Maja R. Mihovec

Športna masaža za vsakogar

28. september 2016    188 ogledov

Danes se vse več ljudi zaveda pomena rednega gibanja. Šport je tako postal za marsikoga vsakdanjik in nedvomno je redna vadba izjemnega pomena za naše počutje in zdravje. Športna masaža je pomemben segment treninga in bi morala biti sestavni del vadbe vsakega, tudi rekreativnega športnika, kajti pogosto se zgodi, da sicer dobro mišljen trening privede do poškodb ali pretirane utrujenosti, ki nadaljnjo vadbo onemogočijo.

Kaj  sploh je športna masaža?  

Športna masaža je masažna tehnika, ki pomaga pripraviti telo na športni napor, pomaga optimizirati športno udejstvovanje in pomaga pri regeneraciji telesa po športnem naporu, kakor tudi pri dobrem delovanju telesa med samim treningom. Je izrazito individualna, saj ima vsak šport svoje zakonitosti in obremenjuje druge mišice in dele telesa. Izvira sicer iz klasične oz. švedske masaže in njena značilnost je, da se dela z močnejšim prijemom.

Kaj je cilj športne masaže?

Športna masaža je eden izmed najboljših načinov za sproščanje mišičnih napetosti in za ponovno vzpostavitev ravnovesja v mišično skeletnem sistemu. Redno masiranje pomaga pri preprečevanju poškodb, ki bi lahko nastale zaradi prekomernega treninga, zaradi kopičenja napetosti v mišicah, zaradi rednega ukvarjanja z določenim športom, ki se nato odrazijo v preobremenjenosti sklepov, vezi, kit in mišic. Neravnovesje v mišicah je pogosto prikrito vse dokler ne nastane resna poškodba – in prav to lahko s športno masažo preprečimo.

Komu je športna masaža namenjena?

Športna masaža je namenjena vsakomur, ki se ukvarja s športom. Zelo pomembna je tudi pri povečanju učinkovitosti, ter pri odpravljanju utrujenosti ali bolečih mišic zaradi športa ali preprosto zaradi nakopičenja energetskih zastojev v telesu, ki pridejo z leti.

V kombinaciji z ustreznim raztezanjem okrepi držo in gibalne funkcije, poveča prilagodljivost in učinkovitost ter vpliva na lahkotnost gibanja.

Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...