Andrej Pešec

Stres in izgorelost – kako najti optimalno ravnovesje v življenju

4. julij 2018    1682 ogledov

Življenje me je zaradi površnega samozavedanja in neodgovornega življenja že nekajkrat pripravilo do popolnega »remonta«, saj mi je telo jasno pokazalo, da potrebuje spremembe.

Prvi močnejši stres je bil prisoten v povezavi z nenadno boleznijo, drugi z intenzivnimi šolskimi obveznostmi, tretji z iskanjem smisla, četrti z družino in partnerstvom, peti z negotovim trgom dela, šesti pa s preprostim nerazumevanjem življenja, odnosov in vsega, kar sodi poleg … Nekje pri sedmem »remontu« pa počasi dojemam, da se bo treba življenja lotiti še malo bolj zavestno in sistematično.

Stres, strah in druga čustva nas kot kompas vedno usmerjajo k boljšem delovanju in optimalnem razumevanju sebe, življenja in drugih. Ali je rdeča lučka, ki se prižge, ko nam zmanjkuje goriva, dobra ali slaba? Dobra, seveda, saj nam sporoča, da avto nekaj potrebuje. Neprijetni občutki nam pomagajo razumeti, kje smo in kdo smo; pomagajo nam dojeti, kaj delamo narobe, nikdar pa jih ne smemo ignorirati ali celo zatirati.

Ljudje smo nagnjeni k ekstremom; ekstremno delamo, potem pa konec tedna ali pa na dopustu ekstremno počivamo. Nekaj najtežjega, a nujnega, je najti in redno vzdrževati pravo ravnovesje med delom, počitkom in zabavo. Za to je treba skrbeti ne letno, mesečno ali tedensko, ampak dnevno.

Če bi radi delovali optimalno, je treba vsak dan skrbeti tako za delo, zabavo, druženje in počitek.

Sodoben način življenja je zelo nenaraven, tako je reden počitek v več dnevnih intervalih nujen, saj naši možgani in naš um nikakor niso sposobni polno zbrano opravljati določenega dela po 8 ur in več. Sam nekje vsaki dve uri posvetim nekaj minut sprehodu, telovadbi ali počitku, saj samo v tem primeru lahko optimalno opravljam svoje dolžnosti.

Eden od glavnih povodov stresa in izgorelosti je neupoštevanje naravnih zakonov: še posebej zakona časa, gibanja sonca in lune. Osrednji živčni sistem, ki vzdržuje in obnavlja vse telesne funkcije, počiva vsako noč dve uri; to je čas med 22h in 24h. Če gremo spat po 22h se naš centralni živčni sistem ne spočije in regenerira, s čimer si postopno povsem uničimo zdravje; ko si mlad lahko to navidezno brez posledic kršiš, saj organizem v tem primeru energijo dobiva s strani adrenalina in stresa, treba pa je vedeti, da nam vsak tak dogodek, vsaka taka kršitev, pobere ogromno vsoto bogastva z banke našega zdravja, našega bodočega zdravja. Če bi se radi dobro spočili, je ključno, da lezemo v posteljo čim prej. Čaša toplega mleka z medom uro pred spanjem pomaga za boljši spanec. 


Zgodnje vstajanje pred sončnim vzhodom ima močan subtilen efekt, saj da nam entuziazem, moč, voljo in pomaga biti ter ostati pozitiven in balansiran. Spanje po sončnem vzhodu je eden glavnih vzrokov za nejevoljo in pomanjkanje energije.

Najuspešnejši in najinteligentnejši dobro poznajo moč jutranjih ur in jih namenijo najprej za dobro duhovno pripravo na dan, nato pa za delo, ki zahteva fokus, miren um in ostro inteligenco.

