Nastja Spasojević

Zimski solsticij: kliče te temna noč duše

18. december 2019    2758 ogledov

Enaindvajsetega decembra nastopi zimski solsticij, dan, ko po poganskih verovanjih sonce miruje in s tem omogoči mirovanje moške energije in delovanje uma ter prost pretok ženske energije, čustev in čutenja. Prinaša temo in tudi nas vabi, da vstopimo v temno noč svoje duše.

Zimski solsticij nas spominja na čutenje

Enaindvajsetega decembra nas pričakata najdaljša noč in najkrajši dan leta. Povečano število ur teme nas vabi, da vstopimo v temno noč duše, kliče nas k odmiku vase, da bi zaslišali svoje bitje.

Včasih smo samo v temi dovolj sproščeni, da smo to, kar smo. Ko smo izpostavljeni, smo namreč velikokrat pod subtilnim pritiskom, da moramo biti takšni in takšni in delovati na določen način. V temi pa lahko odpadejo vse maske.

Ko ugasnejo vse luči, smo le mi, sami s svojimi mislimi, in takrat lahko zaplavamo globoko v svojo resnico, začutimo tudi subtilnejše nivoje svojega bitja in si dovolimo čutiti svojo resnico.

Ni se nam treba sramovati, da se obnašamo ali delujemo drugače, ko smo izpostavljeni – tudi to je del nas.

Ampak če preveč časa preživimo v tem načinu delovanja, se odklopimo od sebe, od svojih želja, od čutenja sebe in svojih instinktov. Če to traja predolgo, lahko odklop od čutenja postane naše naravno stanje. Zato nas narava kliče v temo, zato nam ponuja zimski solsticij in krajše dni ter daljše noči. Da se spomnimo in znova povežemo s čutenjem, s svojimi instinkti.

Ta čas je izjemna priložnost, da v temo stopimo zavestno

Da se umaknemo od soja žarometov in se usedemo v temo, s seboj in svojo resnico.

Ni nam treba nikomur ničesar razlagati, ni potrebe, da bi si zapisovali in analizirali globoko, kaj se nam dogaja. Treba se je zgolj usesti in biti s tem, kar se dogaja. Čutiti. In dovoliti. Prisluhniti.

V temi naše misli niso pomembne. Pomembna so naša čustva, ki v odsotnosti zunanjega hrupa in svetlobe lahko zasijejo. Tema in tišina nas umirjata in usmerjata navznoter, da lahko začutimo, kaj se nam sploh dogaja. Da se ustavimo, to začutimo. Si dovolimo biti tukaj in zdaj. Čutiti. Biti. Brez pehanja za čimerkoli.

Dovolimo svojemu čustvenemu glasu, da spregovori, in dopustimo, da je slišan

Sedimo s seboj, usmerimo pozornost na svoje občutke. Kaj zaznavam? Kje to zaznavam? Kaj čutim?

Pozabite na misli, sodbe, nalepke uma in namesto tega poskušajte začutiti moč srca, moč čutenja, moč občutkov.

Kaj se zgodi, ko se popolnoma umirite? Kaj se zgodi, ko sedite v temi in si dovolite biti? Kakšna čustva se pojavijo? Kakšno nelagodje pride na površje? Kaj se zgodi, če si samo dovolimo čutiti?

To je tisto, k čemur nas kliče temna noč duše. K čutenju. K temu, da nehamo govoriti, ampak začnemo poslušati.

K temu, da najdemo pogum, da se usedemo in si dovolimo čutiti. Ja, za to potrebujemo veliko poguma, saj če želimo čutiti, res začutiti sebe, svoje impulze in občutke, moramo biti pripravljeni čutiti ves spekter občutkov. Ne pravijo temu zaman temna noč duše.

Izvajanje praks brez močne povezave s fizičnim telesom lahko povzroči, da travme in kronični stres (ter z njimi tudi mi) obvisimo v zdravilnem peklu. Prvi korak nazaj k ČUTENJU je ponovna orientacija k telesu! - Irene Lyon

Ritual temna noč duše ob zimskem solsticiju

Ritual je sila preprost. Vse, kar potrebujete zanj, je čas in prostor, kamor se lahko umaknete. Idealno je, da ga izvedete na dan zimskega solsticija.

  • Umaknite se v prostor, kjer vas ne bo nihče motil, in se usedite v popolni temi. Samo opazujte, ali želite oči zapreti ali bi jih raje pustili odprte, in sledite svojemu vzgibu. Skozi ritual jih lahko odpirate in zapirate po želji, vendar opazujte, kako bo to vplivalo na vaše čutenje in dojemanje sebe.
  • Samo sedite in se posvetite temu, kako vam najbolje odgovarja sedeti. Kaj je za vas najbolj udobna pozicija? Kako čutite svoje telo?
  • Dihajte. Če se pojavijo misli, jim dovolite da odidejo brez da se vanje zapletate.
  • Spremenite položaj in znova začutite svoje telo.
  • Sedaj se postopoma pomikajte po svojem telesu in bodite pozorni kaj čutite tam?  Kako čutite ta del telesa? Česa se dotika, čutite povezavo s tlemi? Kakšen je pritisk na ta del telesa? Kaj čutite v njem? Se pojavi kakšen vzgib? Začnite pri stopalih in se pomikajte vse do temena.
  • Po opravljeni meditaciji si vzemite nekaj minut in sproščeno dihajte ter dovolite, da se vsak del telesa sprosti. Samo dihajte.
  • Nato pojdite v oljno kopel ali pod topel tuš. Dovolite, da voda odnese, kar vam ne služi. Da vas očisti, tako fizično kot tudi emocionalno.

Ti dnevi so namenjeni globokemu počitku in kontemplaciji – če upoštevamo ta namig narave, se nam zdajšnji umik in počitek globoko obrestuje vso leto. Naše telo se bo fizično in emocionalno napolnilo in regeneriralo, kar bo vidno na vseh področjih življenja. Zato si  prihodnjem tednu si vzemite čim več časa zase, za odmik in kontemplacijo. To počnejo vsi večji duhovni mojstri – ta teden si vzamejo namreč dopust in so nedosegljivi za vse!

Počivajte in redno negujte čutenje ter spoštujte in počastite svoje vzgibe. Naj bodo še tako neracionalni.

Preberite tudi:

Deli svoje izkušnje! 3
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
Matija
  komentiral 6 mesec nazaj
Ko misliš da kaj veš ugotoviš, da nič ne veš in kaže se naprej učiti in dalati na sebi.HVALA
Fikret
  komentiral 6 mesec nazaj
Napotek in razlaga me prav napolni z dodatno energijo,mi je inspiracija.
Hvala.
Mojca
  komentiral 6 mesec nazaj
Bom poskrbela da se ocistim (tudi noč
Nalagam...