Mateja Sekav─Źnik

Zakaj pustimo ubiti svojo kreativnost?

2. december 2017    507 ogledov

Veliko ljudi ┼że med odra┼í─Źanjem 'ubije' svojo kreativnost. Okolica s svojimi prepri─Źanji, ┼íola in razli─Źni sistemi k temu precej pripomorejo, saj v dana┼ínjem svetu, ki temelji na na─Źelih racionalnega in analiti─Źnega delovanja, obstaja precej razlikovanj med 'bolj in manj pomembnimi' dejavnostmi in poklici, kjer na primer nekdo 'samo' slika, medtem ko drugi dela kot pravnik, kar pogosto velja za precej pomembnej┼ío stvar. Tak┼ínih primerov je veliko.

Kreativnost ni vredna toliko kot 'oprijemljivej┼íe' vede ÔÇô pa je to res?

Pred nekaj leti sem mislila, da nimam posebnih talentov. Zatrla sem jih, ker sem mislila, da z njimi ne more┼í narediti ni─Źesar. Spra┼íevala sem se, kaj mi bo pomagalo kreativno pisanje, slikanje in ustvarjanje na razli─Źne na─Źine, saj s tem vendar ne morem ni─Źesar narediti. Bila sem mnenja, da sem brez ve┼í─Źin in povsem neustvarjalna. Da je treba imeti izobrazbo iz neke 'oprijemljivej┼íe' stroke. Imeti oprijemljiv poklic, s katerim si lahko kreira┼í denar. Da je kreativnost zgolj hobi.

Kreativnost je dar, ki se ga lahko izkoristi na ┼ítevilnih podro─Źjih

Kreativnost je ┼że od nekdaj vir napajanja moje energije, saj sem se sicer vselej dolgo─Źasila v enoli─Źnosti na ┼żivljenjskih podro─Źjih, ki so ┼żelela ubiti mojo ustvarjalnost, vendar sem na neki to─Źki to dovolila in moja kreativnost je postala neoprijemljiva 'stvar', ki sem jo bila takoj pripravljena zamenjati za kak┼íno, ki je vredna 've─Ź'.

Zadovoljila sem se s tem, kar naj bi bilo v nekem kontekstu bolj sprejemljivo za dru┼żbo, v kateri smo bili vzgajani v miselnosti, da kreativnost ne spada med vrednote, ki bi jih cenili. Vendar pa ujetost v razli─Źne tradicionalne ┼íolske sisteme, ki ne dopu┼í─Źajo razmi┼íljanja zunaj okvirjev, ter teptanje lastnih zmo┼żnosti ustvarjalnosti, ki jih dodobra ┼íe niti ne (s)pozna┼í, delujejo kot zapor, v katerega se lahko zapre┼í. Zapor za novodobne generacije, ki ┼żelimo svojo kreativnost izra┼żati svobodno in raznoliko.

Trendi in miselnost nove dobe nas silijo v spremembe, saj novodobne generacije ┼żivimo od idej, vizij in kreativnosti!

Tukaj ni dileme, ali so nekateri poklici in zaposlitve po merilih, ki so bila izmi┼íljena ┼że dolgo tega, ve─Ź vredni, bolj spo┼ítovani, bolje pla─Źani, bolj iskani in tako naprej. To je omejena miselnost, ki ne omogo─Źa napredka. ─îe ima┼í nek dar, naj bo to dar petja, fotografiranja, pisanja, igranja ali karkoli drugega, ga ima┼í z razlogom, da ga lahko razvije┼í in z njim tudi (pre)┼żivi┼í.

Treba ga je klesati, da lahko nastane diamant, ampak vsekakor to ni nekaj nesmiselnega, kar pomete┼í pod predpra┼żnik, ker te ob vpisu na srednjo ┼íolo, fakulteto ali ob iskanju slu┼żbe ljudje prepri─Źujejo o dobronamerni izbiri poklica, ki naj bi ji dal vse spo┼ítovanje tega sveta, ker je trenutno najbolj iskan na trgu dela.

Naj kreativnost postane prednost! Toda kako jo izraziti?

Namesto da dajemo svojo kreativnost v ni─Ź in poslu┼íamo ljudi, ki ┼żivijo v miselnosti, ki ne dopu┼í─Źa mo┼żnosti domi┼íljiji in kreativnosti, se prenehajmo ozirati na to in najdimo podobno misle─Źe ljudi, s katerimi lahko imamo kreativne pogovore in lahko skupaj tudi ustvarjamo.

Zapisujmo svoje kreativne ideje in jih za─Źnimo uresni─Źevati. Bodimo drzni in brez omejitev, kajti kreativnost nima omejitev. Vse je mo┼żno.

Pustimo kreativnosti na plan na razli─Źne na─Źine in u┼żivajmo v tem. Lahko jo izra┼żamo povsod, naj bo to umetnost, ogla┼íevanje, vrtnarjenje, oblikovanje, kuhanje ali, ─Źe nimate pomivalnega stroja, celo kreativno pomivanje posode. :). Kreativnost ni le hobi ÔÇô kreativnost je na─Źin ┼żivljenja.

Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 ┼żarke!
Nalagam...