Mojca Koprivnikar

Zakaj je delo z negativnimi čustvi odločilno na poti do pozitivnih sprememb?

2. februar 2021    23 ogledov

Kako poteka sprememba in transformacija negativnega čustva/misli/prepričanja na poti do tistega, kar si želimo čutiti, videti in doživljati v svojem življenju?

Pogosto lahko zasledimo informacije o tem, kako nam pozitivne afirmacije lahko spremenijo življenje. Da, res nam lahko pomagajo, vendar le „pod pogojem“, da se hkrati lotimo tudi negativnih. Pozitivne afirmacije bodo z vztrajnim delom na sebi delovale, ko bosta izpolnjeni dve pomembni točki:

  • da se bomo hkrati intenzivno lotili tudi negativnih čustev/misli/prepričanj,
  • da se bomo v sebi brezpogojno odločili, da kljub vsemu, karkoli se zgodi, pozitivna plat in vztrajnost pri tem ostaja naša brezpogojna odločitev.

Ko staro hišo podremo, novo namreč ne moremo začeti graditi na vrhu s streho, ampak spodaj in s temelji.

Najprej moramo priti do jedra ovire in ga pravilno preoblikovati, transformirati. Sam proces predelave nekega negativnega prepričanja/čustva/misli ima sicer podobno rdečo nit pri vseh, a se proces hkrati tudi razlikuje od človeka do človeka in je zato zelo individualen. Potrebno si je dobro prisluhniti, kaj naše notranje bitje sporoča. To seveda velja tako za terapevta, ki naj osebi prisluhne z vsemi svojimi čuti, kot tudi osebo samo.

Pot od negativnega do pozitivnega je resnično pot, kjer dobro poznamo le cilj – tisto, kar si želimo

Ko pride do negativnega, neprijetnega doživljanja ima današnji človek dve oviri: iz preteklosti (predvsem otroštva) ima veliko negativnih prepričanj/čustev/misli in se jih še v odrasli dobi izogiba, ker so neprijetna namesto, da bi se z njimi spoprijel. Žal ima to velike posledice na vseh področjih življenja. Negativna čustva vsekakor ni dobro tlačiti in jih odrivati stran, kajti tako se še kopičijo in peljejo v različne psiho-fizične težave. Odločitev za pozitivno je verjetno najboljša odločitev, ki jo boste v življenju sprejeli, saj se bo zrcalila povsod v vašem življenju.

Recimo, da imate strah pred temo. Če boste vsak dan ponavljali pozitivne afirmacije, da se npr. v temi dobro počutite, s tem prav zares ne boste naredili veliko, kajti strah še vedno ostaja. Ključno je torej, da se s strahom soočite in da v trenutku strahu pustite čustvu, da pride na plan, ga prečutite v telesu in ste hkrati opazovalec trenutka. V trenutku soočenja se strah že precej zmanjša ali celo izgine (odvisno, kako globoko je in kako intenzivno brbota v globinah podzavesti). Zdaj lahko začnete dodajati pozitivne afirmacije (v tem primeru v povezavi s strahom pred temo), ki bodo počasi nadomestile negativne. Dobesedno se bodo transformirale. To je seveda zelo poenostavljen primer. A podobno deluje transformacija tudi ostalih prepričanj/čustev/misli.

Zamenjati misel in čustvo

Tudi, ko govorimo o spremembi nekega področja življenja, kjer se zatikamo, je potrebno vedeti, da mora iti sprememba misli in čustva sinhrono. Če spreminjamo samo misli, si bomo ustvarili kaos – nekaj bo delovalo tako, drugo drugače – ne bomo razumeli – mislimo tako, stvari pa se dogajajo še enako. Spremembi misli mora slediti sprememba čustva, z njim mora slediti tudi telo – torej, vaše celice morajo zaznati spremembo. Tako je transformacija „popolna“. To je seveda zelo posplošen opis.

Če imate težave npr. na področju partnerskih odnosov, odnosom z otroki, družinskimi odnosi, se vam poslovno ne odpira, finančno ali pa se počutite osamljeno, depresivno itn. je potrebno najprej pogledati in poiskati kakšna prepričanja imate v ozadju, da se vam stvari dogajajo kot se vam. Pogosto gre za sklop prepričanj/čustev/misli okoli področja, kjer se vam zatika in o sebi. Velikokrat je pravzaprav glavni vir težav nekaj čisto drugega kot si sami predstavljamo ali se nam zdi na prvi pogled. Čez proces to seveda skupaj ugotavljamo in raziskujemo. Ko prepoznavamo negativne vzorce, počasi smiselno gradimo tudi pozitivno plat. Življenje se tako počasi spreminja, transformira v želeno smer.

Kdaj je čas za spremembo?

Če to berete, potem verjetno je pravi čas :) Zaupajte svojemu notranjemu bitju, da vas pripelje na pravo mesto ob pravem času.

Napisala:

Mojca Koprivnikar

certificirana angelska učiteljica Šole Diane Cooper (Diana Cooper School of White Light)

certificirana učiteljica programa Transformirajte svoje življenje iz Šole Diane Cooper (Diana Cooper School of White Light)

Profesionalna sprostitvena terapevtka po SNHS

Etrenal Light(r) Healer

Kaj pa ti praviš? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...