Romana Močnik

Vas stalno zebe in ste utrujeni – kako si pomagati na naraven način?

7. oktober 2019    525 ogledov

Kadar tožimo o stalno povišani telesni temperaturi, bo vsak zdravnik poskušal poiskati vzrok tega stanja. Popolnoma drugače pa bo reagiral, če mu boste potožili o stalni ali tedne trajajoči nizki temperaturi (pod 36 stopinj) oziroma o mrzlih rokah in nogah.

Uradna medicina večinoma posveča pozornost vročini. Pa vendar je tudi nizka temperatura lahko resnejše stanje našega zdravja.

Če telo lahko proizvaja vročino, je usposobljeno za boj proti bolezni. Seveda so tudi pri tem izjeme, zato je priporočljivo, da se tega vedno zavedamo.

Nasprotno od vročine pa nizka temperatura nikoli ni zdrava in naravna. V nas sproži plaz nepravilnih delovanj, ki se izrazijo z različnimi simptomi, tako na telesni kot psihični ravni. Nizka temperatura je izraz oslabljenega imunskega sistema. Ustvarja okolje in pogoje za širitev povzročiteljev bolezni in kroničnih infekcij.

In kaj nas pravzaprav lahko privede v stanje hipotermije oziroma stalne nizke temperature?

Vsekakor je več dejavnikov, pa vendar spoznajmo vsaj tiste najpomembnejše, na katere lahko vplivamo tudi sami.

Ena najpogostejših kategorij, ki lahko znižajo našo telesno temperaturo, so poživila. Na prvo mesto spada kajenje. Zaradi nikotina se zožijo žile, zato se zmanjša krvni obtok. Ker pa kri poleg hranil in kisika prenaša tudi toploto, pride do ohladitve. Tudi večje količine alkohola privedejo do močnega oddajanja telesne toplote in s tem do ohladitve.

Na drugem mestu sta mrzla hrana in pijača. Vsaka hrana in pijača mora sprejeti našo telesno temperaturo, preden telo sploh lahko začne prebavljati. Vsako segrevanje hrane in pijače na telesno temperaturo pa porablja energijo in temu ustrezno se ohladi tudi okolica. Če vzamemo iz hladilnika pol litra pijače, ki ima 10 stopinj, jo mora naše telo segreti za 27 stopinj, kar pa ni malenkost.

Tudi prevelika teža ima različne vzroke. Nizka temperatura vedno povzroči upočasnjene procese, zato se telo z maščobnim slojem zavaruje pred ohladitvijo. Maščobne celice in trdovratne maščobne blazinice pa telo in življenjsko pomembne organe čvrsto varujejo pred ohladitvijo.

Energijsko središče našega telesa sta ščitnica in nadledvični žlezi. Pod njunim nadzorom poteka 98 odstotkov proizvodnje energije – ali pa tudi ne. Brez dobro delujoče ščitnice presnova v telesu ne poteka pravilno. Pri premalo delujoči ščitnici je poleg utrujenosti, izčrpanosti, depresivnega razpoloženja in upočasnjene presnove še cela vrsta drugih simptomov. Eden izmed njih pa je kronična podhlajenost telesa.

Kako si pomagati?

Po tradicionalni kitajski medicini so steber našega življenja ledvice. Ledvice so organ, ki skladišči našo izvorno življenjsko energijo. Či oz. življenjska energija pa je tista energija, ki jo prinesemo s seboj na svet. So vrata življenja, saj dajejo energijo celi vrsti drugih sistemov v našem telesu.

Za krepitev ledvičnega biopotenciala je po TKM ena izmed najučinkovitejših metod terapija moksanja. Z njo dovedemo toploto in energijo ledvicam in vsem drugim organom, ki jo potrebujejo. Razumeti moramo, da vsakič, ko gremo prek svojih zmožnosti, ko naredimo več, kot v resnici zmoremo, ko se ne poslušamo, ko smo izčrpani in izgoreli, takrat črpamo prav svojo izvorno življenjsko energijo, ki pa je žal omejena. Ko nam zmanjka te energije, se naše življenje konča.

TERAPIJA MOKSA 

Na dvourni individualni delavnici vas bomo naučili uporabe mokse za različne bolezni in težave. S paličicami moksa in delovnim gradivom, ki ga prejmete na delavnici, pa boste lahko še isti dan začeli terapije izvajati doma.

Za individualne delavnice moksanja nam pišite na: info@hipnostudio.si.

Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...