Romana Črček

Spoznanje, ki mu je orosilo oči

7. april 2018    1162 ogledov

Bežal je v delo. Namesto, da bi si poenostavil življenje, si ga je vedno bolj kompliciral. Vse je vložil v svojo kariero in gradil boljše življenje. Odrekal se je skupnim trenutkom z družino, z namenom, da bi jim lahko omogočil boljše življenje. Preganjala ga je misel, da mora ustvariti več za vse. Od doma je odhajal zgodaj zjutraj, ko je bila še tema in so vsi še spali. Vračal se je pozno zvečer, ko je bila že tema.

Redko je videl svoje otroke in ženo. Še takrat, ko je bil doma, je bil preutrujen od dela in z mislimi pri svojem poslu. Niti opazil ni, kako so otroci hrepeneli po njegovi pozornosti in ljubezni. Ves napor in stres je terjal svoj davek. Bil je utrujen, izčrpan in razdražljiv. Kričanje in razigranost otrok mu je šla vedno bolj na živce. Na živce mu je šlo tudi ženino nerganje, da naj več časa preživi z družino. Želela je, da jim nameni več časa in da z njimi preživi kvaliteten družinski čas. Ni razumela, da je vse to počel zanje, da jim omogoči boljše življenje. Mislim je, da je le nezadovoljna ženska, ki ves čas nerga. Verjel je, da bi marsikatera bila vesela na njenem mestu.

Zato se je še bolj zakopal v delo. Bežal je pred soočanjem z ženo, pred otroci in svojimi občutki. Rad je imel svojo družino, rad je imel svoje otroke in želel je le najboljše zanje. A ni vedel, da si otroci ne želijo še ene nove igrače, ampak le njegove ljubezni, pozornosti in prisotnosti. Otroci so si želeli njega in čas, ki bi ga preživeli skupaj. Otroci niso želeli kupljene pozornosti, temveč pristne in iskrene prisotnosti očeta.

Verjel je, da ga žena le obsoja in je nezadovoljna... da ne ceni njegovega truda.. A ona je želela njega ob sebi.. njegove ljubezni, njegove nežnosti... Želela mu je olajšati skrbi in mu pokazati, da ni sam v tem. Da ne rabi sam nositi bremena in da denar ne reši vsega. Želela je prevzeti del njegovega bremena in mu ga pomagati nositi skupaj. Želela je, da sta skupaj v dobrem in slabem.. da skupaj ustvarjajo spomine... A ji ni dovolil.

Prepričan je bil, da je to njegovo delo.. njegovo breme. Da pravi moški mora stisniti zobe in poskrbeti sam za vso družino. Naučen je bil, da se mora moški razdajat za družino in mora poskrbeti za finančno varnost. Njegov uspeh je merilo, koliko je dejansko moški. Ni znal sprejeti pomoči, ker pravi "dec" zmore sam. In je..

Zmogel je sam odgnati vse, ki jih je ljubil.. Zmogel sicer ustvariti uspeh, po katerem je tako hrepenel, a zdaj nima nikogar, s komer bi v tem uspehu užival. Otroci so odrasli in šli po svoje. Želel je navezati stike z njimi, a je spoznal, da so mu tujci. Ne pozna lastnih otrok.. Sedaj, ko mu je končno uspelo, je mislil, da bosta z ženo nadoknadila vse za nazaj. A tudi ona je odšla.. odšla z drugim. S tistim, ki ji je pomagal zgraditi njegovo družino. S tistim, ki je bil ob njej, ko ga je potrebovala. S tistim, ki je ni zavračal in bežal od nje, temveč je bil hvaležen zanjo. Ki ni skrival svojih občutkov, temveč jih je znal pokazati in izraziti. Spoznal je, da jo je sam odrinil v naročje drugemu. Čeprav si je od vsega najbolj želela ravno njega in njegove ljubezni... rotila ga je, naj se ji odpre in jo spusti blizu. A ni ji uspelo.

Zid, ki ga je zgradil okoli sebe, je dobro opravil svoje delo. Nikomur ni popustilo in slej ko prej se je naveličala trkati na vrata njegovega srca. Že leo čas se nihče ni več oglašal.. zato je odšla.. Odšla s težkim srcem, saj ga je resnično ljubila. A za odnos sta potrebna dva. Zato je odšla svoji sreči naproti. Odšla v objem drugega..

On.. on pa zdaj sameva v svojem uspehu, ki mu nič več ne pomeni. V pehanju za uspeh je pozabil živeti.. pozabil ljubiti.. Imel je vse, pa je vse tudi izgubil zaradi ega in ponosa.. Ker si ni dovolil pomagati, ker to ni "moško". Spoznal je, da uspeh lahko kupi dom, a ga ne ogreje. Ogrejejo ga ljudje.. ogreje ga ljubezen in družina... Lahko kupi fotoaparat in kamero, a ne more kupiti spominov. Lahko kupi najboljši avto, a nima s kom uživati v njem. Lahko si kupi uro, a ne more kupiti časa, ki ga je izgubil s svojo družino.. Lahko kupi najboljša oblačila, a ne more zapolniti praznine v sebi. Ker točno to je občutil... hotel je kupiti ljubezen in naklonjenost družine.. hotel jih je osrečiti.. in spoznal, da je to ves čas imel pred nosom.. le cenil ni. Na stara leta je spoznal, da je hitel za napačnimi stvarmi in ob tem izgubil pravo dragocenost..

Izgubil sebe, ker se je bal soočiti s seboj in s svojimi strahovi. V dokazovanju, da zmore, je izgubil sebe in ljudi, ki so mu res nekaj pomenili. Zaradi prepričanja, da moški ne sme pokazati čustev, da ne sme sprejeti pomoči, da potem ni pravi "dec", je plačal visoko ceno. Ceno, ki jo ves denar na svetu ne more povrniti... Čas za njegovo družino je bil izgubljen.. Ko je prišel na konec svoje poti, je spoznal, da mu vse, kar je dosegel, ne daje zadovoljstva in izpolnitve. Kar je res vredno so odnosi in spomini. To je vse, kar bo lahko zares odnesel s seboj na drugi svet.. in tega... tega je bilo premalo..

Spoznanje, ki mu je orosilo oči..

Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...