Rachel Cheng

Zima je tu – poskrbite za svoje ledvice!

piše: Rachel Cheng
30. november 2017    441 ogledov

Starodavni Kitajci so pred tisočimi leti sistem medicine zgradili tako, da so proučevali naravo vsake stvari/bitij. Ta sistem je v uporabi še danes. Dojemanja in problemi so se razvijali in spreminjali skozi čas, a načela so brezčasna in učinkovita pri boleznih naše dobe, če se le pravilno uporabljajo.

Kitajska medicina je samo en del obsežnejšega koncepta starodavne kitajske filozofije. Enaka filozofija se ne uporablja le v medicini, ampak tudi v vsakdanjem življenju, delu, odnosih itd. Dober zdravnik TKM ne zdravi le bolezni. Bolezni zahtevajo zdravstveno oskrbo, medtem ko mi potrebujemo oskrbo za zdravje. Najboljša skrb za zdravje je preventivno zdravljenje. TKM obravnava stanje, preden se razvijejo bolezni, težave; posreduje, ko se vidijo tveganja, in pravi, da se je treba izogibati večjih težav.

Klasična kitajska filozofija nas uči živeti v ravnovesju z letnimi časi tako, da iz časa potegnemo vse koristi, ki jih lahko, in se izognemo škodi, ki nam jo lahko povzroči.

Zima predstavlja največji jin aspekt  v kitajski medicini

Jin je temna, mrzla, počasna, notranja energija. Veliko ljudi je danes obsedenih s pozitivnim razmišljanjem in ne razumejo t. i. negativnega dela, da je energija jin prav tako pomembna kot pozitivna energija jang. V TKM verjamemo, da se moramo pozimi prilagoditi in obogatiti energijo jin ter krotiti jang s podaljšanim spanjem, zmanjšanjem agresivnosti in ohranjanjem toplote. Zima je čas vztrajnosti.

Če nimamo zadostne zaloge energije, potem se lahko pokažejo težave naslednjo pomlad. Zima pa je tudi letni čas obnove in 'popravil', zato je to primeren čas za krepitev energije jin. Splošno pomanjkanje te lahko povzroči pomanjkanje tekočin v telesu, ki nadzirajo uravnovešenost delovanje janga ali telesnih funkcij. Splošno pomanjkanje energije jin se kaže v rdečkastem obrazu, mršavosti, nespečnosti, razdražljivosti, pretirani zaskrbljenosti, prekomernem razmišljanju in nočnem potenju.

Funkcija sistema ledvic

Zima je letni čas, ki je po TKM povezan z  ledvicami. Zato je zima najboljši čas za krepitev in varovanje naših ledvic. Ledvice so v kitajski medicini temelj življenja, saj so zadolžene za številne življenjsko potrebne funkcije v telesu. Ledvice shranjujejo naše t. i. bistvo, ki ga podedujemo od obeh staršev in je vzpostavljeno ob spočetju. To bistvo določa naše zdravje in vitalnost skozi življenje. Zato TKM poudarja, da je zdravje staršev ob spočetju otroka zelo pomembno. Ledvice urejajo rojstvo, rast, reprodukcijo in razvoj ter spolno zdravje. Naše ledvice morajo biti tako zdrave in delovati optimalno. Poznamo več načinov, kako ledvice ohranjamo močne, in sicer z borilnimi veščinami, akupunkturo, kitajskimi zelišči in spremembo življenjskega sloga.

Čeprav so na podlagi teorije petih elementov zima, ledvice in črna barva povezane, hrana črne barve ni vedno zdravju koristna. Res je, da črni sezam deluje zelo dobro pri polnjenju ledvic z vodno energijo, ampak to še ne pomeni, da bo vsa črna hrana delovala enako. Če bi bilo tako, potem bi lahko vso hrano spekli do črne barve kot oglje, da bi krepila ledvice, pa vemo, da to ne drži.

Priporočamo preproste in učinkovite nasvete, kako krepiti ledvice:

  • Črni sezam – hitro doda energijo vode.
  • Orehi – močnejša energija vode.
  • Topla slana kopel za stopala.
  • Masaža akupunturnih točk na stopalu, še zlasti točke KI 3.
  • Ne hodite spat v poznih nočnih urah (na tej povezavi si lahko preberete nasvete za boljši spanec)
Kako se pa tebi zdi? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...