snovmi sreče, kadar pa naši stiki z ljudmi niso zdravi, se iz možganov sproščajo škodljive toksične snovi.

Najnovejše raziskave kažejo, da ženske prej poiščejo družbo kot pa moški. Čeprav se tako pri moških kot pri ženskah pod stresom izločata adrenalin in kortizol, so znanstveniki na univerzi v LA. odkrili, da ženski možgani obenem izločijo tudi oksitocin, to je povezovalni hormon, ki ublaži delovanje adrenalina in kortizola.

Prav zato se ženske, ki preživljajo težke čase, pogosto želijo družiti z drugimi ženskami ali pa si zaželijo dolgega klepeta s tesno prijateljico. Lahko pa se v takšnih obdobjih še bolj posvetijo svojim otrokom ali domačim ljubljenčkom. Takšno vedenje raziskovalci imenujejo »negovanje in podpiranje«. Sproži ga oksitocin, hkrati pa vpliva na to, da možgani izločijo še več te iste snovi. Bolj ko ženske negujejo in podpirajo druge, več oksitocin se sprošča v njihovih možganih; to jih pomiri in obenem ublaži njihov stres.

Nobenega dvoma ni, da ženskam prijateljstva pomagajo, da živijo bolj srečno in bolj zdravo. Več kot ima ženska prijateljev in prijateljic, manj verjetno je, da bo tekom staranja zbolela, hkrati pa ima več možnosti, da jo bosta radost in veselje spremljala tudi v starosti. Življenje brez prijateljev ali zaupnikov je za žensko tako pogubno, kot če bi kadila cigarete ali bila pretežka.

Dr Gary pravi, da izločanje oksitocin v stresnih situacijah velja za ženske, medtem ko se moški odzivajo drugače. Raziskave kažejo, da moški, kadar so pod stresom, izločajo kortizol, zaradi česar se zniža raven dopamina in testosterona v njihovem telesu, to pa sproži občutek razočaranja in depresijo.

Moški so biološko naravnani tako, da skušajo najti načine, kako spodbuditi izločanje teh nevroloških snovi s tem, da rešujejo probleme, se lotijo dejanj ter premagajo tveganje in nevarnosti, namesto da bi se pogovarjali ali pa skrbeli za druge. Nižja raven oksitocin v njihovem telesu je vzrok, da se manj zanimajo za povezovanje s prijatelji.

Dokler se trdno ne zasidramo v stanju, ko smo srečni, do takrat na našo srečo vpliva energija ljudi okoli nas. Kadar se obdamo z odnosi, ki nas podpirajo, se naša energija širi. Če pa imamo okoli sebe veliko strupenih ljudi, se naša energija krči.

Vir: Srečni kar tako - Marci Shimoff
Kako se pa tebi zdi? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...