Maja R. Mihovec

Šport: zdrava aktivnost

1. marec 2017    61 ogledov

Člankov na temo športa boveč in njihov namen je pokazati, kaj vse ukvarjanje s športom potegne za seboj, kako si lahko pomagamo sami in zakaj je to pomembno.

Velja splošno pravilo, da smo Slovenci športen narod. Tudi raznih športnih prireditev je vsako leto več in postajajo vse bolj množične. Vendar pa na individualnem nivoju ni vse tako zelo rožnato. Že res, da se beleži porast, vendar je to žal prepogosto na račun kvalitete. 

Torej, ko se nekdo odloči, da se bo premaknil s kavča in naredil nekaj zase in ima v glavi morda celo cilj, bi se bilo zadeve potrebno lotiti celostno. Ukvarjanje s športom namreč ne pomeni samo treninga. Brez tega sicer res ne gre, vendar pa je potrebno mnogo več in pojem "trening" je potrebno dojemati širše. To velja tako za profesionalne športnike, kot tudi za čiste rekreativce in popolne začetnike. Za te morda še bolj. Profesionalni športniki so vpeti v nek sistem in vodeni. imajo strokovno ekipo in mnogokrat tudi svoj tim. Rekreativci pa smo večinoma prepuščeni sami sebi in svojemu laičnemu znanju oz. neznanju. 

Tako imamo trening, kot čisto fizično aktivnost v želeni ali želenih disciplinah. Pri treningu so pomembni naši cilji in želje, ki pa morajo biti v skladu z našimi zmožnosti. Trening mora biti ustrezno strukturiran, da pripelje do cilja in da ti na tej poti ne povzročamo težav oz. poškodb. To najbolje rešimo z dobrim osebnim trenerjem in s pametnim programom.

Verjamem, da je namen vsakega, ki se začne ukvarjati s športom predvsem dolgoročna fizična aktivnost. Preveč je primerov, ko se začeta športna pot prehitro zaključi zaradi poškodbe ali preutrujenosti oz. t.i. pretreniranosti, ki je pri rekreativcih zelo pogosta. Preutrujenost je problem treninga, ko hočemo preveč naenkrat. Pogosto to velja tudi za poškodbe. Zato je pomemben dober program. Pri poškodbah pa tudi hitrega ukrepanja.  

Izredno veliko lahko naredimo sami z namenom zdravega in dolgoročnega športnega udejstvovanja ter preprečevanja poškodb. Tako bomo v nadaljevanju najprej izpostavili temo ogrevanja in raztezanja. Žal se ti dve aktivnosti pogosto enostavno preskoči. Sta pa ključni za doseganje napredka in za preprečevanja poškodb. Pogledali bomo tudi še druge aktivnosti, ki prispevajo k splošnemu zdravju in splošnemu počutju, vse s poudarkom na športu: aromaterapija, kopeli, valjčki, knajpanje ipd. Ter nenazadnje dodali tudi kakšen recept.

 

Vir: www.bogastvo-travnika.si, revija Bodi Eko
Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...