Nastja Spasojević

Spomladansko enakonočje (20. marec) in ritual ravnovesja

19. marec 2020    2500 ogledov

Spomladansko enakonočje nastopi 20. marca in označuje začetek pomladi, čas novih začetkov, čas plodnosti, predvsem pa nas usmerja k ravnovesju. Spomladansko enakonočje je že v času naših prednikov, kot tudi v jogi, veljal za poseben in pomemben dan leta.

Spomladansko enakonočje nas poziva k ravnovesju

Fizično enakonočje pomeni, da bosta dan in noč časovno izenačena, nato pa se bo tehnica prevesila na stran svetlobe – vsak dan bo namreč do poletnega solsticija daljši.

Duhovno gledano pa je to dan, ko imaš največ možnosti, da uravnovesiš svojo energijo in da presežeš omejitve svojih fizičnih hrepenenj, želja in kompulzivnosti.

Energija spomladanskega enakonočja nas najbolj od vsega kliče k ravnovesju. K temu, da ustvarimo ravnovesje znotraj sebe in šele nato v zunanjem svetu. Pri tem nam bo v veliko pomoč prav osamitev, ki smo ji 'prisiljeno' podvrženi. Naključje?

Zdaj je priložnost, da izkoristimo ta podarjeni čas v samoizolaciji, čas brez zunanjih motilcev, da pogledamo še globlje vase. Da si vzamemo ta prisilni odmor in se ustavimo, ponovno ocenimo svoje življenje in pogledamo, ali smo res na poti, ki si jo želimo. Kam vlagamo svojo energijo? Jo res vlagamo v tisto, kar si želimo?

Ta čas nas vabi k temu, da premislimo in začutimo, katere vrednote so nam pomembne, v katero smer želimo iti, kliče nas k uskladitvi svoje energije in akcije s tem, kar želimo. S tem, da preverimo katere vrednote so nam pomembne, in z iskrenim pogledom, ali delujemo v tej smeri, nam bo omogočeno, da uresničimo to, kar si resnično želimo. Uskladimo želje z akcijo in delovanjem.

Spomladansko enakonočje je idealen čas, da iskreno pogledamo, kaj so naše potrebe in želje. Je čas, da najdemo ravnovesje na vseh področjih svojega življenja. Da najdemo ravnovesje med svojimi potrebami in potrebami drugih.

Enakonočje nas poziva k ravnovesju teme in svetlobe

Vse na tem svetu je sestavljeno iz dveh polov, tako tudi človek ne more ubežati svoji temi in svetlobi. Čeprav se zdi, da je svetlobna plat veliko boljša, je resnica v tem, da ta ne bi nikoli obstajala brez svojega nasprotja.

Ljudje ne bi nikoli poznali sreče, če ne bi izkusili nesreče, nikoli poznali veselja, če ne bi izkusili žalosti, brez solza ne bi poznali smeha in brez bolezni ne zdravja …

In velikokrat se v največji temi, v najhujših časih skrivajo največja darila. Morda se v teh časih ustavimo in si prisluhnemo. In najdemo tisto, kar res potrebujemo.

Ko se preveč ujamemo v svetlobo in pozitivo, velikokrat izgubimo stik z realnostjo. Ko zaidemo preveč v temo in pozabimo na svetlobo, pozabimo, kdo smo, in zlahka podležemo materializmu in egu. Pozabimo svoj pravi namen in svojo smer. 

Energija spomladanskega enakonočja nas kliče k ravnovesju obojega, teme in svetlobe.

Da ustvarimo ravnovesje znotraj sebe in šele nato v zunanjem svetu. 

Kliče nas k iskanju svojega centra in ponovni vzpostavitvi ravnovesja v nas: umu, telesu in duši.

 

Tukaj smo, zdaj, da izkusimo in začutimo to izkušnjo z vso bolečino in radostjo, svetlobo in temo, ki ju prinaša.

Zato ... Vzemi si čas zase. Preživi ga v naravi. Posveti se svojim občutkom. Kakršnikoli že so. Treba jih je začutiti. Kaj nosiš v globinah svoje biti? Je v tebi morda veliko teže, teme, ki si jo odrival/-a dolga leta? So še močne rane, zamere?

Vredno si je v teh nekaj dneh okoli spomladanskega enakonočja vzeti čas zase in pogledati, kaj se ti dogaja, kaj vre pod površjem. Česa ne slišiš ob napornem in stresnem tempu vsakdanjega življenja ...

Enakonočje v jogi simbolizira preseganje kompulzivnosti

Enakonočje je v jogi pomemben praznik, dan, ko je Šiva sedel kot Ardhanari; na ta dan je Šiva postal pol ženska, pol moški. V jogijski tradiciji je to dan, ko ima posameznik največ možnosti, da uravnovesi svojo žensko in moško energijo ter da preseže omejitve svojih fizičnih hrepenenj, želja in kompulzivnosti. – Sadhguru

Ženska in moška energija ne predstavljata moškega in ženskega spola. Obe energiji sta tako v ženski kot v moškem, le da v vsakem človeškem bitju ena prevladuje. Mogoče je, da ste moški in da v vas prevladuje ženska energija ali da ste ženska in v vas prevladuje moška energija. Vendar le ko sta ti dve energiji v ravnovesju, lahko človek živi resnično izpolnjeno življenje.

