Andrej Pešec

Moški posluša z razumom, z glavo, ženska pa s čustvi, s srcem

10. junij 2024    6 ogledov

Različno delovanje ženskega in moškega uma je razvidno tudi na predavanjih, ki jih izvajam: dame sedejo v prve vrste, moški pa zadaj ob zid in skeptično prisluhnejo vsebini. Pogosto se usedejo v pozo misleca, z dlanjo in tremi prsti podpirajoč brado, zbrano poslušajo, neredko pozorno čakajo na vsako negotovost ali napako ter želijo vse jasno razumeti. Očitno je, da poslušajo z glavo, inteligenco.

Moški posluša z razumom, z glavo, ženska pa s čustvi, s srcem.

Dekletom se, nasprotno, od daleč vidi, da jih velika večina posluša s srcem, s čustvi. Opazi se, kako se v primeru, ko jim je vsebina blizu, nagnejo malce naprej in odprto absorbirajo vse slišano.

Na enem od predavanj sem gostom omenil, da dame včasih niti ne vedo, kaj točno govorim, saj se bolj kot na vsebino predavanja osredotočajo na občutke. Na istem dogodku sem pred koncem goste vprašal, kako se jim je zdelo. Odgovor ene izmed njih je bil: »Niti ne vem natančno, kaj vse si povedal, rečem lahko le, da te je bilo zelo prijetno poslušati …«

Tudi v tem primeru lahko jasno razberemo vzrok za takšno sestavo moškega subtilnega telesa: moški ima nalogo zaščite. Zato mu je naravno dana takšna inteligenca, kateri dve od ostalih različnih funkcij sta diskriminacija – ločevanje dobrega od manj dobrega – ter dvom. 

Zdrav dvom je znak močnega razuma. Če nekdo nenehno, kronično dvomi v vse, četudi je že slišal, preveril in začutil moč vseh smiselnih argumentov, pa izkazuje šibek razum.

Vir: Ženske in moški; Andrej Pešec
Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...