Bhakti marga slo

Yajna - hindujski ognjeni obred

22. maj 2023    319 ogledov

Yajna je starodaven hindujski ritual v katerem AgniDev, božanstvo ognja, deluje kot medij med človekom in Bogom. Sam obred se izvaja tako, da v ogenj, ki predstavlja usta Boga, darujemo svoje tako pozitivne kot negativne kvalitete. (Ponos, pohlep, ljubosumje, strah, ipd.) Te se, ko jih ob petju vedskih sanskrtskih manter darujemo božanstvu, transformirajo. 

Beseda yajna ima več pomenov. V dobesednem prevodu je yajna nesebično žrtvovanje za plemenite namene. Pomeni tudi čaščenje božanskega - bodisi kot zunanji ali kot notranji ritual. Yajna pa je prav tako izraz, ki ga uporabljamo za sam obred darovanja v sveti ogenj, kjer ta ogenj postane vidik Boga.

Yajna je običajno skupinski obred. Njen namen je lahko korist posameznika, skupine ljudi, vseh prisotnih, pa tudi dobrobit okolice in sveta. Yajna ima natančno določeno obliko, pri čemer je ogenj ali »kund« postavljen v skladu s podrobnimi navodili. Tudi darovanja potekajo v točno določenem vrstnem redu. 

Skozi meditacijo in petje sanskrtskih manter se v yajno prikliče božanstvo. Obred pričnemo s čaščenjem božanstva in sicer tako, da ponujamo ghee in mešanico riža, stročnic in Havan Samagri (posvečena hrana za božanstva). Ponujena mešanica simbolično predstavlja 9 astroloških planetov in z darovanjem te mešanice božanstvu ponujamo v čiščenje vse svoje negativne astrološke vplive. 


V sveti ogenj darujemo tudi mleko, jogurt, ghee, med in sladkor, ki predstavljajo pet elementov (voda, zemlja, ogenj, eter, zrak) ter panchamrit (mešanico le-teh) in s tem prosimo božanstvo, da tehpet elementov očisti tako zunaj kot v nas samih. Prav tako s tem predajamo v čiščenje tudi pet čutil.

Petje Božjega Imena in razmišljanje o njem nam pomaga, da se z njim povežemo in občutimo ali vidimo njegovo prisotnost ter vzpostavimo povezavo ljubezni, ki je pri tem najpomembnejša. Gre namreč za predajo ega izbranemu božanstvu. Tako je yajna zelo močno orodje za preobrazbo nakopičene karme, ki jo ustvarjamo skozi življenja.

Ogenj in AgniDev

Sanskrtska beseda agni pomeni ogenj. Ogenj je edini element v naravi, ki se vedno dviguje. 

Simbolizira moč svetlobe, ki sežge učinke nevednosti. Agni predstavlja vrata, skoz katera imamo ljudje dostop do komunikacije z bitji, ki živijo v višjih sferah in jih lahko dosežemo skozi element ognja. 

AgniDev je hindujski polbog ognja, povezan z modrostjo in razsvetljenostjo. Je najpomembnejši med Devami, glasnik Dev in drugih nebesnih bitij. Najstarejši, najsvetejši predmet čaščenja in prvi duhovnik po Vedah.

Ko se ogenj prižge, le ta predstavlja božja usta, ki sprejemajo vse naše darove. Hkrati vrača božanske blagoslove vsem prisotnim in tistim, ki jim je yajna namenjena. 

Ogenj sam je izjemno močan, čistilen in destruktiven element. Čisti vse, kar pride v stik z njim. Ko torej ponudimo vso svojo karmo, svoj um, ego, svoje negativnosti v ogenj yajne, bo AgniDev očistil popolnoma vse. Seveda lahko darujemo tudi vse, kar vidimo kot pozitivno, ker tudi pozitivna dejanja, če jih delamo z navezanostjo, prinašajo karmične posledice. 

»Oseba, ki se je odrekla navezanosti na sadove delovanja, ni odvisna od nikogar in je vedno zadovoljna v Jazu. Čeprav se ukvarja z dejavnostjo, ne deluje.» Bhagavad Gita, 4.20

Yajna v hindujskih svetih spisih

Izvajanje yajne je dharma, kar pomeni živeti pravično življenje v skladu s kozmičnim zakonom. 

Yajna je opisana v Vedah. To so več tisočletij stara besedila hinduizma, za katera se verjame, da so  večna resnica.

