Mateja Sekavčnik

Zakaj pustimo ubiti svojo kreativnost?

2. december 2017    480 ogledov

Veliko ljudi že med odraŔčanjem 'ubije' svojo kreativnost. Okolica s svojimi prepričanji, Ŕola in različni sistemi k temu precej pripomorejo, saj v danaŔnjem svetu, ki temelji na načelih racionalnega in analitičnega delovanja, obstaja precej razlikovanj med 'bolj in manj pomembnimi' dejavnostmi in poklici, kjer na primer nekdo 'samo' slika, medtem ko drugi dela kot pravnik, kar pogosto velja za precej pomembnejŔo stvar. TakŔnih primerov je veliko.

Kreativnost ni vredna toliko kot 'oprijemljivejÅ”e' vede ā€“ pa je to res?

Pred nekaj leti sem mislila, da nimam posebnih talentov. Zatrla sem jih, ker sem mislila, da z njimi ne moreŔ narediti ničesar. SpraŔevala sem se, kaj mi bo pomagalo kreativno pisanje, slikanje in ustvarjanje na različne načine, saj s tem vendar ne morem ničesar narediti. Bila sem mnenja, da sem brez veŔčin in povsem neustvarjalna. Da je treba imeti izobrazbo iz neke 'oprijemljivejŔe' stroke. Imeti oprijemljiv poklic, s katerim si lahko kreiraŔ denar. Da je kreativnost zgolj hobi.

Kreativnost je dar, ki se ga lahko izkoristi na Ŕtevilnih področjih

Kreativnost je že od nekdaj vir napajanja moje energije, saj sem se sicer vselej dolgočasila v enoličnosti na življenjskih področjih, ki so želela ubiti mojo ustvarjalnost, vendar sem na neki točki to dovolila in moja kreativnost je postala neoprijemljiva 'stvar', ki sem jo bila takoj pripravljena zamenjati za kakŔno, ki je vredna 'več'.

Zadovoljila sem se s tem, kar naj bi bilo v nekem kontekstu bolj sprejemljivo za družbo, v kateri smo bili vzgajani v miselnosti, da kreativnost ne spada med vrednote, ki bi jih cenili. Vendar pa ujetost v različne tradicionalne Ŕolske sisteme, ki ne dopuŔčajo razmiŔljanja zunaj okvirjev, ter teptanje lastnih zmožnosti ustvarjalnosti, ki jih dodobra Ŕe niti ne (s)poznaŔ, delujejo kot zapor, v katerega se lahko zapreŔ. Zapor za novodobne generacije, ki želimo svojo kreativnost izražati svobodno in raznoliko.

Trendi in miselnost nove dobe nas silijo v spremembe, saj novodobne generacije živimo od idej, vizij in kreativnosti!

Tukaj ni dileme, ali so nekateri poklici in zaposlitve po merilih, ki so bila izmiÅ”ljena že dolgo tega, več vredni, bolj spoÅ”tovani, bolje plačani, bolj iskani in tako naprej. To je omejena miselnost, ki ne omogoča napredka. Če imaÅ” nek dar, naj bo to dar petja, fotografiranja, pisanja, igranja ali karkoli drugega, ga imaÅ” z razlogom, da ga lahko razvijeÅ” in z njim tudi (pre)živiÅ”.

Treba ga je klesati, da lahko nastane diamant, ampak vsekakor to ni nekaj nesmiselnega, kar pometeŔ pod predpražnik, ker te ob vpisu na srednjo Ŕolo, fakulteto ali ob iskanju službe ljudje prepričujejo o dobronamerni izbiri poklica, ki naj bi ji dal vse spoŔtovanje tega sveta, ker je trenutno najbolj iskan na trgu dela.

Naj kreativnost postane prednost! Toda kako jo izraziti?

Namesto da dajemo svojo kreativnost v nič in posluŔamo ljudi, ki živijo v miselnosti, ki ne dopuŔča možnosti domiŔljiji in kreativnosti, se prenehajmo ozirati na to in najdimo podobno misleče ljudi, s katerimi lahko imamo kreativne pogovore in lahko skupaj tudi ustvarjamo.

Zapisujmo svoje kreativne ideje in jih začnimo uresničevati. Bodimo drzni in brez omejitev, kajti kreativnost nima omejitev. Vse je možno.

Pustimo kreativnosti na plan na različne načine in uživajmo v tem. Lahko jo izražamo povsod, naj bo to umetnost, oglaÅ”evanje, vrtnarjenje, oblikovanje, kuhanje ali, če nimate pomivalnega stroja, celo kreativno pomivanje posode. :). Kreativnost ni le hobi ā€“ kreativnost je način življenja.

Kaj pa ti praviÅ”? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...