Jure J.

Kako se uriti v hvaležnosti?

piše: Jure J.
27. junij 2018    673 ogledov

Smeh pozitivno vpliva na zdravje, nas čustveno prečisti in s tem poveča izločanje endorfinov, kar nam pomaga, da ostajamo resnično srečni. Če se bomo vsakodnevno – vsaj deset minut – smejali, se bomo zaradi teh smejalnih navad zelo spremenili.

Urjenje v hvaležnosti kar tako

Čudovita vaja benediktinskega meniha:

Vsak dan si izberimo temo dneva, na katero se osredotočimo. Če izberemo na primer vodo, potem bodimo vsakokrat, ko si umivamo roke, pomivamo posodo, zalivamo rastline ali si ščetkamo zobe, pozorni na vodo in ji izrazimo spoštovanje.

Služi naj nam tudi kot opozorilo, da smo v danem trenutku resnično navzoči in prežeti z iskreno hvaležnostjo. Naslednji dan izberimo zvok in spet naslednji dan nekaj drugega …

 

Zahvaljujmo se!

Vsak večer, preden gremo spat, naštejmo pet stvari, za katere smo bili tisti dan hvaležni, in opazujmo, kako se počutimo, ko se naslednje jutro prebudimo.

Orodja izvedencev pri HeartMath – Spoštovanje in hvaležnost sta osnovni pogoj, če želimo postati arhitekt vse večje sreče in svoje lastne izpolnitve.

Vaja : urjenje v hvaležnosti

Ta tehnika hitrega usklajevanja srčnega utripa učinkovito preusmeri naša čustva in nas poveže z močjo našega srca, da bi se tako laže osvobodili stresa, dosegli čustveno ravnovesje in hitro izboljšali svoje počutje. Ko bomo to tehniko obvladali, bomo zanjo potrebovali le minuto.

1. korak: Osredotočite se na srce

Nežno usmerimo svojo pozornost na področje okoli srca. Če želimo, si lahko pomagamo tako, da na srce položimo dlan. Če nam misli iz navade uhajajo drugam, jih vedno znova preusmerimo nazaj na srce.

2. korak: Dihajmo s srcem

Ko se osredotočimo na predel srca, si predstavljajmo, da zrak, ki smo ga vdihnili, priteka v ta predel in ga nato zapušča. To nam bo pomagalo, da bomo bolj osredotočeni na svoje misli in energijo, dihanje in utripanje srca pa se bosta laže uskladila. Dihajmo počasneje in globlje, dokler ne bomo dihali umirjeno in enakomerno, vendar ne pregloboko in ne prisiljeno. Dihajmo toliko časa, dokler ne najdemo naravnega notranjega ritma, ob katerem se počutimo prijetno.

3. korak: Čutimo s srcem

Medtem ko še naprej umirjeno dihamo, se spomnimo pozitivnega občutka oziroma časa, ko smo se v sebi počutili dobro. Poskusimo podoživljati tisti občutek. To je lahko občutek naklonjenosti ali skrbi za nekoga, ki ga imamo še posebej radi, ljubezni do domačega ljubljenčka ali navdušenja nad prostorom v naravi, ki nam je zelo všeč, ali pa nad dejavnostjo, pri kateri se zabavamo. Dovolimo si začutiti dober občutek naklonjenosti ali skrbi. Če ne moremo občutiti ničesar, je popolnoma v redu, samo poskušajmo najti iskren odnos naklonjenosti ali ljubezni. Potem ko najdemo pozitiven občutek ali naravnanost, pa ju lahko vzdržujemo tako, da se še naprej osredotočamo na srce, skozenj dihamo in z njim čutimo.

Vir: Srečni kar tako - Marci Shimoff
Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...