Omenjena v Bhagavat Giti, Shreemad Bhagavatamu, Sri Vishnu Sahasranamu in v vseh 
pomebnejših hindujskih spisih.

Zakaj se udeležujemo yajne?

V tem življenju na dušo vsakega bitja vplivajo posledice preteklih dejanj “karme”. Pretekla dejanja vplivajo na trenutno življenjsko situacijo posameznika. Zaradi karme se duša seli iz telesa v telo, v ciklu samsare - smrt in ponovno rojstvo. Yajna lahko med drugim spreminja karmične posledice tega življenja in s tem vpliva tudi na naslednje življenje.

Yajna čisti atmosfero, zemljo, reke, morja, planine, gozdove, naravne bogastva, rastline in živalski svet. Yajna prav tako pomaga pri uravnovešenju osnovnih elementov v človeškem telesu.

Kakšne so izkušnje z yajno?

Mojca:
“Začelo se je z nedolžnim povabilom na dogodek, na katerega naj vzamem podlogo za jogo. Ko sem prišla na Sveto Trojico sem tam namesto učiteljice joge in ljudi v pajkicah našla čisto nekaj drugega. V zemljo izkopana luknja, drva, nekakšno olje in še nekaj stvari, za katere sploh nisem vedela, kaj so. Pa veliko cvetja, prečudovito okrašena hrana in glasba v živo… Tam je bil tudi oranžno oblečen angleško govoreč človek, povedali so mi, da je Swami. Vse je bilo zame tako posebno, tako drugačno in obenem čudovito, da me je popolnoma prevzelo. Ko smo posedli in se je obred začel, je Swami s takšno ljubeznijo, za katero že nekaj časa nisem bila več prepričana, da sploh obstaja, jemal cvetne lističe in jih polagal na oltar in potem je bilo vse samo še intenzivnejše in ko je ogenj yajne zagorel, so bila to res usta Boga, kamor sem zmetala vse. Tako rekoč vse svoje življenje, vse dobro in vse slabo sem darovala ognju in za trenutek res začutila, kako med njima ni razlike. Med drugim sem predala tudi alergijo na cvetni prah, ki  me je mučila že od otroštva. Nimam je več. Le tu in tam še kihnem, da se lahko hvaležno spomnim  na Boga in na to, kaj vse je možno. Obred je trajal več ur in mantre so me dobesedno posrkale. Proti večeru sem dobesedno videla in občutila oklep svojega ega, kako se drobi, a ne popusti. Dogajalo se je še veliko vsega. Ta dogodek je postal Pomembna prelomnica v mojem življenju. Moč yajne je tako daljnosežna, da si je skoraj nemogoče predstavljati. Zame je nekaj najlepšega na svetu.“

Karakuma:
“Yajna je zame čudovit obred, kjer se zberemo skupaj in se srečamo na najbolj subtilnem nivoju doživljanja našega življenja. Predamo se iskreno, odkrito... odvržemo iz sebe, kar se povsem ne sklada z nami, in zaupamo v preporod nezavednega v zavedno.”

Petra:
“To je zame eden najmočnejših duhovnih obredov, ki čisti in povzdiguje na vseh nivojih. Velik blagoslov je, da se imamo možnost udeležiti takšnega dogodka.
Obred energetsko deluje na vse naše nivoje, čisti in transformira našo karmo v čisto svetlobo, odpira srce ljubezni, umirja um, zdravi čustva, telo in duha ter najpomembneje: povezuje nas z božanskim v nas samih.
Resnično obožujem ta starodavni obred. Po vsaki yajni, ko se lahkotna in radostna vračam domov, si mislim: Če bi le vsi vedeli, kaj ta starodavni obred prinaša. Koliko manj bi ljudje notranje trpeli in koliko več radosti in volje do življenja bi imeli. Svet bi bil veliko bolj ljubeč.”

Narasimha Yajna - Hindujski ognjeni obred


Živimo v izjemnih časih, ko je ognjeni ritual yagne dostopen tudi v Sloveniji. Večkrat na leto ga društvo Bhakti Marga izvede z namenom očiščenja, prečiščenja in podpore posamezniku in skupnosti. Vabljeni, da se nam pridružite in sami izkusite transformacijsko moč yajne.

Kaj pa ti praviš? 1
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
MARINA MARIJA
  komentiral 9 mesec nazaj
Hvala
Nalagam...