Nastja Spasojević

Pozdrav soncu: poklonimo se solsticiju in mednarodnemu dnevu JOGE!

20. junij 2018    2142 ogledov

Dne 21. junija praznujemo poletni solsticij in hkrati mednarodni dan joge. Moč sonca bo v teh dneh na vrhuncu, zato je idealno, da uporabimo to energijo in se hkrati poklonimo SONCU in JOGI.

Kako? S preprostim jogijskim ritualom pozdrav soncu ali SURYA NAMASKAR

V vedskih časih je bilo čaščenje sonca vsakodnevni obred. Ljudje so se zavedali, da jim sonce prinaša energijo, življenje in ne nazadnje tudi zdravje. Tudi druge antične civilizacije so poznale neke oblike čaščenja tega nebesnega telesa. Tako je bilo tudi v starem Egiptu, Grčiji in rimskem imperiju, pri staroselcih Severne, Srednje in Južne Amerike ter tudi na Japonskem in v skandinavskih državah.

Sonce v vedah velja za božanstvo ognja – agnija. Agni ali prebavni ogenj v ajurvedi predstavlja vrata, skozi katera morajo vstopiti ne le hrana, temveč tudi vsi naši vtisi, dogodki in občutki, ki se pretvorijo v pozitivna čustva in misli in tako hranijo našo dušo. Brez zdravega agnija ni zdravja in ni življenja.

Medtem ko izvajamo pozdrav soncu, častimo življenje in svojo notranjo povezavo z univerzumom. Vaje predstavljajo popolno doživetje življenja, z vsemi vzponi in padci ter začetki in konci.

Številne koristi govorijo v prid temu, da pozdrav soncu izvajamo vsak dan

Vpliva na moč srca, poveča cirkulacijo v telesu, razteza in krepi vse večje mišice ter učinkuje na sklepe. Spodbuja naš notranji ogenj ali agni in s tem prebavni sistem ter krepi povezavo med telesom, umom in dušo.

Sonce je energetsko povezano s pingala nadijem oz. energetskim kanalom, ki nas greje ter prinaša pogum in zaupanje. Ta serija uravnava delovanje vseh sedmih čaker in petih elementov, gradnikov telesa. Z izvajanjem pozdrava soncu uskladimo svoj notranji ritem z ritmom sonca in narave. 

Medtem ko izvajamo pozdrav soncu, častimo življenje in svojo notranjo povezavo z univerzumom. Vaje predstavljajo popolno doživetje življenja, z vsemi vzponi in padci ter začetki in konci.

Vabljen/-a, da pozdrav soncu ali SURYA NAMASKAR vpelješ v svoj vsakdan! 

Katja Mlakar iz joga studia Amritam nam v videu skupaj z navodili prikaže izvedbo pozdrava soncu:

Poletni solsticij – čas energetskega odpiranja in negovanja

V času pred poletnim solsticijem, ki se zgodi 21. junija, lahko začutimo rahlo preusmeritev energije, če smo pozorni. Občutek je, kot da bi naše življenje dobilo nov ton, kot da ga je prežela nova energija. Ta sezonski preobrat naznanja energijo solsticija, ki ustvarja revolucijo znotraj nas in prižiga našo iskrico ter odpira naša srca.

Če pogledamo sončni letni cikel, se ta začne s spomladanskim enakonočjem, ki predstavlja nove začetke, sledi pa mu poletni solsticij, ki to božansko energijo dvigne na višjo raven. Poletni solsticij se vedno začne ob začetku znamenja raka, ki nas vabi, da se obrnemo vase in v sebi poiščemo negovalno energijo, ki jo potrebujemo za rast in razvoj.

To je čas, da se ustavimo in počakamo, da energija, ki smo jo posadili spomladi, v polnosti zacveti. Medtem ko pomlad predstavlja akcijo, poletje predstavlja potrpljenje in nežnost. Razviti moramo zaupanje in samozavest, da je to, kar smo posadili, to, kar smo, in to, kar se nam dogaja, dovolj in pravilno (da smo sprejeli pravilno odločitev, edino, ki smo jo lahko), tudi če bomo šli skozi težke preizkušnje. Točno tako, kot je, je v redu – točno tu in točno taki, kot smo – v redu je. Najdi mir v tem in šele iz tega boš lahko gradil/-a. Zaupaj procesu.

Poletje predstavlja prehod iz akcije v negovanje, kar je točno to, kar sončna energija daje tako Zemlji kot nam poleti – nežno neguje pridelke in tudi nas, nas hrani in prinaša svetlobo. Opominja nas na upanje, da se lahko svetloba razširi tudi na najbolj oddaljene konce in osvetli še tako temne kotičke. Tudi mi lahko negujemo sebe, kot sonce neguje nas. Poletje je čas za delo na sebi, za to, da najdemo pomen v svojem potovanju, v tem, da smo okej s tem, kar je, čeprav se zdi to potovanje negotovo.

Poletje je čas negovanja vere vase in zaupanja, da bomo kot sonce vsak dan znova vstali, ne glede na to, kar nam prinese življenje.

Poletni solsticij je prežet z energijo raka

Energija raka, ki barva ta močni astrološki dogodek, je izjemno intuitivna, občutljiva in nežna. Tudi če niste rojeni v tem zodiakalnem znamenju, boste lahko v tem času delno izkusili, kako zelo čustveno senzibilno znamenje je to in kako zelo potrebuje varnost, stabilnost in ljubečo podporo za uspešno kreacijo.

Kreativna, negovalna in intuitivna energija raka zacveti, ko ta dobi ljubečo podporo in stabilnost. Zato si vzemite čas in odkrivajte, kako lahko to podporo vnesete v svoje življenje, kako si lahko bolj zaupate in vidite skozi iluzije svojih prepričanj, saj bo to zanetilo iskro kreativnosti in preobrazbe, ki jo prinašata letošnji solsticij in jo je že delno pričel sončni mrk prejšnji teden – ne glede na vaše zodiakalno znamenje. Rakci pa v tem obdobju pričakujte še večjo intenzivnost dogajanja in preobrazbe, hkrati pa tudi čas velikih dušnih daril. 

Ne skrivaj se več, saj je dovolj ljubezni za vse. Začuti energijsko vrenje teh močnih dni in si vzemi čas zase, daj si prostor in ljubezen, ki ju potrebuješ. Daj ju tudi drugim. Spoznaj, da celjenje teh globokih ran in preobrazba prihajata skozi ljubezen, ko vodiš z ljubeznijo: ne le sebe, ampak tudi druge.

Preberite več:

Deli svoje izkušnje! 2
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
Talas
  komentiral 1 leto nazaj
Ma... ja.. men se full dogaja...in in morose zdej mal bolj razumem...da SVEMIR čisti HVALA
DARJA
  komentiral 1 leto nazaj
Hvala Nastja ❤
Nalagam...