Maja R. Mihovec

Športna masaža za vsakogar

13. oktober 2016    242 ogledov

Nekaj osnov o športni masaži smo podali že pred časom, tako da danes nadaljujemo.

Bistvena razlika med športno masažo in med npr. klasično, je v tem, da je prijem bistveno močnejši. Poudarek športne masaže je namreč tudi odpravljanje mišičnih vozlov.

Ločimo ogrevalno in regenerativno športno masažo. Ogrevalna masaža je kratka, stimulativna masaža pred športnim naporom. Z njo ogrejemo mišice in spodbudimo cirkulacijo, pomirimo živčne napetosti in telo pripravimo na napor, s čimer se tudi zmanjša možnost poškodb. Regenerativna masaža pa se izvaja po športnem naporu, najbolje da je to v roku dveh ur po večjem naporu. Njen namen je normaliziranje tkiva, lajšanje bolečin, pomaga pri odstranjevanju mlečne kisline iz telesa.

Učinki športne masaže

Poleg splošnih učinkov masaže (relaksacija, pospeševaje cirkulacije, razstrupljanje, poživljanje ipd.) je posebnost športne masaže v tem, da na splošno ohranja telo v boljšem fizičnem stanju, preprečuje poškodbe, omogoča hitrejšo regeneracijo po poškodbi in hitrejšo regeneracijo po športnem naporu, omogoča fleksibilnost, pomaga obnavljati mobilnost mišičnega tkiva, povečuje učinkovitost, zmanjšuje bolečine, pomaga pri sproščanju mišic. Športna masaža deluje bolj globinsko in omogoča raztezanje tkiva po dolžini in vstran, razteguje pa se tudi mišično ovojnico in tako sprosti napetosti in pritiske. Pomaga pri samih poškodbah, kot tudi pri odpravljanju posledic poškodb, mehča tkivo, ki je otrdelo in postalo neelastično zaradi treningov (neelastično in otrdelo tkivo je pogosto razlog, da ne pride do napredovanja in tako tkivo vodi tudi do bolečin in poškodb). Pospeši tudi mikrocirkulacijo, kar omogoča hranilnim snovem lažje prehajanje.

Dobro se tudi kombinira z drugimi pristopi, kot je na primer uporaba aromaterapevtskih mešanic, delo z ventuzami, uporaba kinezio trakov. Pa o tem kdaj drugič.

Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...