Maja R. Mihovec

Tretji del o terapevtski masaži

25. marec 2017    120 ogledov

Sestavni del terapevtske masaže so tudi različni pripomočki in načini dela. Lahko gre tukaj za uporabo energije, za uporabo posebnih eteričnih olj, za uporabo ventuz, za uporabo velikih količin olja ipd. Vsak izmed teh dodatkov ima seveda svoj namen.

Delo z energijo

To je način, ki ga lahko odlično vključimo v različne masažne tehnike. Daje hitre in dobre rezultate, deluje na več nivojih. Pomaga pri lajšanju bolečin oz. omogoča, da je masaža prijetnejša. Glavni namen dela z energijo je delovanje na predelih, ki so sicer preveč občutljivi, da bi jih lahko manualno obdelali. Poleg tega delo z energijo deluje tudi izven našega fizičnega telesa.

Uporaba eteričnih olj

Aromaterapija je pri nas razmeroma nova. Idealno je, da usposobljen aromaterapevt sproti nameša ustrezno kombinacijo maščobnih in eteričnih olj. Zelo pomembna je izbira pravih olj in koncentracija. Aromaterapija ima širok spekter uporabe in deluje na naše fizično telo, na psiho, pa tudi na čustva. Dosežemo lahko poglobljena stanja in dolgoročne učinke. Seveda je pri tem potrebno tudi dobro poznavanje težav osebe, željenih ciljev in reakcij na uporabljena eterična olja. 

Uporaba ventuz

Ventuze so zanimiv pripomoček, ki se sicer pogosto uporablja pri anticelulitnih tretmajih. To so posebni silikonski zvončki za vakuumsko masažo, s katero delujemo na globlja tkiva. Občutek je nekoliko čuden, vendar ga hitro sprejmemo – sploh, ko vidimo rezultate. Uporabljajo se na nekoliko močneje naoljeni koži, da lepo drsijo. Namen uporabe ventuz je doseganje boljše cirkulacij in s tem detoksikacije, ter globinsko delovanje.

Uporaba velikih količin olja

Uporaba olja je pri večini masaž nujna, zato, da roke lepo drsijo. So tudi izjeme, npr. ortopedska masaža, kjer se olja ne uporablja. Sicer pa več kot je olja, bolje drsi. To je pomembno pri ventuzah, še pomembneje pa je pri doseganju učinka valovanja in povezanosti (npr. lomi lomi masaža). Namen uporabe maščobnih olj in/ali masel je, da roke lepše tečejo oz. drsijo po koži s čimer se tudi preprečuje trenje. Pomemben je izbor olj, ki je odvisen tudi od vrste masaže - nekatera se namreč hitro vpijejo, druga dobro drsijo, tretja delujejo globinsko ...

Kako se pa tebi zdi? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...