Svetloba.si, spletni portal iskalcev Resnice

Poklonimo se mednarodnemu dnevu JOGE in poletnemu solsticiju

piše: Uredništvo
20. junij 2018    0 komentarjev    316 ogledov

Danes, 21. 6., praznujemo že 4. mednarodni dan joge. Združeni narodi so leta 2014 razglasili 21. junij za mednarodni dan joge in se s tem poklonili Indijskemu darilu svetu – JOGI.

Mednarodni dan joge letos sovpada s poletnim solsticijem. Moč sonca bo v teh dneh na vrhuncu, zato je idealno, da uporabimo to energijo in se hkrati poklonimo SONCU in JOGI.

Kako? S preprostim jogijskim ritualom pozdrav soncu ali SURYA NAMASKAR.

V vedskih časih je bilo čaščenje sonca vsakodnevni obred. Ljudje so se zavedali, da jim sonce prinaša energijo, življenje in ne nazadnje tudi zdravje. Tudi druge antične civilizacije so poznale neke oblike čaščenja tega nebesnega telesa. Tako je bilo tudi v starem Egiptu, Grčiji in rimskem imperiju, pri staroselcih Severne, Srednje in Južne Amerike ter tudi na Japonskem in v skandinavskih državah.

Sonce v vedah velja za božanstvo ognja – agnija. Agni ali prebavni ogenj v ajurvedi predstavlja vrata, skozi katera morajo vstopiti ne le hrana, temveč tudi vsi naši vtisi, dogodki in občutki, ki se pretvorijo v pozitivna čustva in misli in tako hranijo našo dušo. Brez zdravega agnija ni zdravja in ni življenja.

Medtem ko izvajamo pozdrav soncu, častimo življenje in svojo notranjo povezavo z univerzumom. Vaje predstavljajo popolno doživetje življenja, z vsemi vzponi in padci ter začetki in konci.

Katja Mlakar iz joga studia Amritam nam v videu skupaj z navodili prikaže izvedbo pozdrava soncu:

Številne koristi govorijo v prid temu, da pozdrav soncu izvajamo vsak dan. Vpliva na moč srca, poveča cirkulacijo v telesu, razteza in krepi vse večje mišice ter učinkuje na sklepe. Spodbuja naš notranji ogenj ali agni in s tem prebavni sistem ter krepi povezavo med telesom, umom in dušo. Sonce je energetsko povezano s pingala nadijem oz. energetskim kanalom, ki nas greje ter prinaša pogum in zaupanje. Ta serija uravnava delovanje vseh sedmih čaker in petih elementov, gradnikov telesa. Z izvajanjem pozdrava soncu uskladimo svoj notranji ritem z ritmom sonca in narave. 

Medtem ko izvajamo pozdrav soncu, častimo življenje in svojo notranjo povezavo z univerzumom. Vaje predstavljajo popolno doživetje življenja, z vsemi vzponi in padci ter začetki in konci.

Vabljen/-a, da pozdrav soncu ali SURYA NAMASKAR vpelješ v svoj vsakdan! 

Komentarji (0)

  Bodi prvi in podaj svoj komentar! S svojim komentarjem dobiš tudi 3 žarke!

Facebook komentarji

Nalagam...