Andrej Pešec

V prvih letih življenja se oblikuje večina naših nerazložljivih strahov in travm

20. februar 2017    4047 ogledov

Naša čustva se v glavni meri razvijajo v času od spočetja do približno sedmega leta starosti, zato je zelo pomembno, da je v tem času otrok izpostavljen zdravemu okolju skrbnih staršev, ki razumejo znanost o odnosih, vzgoji in življenju.

Če otrok že v ranem otroštvu in v maternici posluša: A je treba tega, kdo ga bo pa hranil, čigav pa sploh je …, ste lahko prepričani, da bo ta otrok poln strahu in tesnobe, česar se bo zelo težko znebil. Otrokovo zdravstveno stanje pogosto odraža kakovost odnosov v družini.

Vemo, kako otroci nastanejo, več kot polovica sodobnih otrok pa ni načrtovanih, zato je zelo pomembno, da se ljudje zavedajo, kako odločilno vlogo na naše čustveno zdravje imajo prvi meseci in leta našega življenja, saj se takrat oblikuje večina naših nerazložljivih strahov in travm.

Razum otroka se zares prebuja šele po petem letu starosti; dogodkov v tem času ne more pravilno razumeti, zato je ključno, da raste v mirnem in varnem okolju, brez šokov in vznemirjenj ob nekom, ki mu lahko kakovostno posveča ves svoj čas.

Veliko današnjih družin je kljub materialnemu obilju pogosto pravi mali socialni zločin

Veliko današnjih družin je kljub materialnemu obilju pogosto pravi mali socialni zločin, saj je družina postala zgolj institucija za preskrbo s hrano in obleko, ni pa več takega poudarka na kakovostnih odnosih in poučevanju z lastnim zgledom.

Otroci se razvijejo skladno z ljubeznijo, ki so je deležni

Beseda psiha v grščini zanimivo pomeni duša, katere edini potrebi sta ljubiti in biti ljubljen, če pa teh pristnih občutkov ne doživimo v otroštvu od mame in očeta, ju bomo kasneje iskali na različne nesmiselne načine dokazovanja, pretiravanja in odvisnosti, ki človeka ne morejo nikdar zares zadovoljiti.

Dokler ne bomo pozdravili celice planeta – družine, ne bo konca številnih sodobnih deviacij, stresa in odvisnosti

Stroga (a ne groba) vzgoja otrok med njihovim 5. in 15. letom vzgoji zrele posameznike, zato ne smemo biti preveč popustljivi z njimi. Zlasti pri fantu je že od malega treba razvijati odločnost, pogum in disciplino, ki mu bodo prišli še kako prav, saj bo čustveno močan navdihoval vse okrog sebe. V vzgoji nikdar ne pozabite na najpomembnejšo veščino: razvoj značaja in ljubezen do dela. To jim zagotovi odlično izhodišče za življenje. V tem času otrokom omogočite čim več hobijev, krožkov, športa ali umetnosti, ne dovolite pa mu preveč časa preživeti za računalnikom.

Ko pravilno zastavimo družinske odnose in odnos s starši, opravimo tri četrtine preizkusov v življenju, saj se odnos do očeta in mame odraža v vseh drugih odnosih

Skoraj vsi starši se za dobro otrok trudijo celo prek svojih realnih zmožnosti, naše kapacitete in sposobnosti pa so različne. Naša dolžnost je biti staršem vedno hvaležen in spoštljiv do njih, kar ne pomeni nujno, da odobravamo njihovo delovanje. Česar nimaš ali česar nisi bil sam deležen, ne moreš predati drugim, starši pa tudi sami niso bili deležni popolne vzgoje. Navadno želijo le, da so otroci uspešni in srečni, a to pogosto pokažejo na neposrečen način.

Ključna za ohranitev dobrih odnosov med starši in otroki je pravočasna prilagoditev klasičnega odnosa avtoriteta-otrok v bolj prijateljski odnos, kjer se vseeno vedno ve, kdo je oče/mati in kdo hči/sin. Tak odnos omogoči optimalen rezultat in vzajemno spoštovanje. Stare civilizacije niso poznale domov za starejše, ker so bili ljudje z leti vse modrejši in dragocenejši za sorodnike in skupnost, danes pa starost številni dočakajo nepripravljeni in osamljeni.

Mladi lahko po svojem 15. letu poslušajo le ljudi, ki so do njih prijateljski, zaradi velikega ega pa ne morejo prisluhniti ljudem, ki k njim pristopajo s stališča avtoritete

To je jasno vidno v krasni izmenjavi, ki jo imajo zreli učitelji, ki so do učencev prijateljski. Če smo si s starši zelo različni, je morda bolje, da ne živimo skupaj, kar navadno bistveno izboljša medsebojne odnose. Vsak od nas je posameznik s specifično potjo, željami in izzivi, kar pa radi pozabljamo. Če mlade usmerjamo po svoje, to v njih pogosto zaneti uporništvo, slabe navade in odvisnosti.

Nadaljuj branje z naslednjimi deli članka, ki te pritegnejo: 

Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...