Enakonočje je tudi z jogijskega vidika dan ravnovesja

Enakonočje je dan, ko lahko uvidimo svoje predsodke in tako vzpostavimo ravnovesje. 

Energije, ki vplivajo na Zemljo, se poravnajo tako, da nam vsaj za en dan ponudijo možnost preseganja predsodkov, izenačijo žensko in moško energijo v nas in nam ponudijo enakovredno odskočno desko za naprej.

Enakonočje je dan, ko je pomembno, da jasno in iskreno pogledamo:

 • s čim se istovetimo in
 • kaj nas resnično vodi,
 • kateri predsodki ustvarjajo naša življenja?
 • Katere misli nas vodijo?

Zakaj?

Misel nima nobene povezave z življenjem. Lahko pa te zapelje in odpelje. Lahko ti rečem kakšno bedarijo in ta lahko neskončno odzvanja v tvojih mislih in umu in ti popolnoma uniči dan. Čeprav nima zveze z resničnostjo obstoja.

Misel lahko pride kot govorica, kot filozofija, kot religija ali najhuje – kot božja beseda. Zdaj te je misel popolnoma prevzela in pokvarila, tebe in tvoje življenje, in izgubil si možnost diskriminatornega procesa, da bi uvidel, kako nesmiselna je ta misel.

Ko te misel popolnoma prevzame, življenje nima več smisla; tvoj psihološki proces postane pomembnejši od življenja samega, pomembnejši od celotne kozmične dimenzije obstoja. - Sadhguru

Spomladansko enakonočje ustvarja tanko tančico med svetovi

Naši predniki so verjeli, da je spomladansko enakonočje čas, ko je tančica med svetovi izjemno ohlapna, zato je to tudi čas, ko so se opravljali množični obredi povezovanja z duhovnim svetom, duhovnimi vodniki in dušami prednikov.

To je tudi čas, ko je naša intuicija izjemno izostrena!

Zato izkoristite to osamitev, vzemite si nekaj časa zase in se intuitivno vprašajte, kako ustvariti ravnovesje v svojem notranjem svetu. Kaj lahko storite že danes?

Ritual: spomladansko enakonočje

Potrebuješ: svežo rožo, posušene spomladanske rože (lahko so zgolj na pol posušene, dovolj bo, da si jih sušil/-a 1 dan), posodo vode, krožnik, 2 sveči, dva lista papirja in pisalo

Navodila:

 1. Pripravi si vse sestavine in se zateci v miren prostor, kjer te ne bo nihče motil.
 2. Ritual začni z 10 globokimi vdihi skozi nos in izdihi skozi usta, z vsakim dihom bolj sprosti svoje telo.
 3. Nato odpri oči in prižgi obe sveči.
 4. Vzemi posušene spomladanske rože in jih prižgi s pomočjo sveče. Uporabi jih kot kadilo, naj očisti energetsko očistijo prostor in tebe ter te pripravijo na naslednji del rituala. Položi jih na krožnik, da do konca pogorijo in sprostijo svojo aromo. Vzemi si potreben čas in počakaj, da pogorijo.
 5. Začuti besede in na glas izreci afirmacijo: Osrediščen/-a sem. Celovit/a sem. Ozemljen/-a sem. Sem v svojem centru. Sem sonce in luna. Sem voda, zrak, zemlja, ogenj. Sem svetloba in tema. Povezan/-a sem z vsem, kar je v meni in okoli mene.
 6. Nato vzemi dva lista papirja. Položi roke na svoje srce in se vprašaj: Drago telo, kako te lahko v tem času najbolje podprem? Na prvi list zapiši katerokoli asociacijo, ki ti pride na misel.
 7. Postavi še eno vprašanje: Draga duša, kako te lahko najbolj podprem v tem času? Zapiši odgovore na drugi list.
 8. Preberi, kaj si zapisal/-a.
 9. Zloži oba lista.
 10.  Vzemi prvega in na glas povej, kaj bo tvoja daritev tvojemu telesu. Nato prižgi list papirja s svečo, in ko zagori, ga vrzi v vodo. Enako stori z drugim.
 11. Vzemi rožo in jo položi v vodo k obema papirjema. Zahvali se materi zemlji in prosi za njen blagoslov.
 12. Po ritualu zlij vodo v naravo.

Veselo spomladansko enakonočje!

Naj tvoji duši in telesu prinese potrebno ravnovesje. 

In še spodbuda: si že kdaj na sprehodu po ulici ali vasi poslal/-a dobro misel ljudem, ki prebivajo v hišah oz. stanovanjih, mimo katerih hodiš? Ne glede na to, ali jih poznaš ali ne? Poskusi. Morda nekdo prav v tem trenutku to potrebuje.

Preberi še: 

Kako se pa tebi zdi? 6
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
Nastja
  komentiral 3 mesec nazaj
Hvala vsem vam!
Olga
  komentiral 3 mesec nazaj
hvala
Matija
  komentiral 3 mesec nazaj
Hvala
DARJA
  komentiral 3 mesec nazaj
Hvala
Maja
  komentiral 3 mesec nazaj
Zelo se me dotaknete, vedno. Hvala!
Zora Šolar
  komentiral 3 mesec nazaj
Hvala, zelo vas rada prebiram
Nalagam...