Jana Špeh

Zakaj so cilji sploh potrebni?

piše: Jana Špeh
10. november 2016    764 ogledov

Vsak posameznik potrebuje motiv zato, da bi učinkovito deloval. Vsakič ko imamo pred seboj vizijo tega. kar bi želeli, hkrati nimamo težav pri izvedbi projekta za dosego želenega. To pomeni, da imamo dovolj navdiha in idej za poiskati pravi način, kako bomo prišli do cilja, prav tako smo deležni energije, ki jo potrebujemo za samo izvedbo načrta. Energija je stalno prisotna, energija je, kot mi, del univerzuma in se nenehno giblje v in skozi nas. Pomembno pa je poznavanje dejstva, da energija deluje, ko določimo namen.

Cilj nam služi, da ozavestimo življenje, za motivacijo in kot ključni dejavnik pri usmerjanju!

S krajšim uvodom verjamem, da je vsak v sebi lahko prepoznal smisel postavljanja ciljev. Zdaj pa vam povem še več. Ljudje si nenehno postavljamo cilje, v vsakdanjem življenju imamo kratkoročne cilje. Srednjeročni cilji so tisti, ki si jih postavimo za čas polletja, dolgoročni cilji pa so tisti najvišji motiv, za katerega izberemo delovati vsak dan.

Še najpomembnejše je zavedanje, da so cilji nepogrešljivi del našega življenja, saj osmislijo naše življenje. Ljudje dosegamo rezultate na vseh področjih, ti rezultati pa so posledica zastavljenih ciljev. Rezultati, ki jih dosegamo, pa niso posledica naših sposobnosti, temveč tega, kar v resnici mislimo, da zmoremo. Ko verjamemo vase in v to, kar si postavimo kot cilj, si s tem omogočimo doseganje boljših rezultatov.

Ko si postavimo cilj, pa moramo vedeti, da se lahko le z jasno postavljenim ciljem približamo želenemu. Če boste dnevno spreminjali to, kar je vaša končna destinacija ali cilj, je pomembno vedeti, da to stanje nevednosti povzroča le dodatno raztreščenost.

Primer: Če si boste dejali, da želite teči, s tem niste opredelili svojega cilja in našli boste nešteto izgovorov, zakaj ne bi odšli na stezo za tek, poleg tega pa se boste postavili v stanje duha, tisto stanje, ko si notranje nezadovoljen, ker se ne trudiš, da bi svoj cilj dosegel. To se dogaja le, dokler si ne postavite jasnega cilja.

Ko boste jasno določili svoj cilj in časovni zamik, v katerem vam bo uspelo, pa se zgodba spremeni.

Do poletja želim preteči 10 km brez težav.

V istem trenutku, ko ste si zastavili jasen cilj, točno spoznate, kje ste, in določite točko, kam želite priti. V mislih zdaj že vidite sliko, kaj vse bo treba narediti. Zdaj veste, da potrebujete trening za kondicijo. Zdaj poznate dejstvo, da prej ko boste začeli, bolj si omogočate uspeh. Zdaj si nenadoma že zamišljate stezo, po kateri boste dnevno tekli, in uvidite vse tisto, kar boste naredili.

Ko jasno določite svoj cilj, se bo prikazala tudi pot!

Vir: Iz knjige MOČ MISLI - V resnici lahko uresničiš vse, kar želiš
Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...