Svetloba.si, spletni portal iskalcev Resnice

Poklonimo se mednarodnemu dnevu JOGE in poletnemu solsticiju

piše: Uredništvo
20. junij 2018    416 ogledov

Danes, 21. 6., praznujemo mednarodni dan joge.┬áZdru┼żeni narodi so leta 2014 razglasili 21. junij za mednarodni dan joge in se s tem poklonili┬áIndijskemu darilu svetu ÔÇô JOGI.

Mednarodni dan joge sovpada s poletnim solsticijem. Mo─Ź sonca bo v teh dneh na vrhuncu, zato je idealno, da uporabimo to energijo in se hkrati poklonimo SONCU in JOGI.

Kako? S preprostim jogijskim ritualom pozdrav soncu ali SURYA NAMASKAR.

V vedskih ─Źasih je bilo ─Źa┼í─Źenje sonca┬ávsakodnevni obred. Ljudje so se zavedali, da jim sonce prina┼ía energijo, ┼żivljenje in ne nazadnje tudi zdravje. Tudi druge anti─Źne civilizacije so poznale neke oblike ─Źa┼í─Źenja tega nebesnega telesa. Tako je bilo tudi v starem Egiptu, Gr─Źiji in rimskem imperiju, pri staroselcih Severne, Srednje in Ju┼żne Amerike ter tudi na Japonskem in v skandinavskih dr┼żavah.

Sonce v vedah velja za bo┼żanstvo ognja ÔÇô agnija.┬áAgni┬áali prebavni ogenj v ajurvedi predstavlja vrata, skozi katera morajo vstopiti ne le hrana, temve─Ź tudi vsi na┼íi vtisi, dogodki in ob─Źutki, ki se pretvorijo v pozitivna ─Źustva in misli in tako hranijo na┼ío du┼ío.┬áBrez zdravega agnija ni zdravja in ni ┼żivljenja.

Medtem ko izvajamo pozdrav soncu, ─Źastimo ┼żivljenje in svojo notranjo povezavo z univerzumom. Vaje predstavljajo popolno do┼żivetje ┼żivljenja, z vsemi vzponi in padci ter za─Źetki in konci.

Katja Mlakar iz joga studia Amritam nam v videu skupaj z navodili prika┼że izvedbo pozdrava soncu:

┼átevilne koristi govorijo v prid temu, da pozdrav soncu izvajamo vsak dan.┬áVpliva na mo─Ź srca, pove─Źa cirkulacijo v telesu, razteza in krepi vse ve─Źje mi┼íice ter u─Źinkuje na sklepe. Spodbuja na┼í notranji ogenj ali agni in s tem prebavni sistem ter krepi povezavo med telesom, umom in du┼ío. Sonce je energetsko povezano s pingala nadijem oz. energetskim kanalom, ki nas greje ter prina┼ía pogum in zaupanje. Ta serija uravnava delovanje vseh sedmih ─Źaker in petih elementov, gradnikov telesa.┬áZ izvajanjem pozdrava soncu uskladimo svoj notranji ritem z ritmom sonca in narave.┬á

Medtem ko izvajamo pozdrav soncu, ─Źastimo ┼żivljenje in svojo notranjo povezavo z univerzumom. Vaje predstavljajo popolno do┼żivetje ┼żivljenja, z vsemi vzponi in padci ter za─Źetki in konci.

Vabljen/-a, da pozdrav soncu ali SURYA NAMASKAR vpelješ v svoj vsakdan! 

Preberite si še: Poletni solsticij: od preboja do preporoda

Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 ┼żarke!
Nalagam...