Taja Albolena

Sprostitev je za žensko ključna

10. maj 2017    3105 ogledov

Ko sem spoznala, da na moški način ne morem več delovati, ker sem bila izčrpana in prazna, sem vedela, da tako preprosto nočem več živeti. Nisem pa vedela, kako. Bolj ko sem se trudila, slabše je bilo, dokler me življenje ni ustavilo.

Težava je v tem, da se takrat, ko se trudiš in hitiš, delaš vedno več in hitiš še bolj, ločiš od tistega, kar si najbolj želiš.

In navadno to rešujemo tako, da se trudimo še bolj in se vržemo v reševanje težav.

Vsaj taka je bila moja izkušnja.

Ko smo ženske soočene s tem, da nekaj ne gre, kot bi rade ali kot smo si zamislile, bomo naredile vse, kar je v naši moči, da bi stvar spremenile

Ob tem sploh ni pomembno, ali se trudimo, da bi uspel odnos, ali se trudimo, da bi zanosile, ali se trudimo v poslu. Vedno, ko si prizadevaš, ko se trudiš, da bi neka stvar uspela, si v potiskanju in deluješ skozi moško energijo.

In tega dolgo časa nisem prepoznala. Ko sem bila leta 2009 soočena s tem, da moj odnos ni to, kar sem mislila, da je, sem se najprej z vso silo vrgla v reševanje odnosa. Brala sem knjige, poslušala seminarje in naredila vse, kar sem vedela in znala, da bi ga spremenila.

Prizadevanje, da bi nekaj delovalo, je povezano z moško paradigmo, kjer poskušaš rešiti problem s tem, da se trudiš in uporabiš voljo.

Ampak če si popolnoma iskrena sama s seboj in pogledaš vase, ali opažaš, da takrat, ko se trudiš še bolj in potiskaš, izgubljaš elan, energijo, strast, spontanost, sproščenost in občutek povezanosti?

Stvari, v katerih drugače uživaš, postanejo obveza. In ob tem se počutiš kot robot, ki zjutraj odpre oči, vstane, izpolni vse svoje obveznosti in zvečer zapre oči.

Zanimiva lastnost ženske je, da poskuša probleme narediti večje, kot so v resnici. Dramatiziramo in se pritožujemo, pogosto v upanju, da se bomo nekomu zasmilile in da bo poskrbel za nas. Poskušamo dobiti potrditev in naklonjenost v svetu zunaj sebe.

Pogosto stvari povečamo čez vse meje, da bi se izognile soočenju z našim največjim strahom v notranjosti, strahom, da nismo dovolj. Ženske se poskušamo na vse mogoče načine izogniti praznini v svoji notranjosti. Ne prenesemo praznine, kajti to, kar je narava ženstvenosti, je polnost, živost. Ženstvenost je življenje samo.

Ženska, ki je prazna, se pogosto poskuša napolniti z ljubeznijo v zunanjem svetu

  • Bere ljubezenske romane, gleda romantične filme v upanju, da bo zapolnila praznino, ki jo čuti v svoji notranjosti.
  • Ali pa se polni s hrano, zdravili, alkoholom, substancami, gre v otopelost, v upanju, da ne bo čutila praznine v sebi. Ali pa se pritožujemo, kritiziramo druge in poskušamo druge prepričati v to, da niso dovolj, da bi se počutile bolje.
  • Ženske zapravimo ogromno denarja za oblačila, stvari, ki jih ne potrebujemo, ki so lepe, v upanju, da bomo zapolnile ta občutek praznine v sebi.
  • Ali pa sovražimo druge ženske, tiste, ki imajo ljubezen, ki si jo želimo zase.
  • Ali kritiziramo druge ženske, najdemo napake v njihovem videzu, obleki, vedenju, da se nam ni treba soočiti s tem, da v resnici v sebi ne čutimo, da smo dovolj.

Ko si v svoji glavi in skušaš rešiti problem, nisi v svojem telesu ali v stiku s svojim srcem

Počasi sem dojela, da poanta ni v potiskanju in v tem, da se moram bolj potruditi, ampak v tem, da se moram sprostiti, se odpreti in se spustiti v svoje telo.

Moja pot domov se je začela, ko sem spoznala, da sem izgubila to, po čemer sem najbolj hrepenela, globoko povezanost, ki ji pravimo tudi intimnost, v partnerskem odnosu.

Tako je to, kar je bilo sprva videti kot najhujša zarota življenja proti meni, leta 2009 postalo najboljša stvar, ki se mi je v življenju zgodila. Neuspeh na celi črti sem uporabila kot navdih in odskočno desko za gradnjo temelja svojega novega življenja.

Kako? V svoje življenje sem vnesla posebno sestavino ... sestavino, ki spreminja življenje.

Sprostitev

Pomembno je, da se zmoreš preprosto sprostiti v svojo izvorno naravo ženstvenosti in biti ta ženska, za katero si se rodila, da si.

Kot ženska imaš to edinstveno sposobnost, da samo SI. Povežeš se lahko s komerkoli preprosto s tem, ko samo SI. Za ženstvenost je bistvo preživetja v povezovanju. Da si povezana z življenjem, da si povezana z ljubeznijo, da se povežeš s tem, kar je že v tebi, namesto da poskušaš to dobiti od ljudi v obliki potrditve.

3 načini, kako se lahko sprostiš v svojo ženstvenost:

1. Čutenje

Vedno, ko se v dnevu počutiš osamljeno, ko začutiš praznino v sebi, si namesto tega, da greš po sladoled ali čokolado, da se zakoplješ v delo ali poskušaš nekoga pripraviti do tega, da bi naredil nekaj, da bi se ti počutila bolje, namesto da greš na Facebook in se primerjaš  z drugimi, raje dovoli, da čutiš sebe, to, kje si in kaj se dogaja. Začuti strah, jezo, žalost in bodi s tem. Dovoli si, da se zjokaš, da se sprostiš. Ko je tvoje telo zakrčeno zaradi napetosti, ne moreš biti to, kar si, izgubiš stik z vitalnostjo, čutiš zamero in živost te zapusti. Ključ je v tem, da prepoznaš, kaj čutiš, in sprostiš svoje zakrčenosti v telesu.

2. Ples

Naj bo tvoj jutranji ritual, da si zavrtiš svojo najljubšo pesem in plešeš. Brez rutine, brez tehnik, brez koreografije. Svobodni ples! Začuti telo in mu dopusti, da te premakne. Začuti tok energije in se premakni. Dovoli si, da si to, kar si. In da uživaš v tem, kdo si.

3. Odprtost

Tvoja naloga je, da ostajaš odprta za stvari, ki prihajajo k tebi. Bodi prisotna s tem, kar je. Bodi budna. Bodi v stiku s seboj, s strahovi, radostjo, živostjo, užitkom. Odprtost je prvi korak na poti v ženstvenost. Kajti šele takrat, ko si odprta, lahko sprejmeš in si dopustiš negovanje. Ko se napolniš, lahko to, kdo ti si, podeliš z ljudmi in svetom.

Biti ženstvena je svojevrstno popotovanje. Popotovanje, na katerem boš do konca življenja. 

Kaj pa ti praviš? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...