Tako, kot avtu ne damo goriva, ki je najcenejše, ali najokusnejše, moramo tudi telesu dati hrano, ki jo potrebuje. Redno gibanje, dihalne vaje, telovadba, molitev, meditacija, svež zrak in veliko vode so nam v povezavi z naravno, najbolje domačo hrano rastlinskega izvora v veliko pomoč pri vzdrževanju odlične psihofizične kondicije.

Vse, čemur se tako ali drugače izpostavljamo, vpliva na naše misli, občutke in želje. Že če nekdo samo omeni okusno sladko jagodno torto, so naša usta kmalu polna sline. Kaj šele, če torto vidimo in začutimo pred seboj. Podobno se tudi, ko poslušamo, beremo ali zgolj razmišljamo o težavah, stresu ali strahu, v naše telo sproščata adrenalin in kortizol, stresni hormon, ki pušča velike sledi na našem zdravju, počutju in videzu, zaradi česar se mnogo hitreje staramo.

Dobro je vedeti, s čim imaš opravka, nima pa se smisla preveč obremenjevati in dan za dnem poslušati o rečeh, na katere ne moreš bistveno vplivati. Odkar ne posvečam toliko pozornosti stvarem in dogodkom, na katere nimam vpliva, zavedam pa se, da so del življenja, mi ostaja veliko več časa in energije za hobije, počitek, družino, prijatelje in opravljanje dolžnosti, ki so resnično pomembne.

Življenje pomeni odnosi - do vseh in vsega. Poglavitna vzroka izčrpanosti in stresa niti nista delo in preobremenjenost ampak neurejeni odnosi, na račun tega pa še precej pogosteje trpijo ženske. Ko je srečna ženska, so srečni vsi okrog nje, ko pa trpi, trpijo tudi vsi okrog nje, saj ima izjemen psihični vpliv na okolico, posebej na otroke. Okolje, kjer so dekleta srečna, predstavlja pravi raj na zemlji, velja pa tudi obratno.

Dom in družina morata postati ambasada razvoja in regeneracije, v nasprotnem primeru bodo edini zmagovalci trenutne socialne agonije trgovci, ki živijo na račun našega nezadovoljstva in hladnih, neosebnih medsebojnih odnosov.

Daleč največ stresa, infarktov in težav s hrbtom je ob ponedeljkih, ko ljudje odhajamo v šole in službe. Glede na to, da v službah preživimo skoraj tretjino življenja, je ključno, da vsak od nas išče in najde področje, ki mu je pisano na kožo. Vsekakor je treba biti pripravljen prijeti za vsako smiselno delo, dolgoročno pa je treba aktivno razvijati karakter in poklicne sposobnosti, saj delo v okolju, ki nas izmuči povzroči verižno reakcijo na porušenem zdravju, slabih odnosih in odvisnostih.

Eni smatrajo, da ni nič odvisno od nas, da smo povsem nemočni, drugi pa da je vse odvisno od nas. Oboji se motijo, saj je resnica nekje vmes: vsak od nas ima bistveno moč vplivati na svet okrog nas, na določene reči pa res nimamo vpliva. Znan glasbenik je zapisal: naša višina je naša usoda, naša teža pa je naša svobodna volja.Eden od mojih motov je: »Vedno deluj, kot da je vse odvisno od tebe, hkrati pa se zavedaj, da nič ni odvisno samo od tebe«.

Zavračanje lastne usode je pogosto vzrok za nepotrebno trpljenje: razumeti je treba, da določenih reči ne moremo spremeniti, s svojim delovanjem pa nenehno oblikujemo svojo prihodnost. Ko sprejmeš to, česar ne moreš spremeniti in se jasno osredotočiš na to, kar lahko spremeniš, najdeš vse več energije, časa in prave svobode.

Presenečeni boste, ko boste videli, kako čudežno vam življenje vedno odpira vrata, če so vaši nameni in cilji smiselni ter plemeniti, bolj pripravljeni kot pa bomo, boljše možnosti bomo imeli.

 

Kaj pa ti praviš? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...