Andreja Pancar

Zakaj potrebujemo zimo, pa čeprav marca?

1. marec 2018    694 ogledov

 Sneg … belina … tišina … morda praznina … Mir!

Narava je postregla z zimo. Z zimo, ki je prišla februarja. Malce z zakasnitvijo, a še vedno pravi čas. Nekatere je položila v posteljo. Vse je tiho, mirno. Morda prazno, pusto. A vendarle belo. Bela je barva svetlobe, barva miru. Narava ve.

Ljudje smo del narave, a ji žal prevečkrat ne sledimo. Ne sledimo ritmom, ki nam narekujejo, kako najbolje poskrbeti zase. Za pomladjo, ko se vse prebuja, ko se vse polni z energijo, sledi poletje, obdobje kreacije, energije, vrhunca moči. Tej sledi jesen, ki je priložnost, da postorimo še zadnje malenkosti, ki so nam ostale, žanjemo sadove pomladne in poletne kreacije. Nato pride zima. Tiha, mirna, čas za počitek, regeneracijo. Čas za nabiranje novih moči, nove energije, ki se bo spet pričela prebujati spomladi.

Ljudje pa venomer hitimo. Pozabili smo na naravne ritme, ne vzamemo si časa za počitek. Družba nam vseskozi sporoča, da je počitek za lene. Da ni časa za to. Da nimamo pravice do tega. In ko ne čutimo sebe, ko pozabimo na naravo, se predamo vrtincu brezglave norosti, brezglavega hitenja in verjamemo, da je to nujno potrebno.

Kam tako hitimo? Kaj nam bo ušlo, če se ustavimo? Če poslušamo naravo in sebe? Ušlo nam bo življenje, naše življenje, sčasoma zdravje. Uhajata nam notranji mir, radost … V vrtincu brezglavosti smo že pozabili, kaj je to notranji mir. Kako je videti … Kako se ob tem počutim … Nemirno, ker nimamo časa za mir!?

A narava ve! Ve, zakaj nam je po januarski 'pomladi' postregla s pravo zimo! Šepeta nam, govori, tiho kriči … Ustavi se, ti, ki tako hitiš! Čas je za počitek, za regeneracijo, za tišino in umik vase! Kljub 'glasnemu' prigovarjanju marsikdo narave ne sliši in marsikomu je moralo telo z boleznijo pokazati njeno sporočilo.

Stopi ven, zaglej se v belino narave, začuti mir in svobodo ob pogledu na prostrana zasnežena polja, gozdove. Poslušaj tišino, poje ti pesem tvoje duše. Duše, ki ve, kaj potrebuje v tem trenutku. Dovoli si začutiti tudi praznino! Napolni jo z notranjim mirom in radostjo. Dovoli si in opazuj, kaj se zgodi.

Naj bo tiho, mirno, radostno …

 

Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...