Tadej Pretner

Je pomemben terapevt ali metoda?

piše: Tadej Pretner
7. december 2015    856 ogledov

Razglabljanja o tem, katera terapevtska metoda je boljša in katera slabša, so precej pogosta tako med strokovnjaki kot med laiki, redkokdaj pa privedejo do trdnih in zanesljivih sklepov. Ni malo tudi takšnih, ki menijo, da niti ni pomembna metoda, ampak tisti, ki jo uporablja. 

Objektivno gledano verjetno obstajajo trije enako pomembni stebri, ki naredijo neko terapijo uspe┼íno, s tem da so v nekaterih segmentih zelo povezani; ti stebri so uporabljena metoda, avtoriteta terapevta in njegovo znanje, v kombinaciji z energijsko preto─Źnostjo.

Uporabljena metoda

Eden kon─Źnih ciljev vsake terapevtske metode je med drugim tudi krepitev energijskih pretokov v telesu, ampak nekatere so na to usmerjene primarno (akupresura, EFT, razli─Źne bioenergijske tehnike), pri drugih so okrepljeni energijski pretoki posledica procesiranja zastalih podzavestnih energij (t. i. bole─Źinska telesa), nekatere pa so kombinacija obeh (npr. nekatere tehnike odstranjevanja entitet).

Iz tega nabora metod so nekatere tak┼íne, da si ve─Źina zlahka razlo┼żi┬ána─Źela njihovega delovanja┬áin jih razume, druge pa ┼ítevilni klienti do┼żivljajo kot proces, zavit v tan─Źico mistike, ki jih povezuje z nekak┼ínimi 'vi┼íjimi silami', katerih v veliki meri ne razumejo (delo s prekletstvi, karmi─Źna diagnostika, razli─Źne oblike dela s torzijskim poljem ...).

─îe klient metodo kolikor toliko pozna in razume, si oblikuje predstavo o tem, v kak┼íni meri bo delovala. Ta predstava je seveda lahko spodbujajo─Źa ali omejujo─Źa. ─îe je ne razume oziroma jo ima za misti─Źno, pa na to, v kak┼íni meri bo delovala, klju─Źno vplivajo njegovo znanje, prepri─Źanja, strahovi in psiholo┼íki profil oziroma tisti njegov del, ki se nana┼ía na vodljivost.

Dejstvo je namre─Ź, da nekatere metode za uspe┼ínost dejansko 'zahtevajo' relativno vodljivost klienta; ─Źe klient ni vodljiv, ne delujejo. ─îe npr. terapevt re─Źe klientu, da izhajajo njegove te┼żave iz nekak┼ínega prekletstva, mu lahko z redkimi izjemami najve─Źkrat pomaga oziroma prekletstvo razre┼íi po 'pravilih za re┼íevanje prekletstev' le pod pogojem, da mu klient popolnoma verjame in zaupa. Takrat se klientovi segmenti jaza poenotijo, tako da v njem ni nikakr┼ínega notranjega konflikta, in postane popolnoma sprejemljiv za 'prehod v novo polje realnosti', v katerem te┼żave ni. Podobno je tudi pri karmi─Źni diagnostiki. Karmi─Źni diagnostik mora natan─Źno prepoznati le energijski naboj klientove te┼żave, potem pa mu lahko re─Źe, da ta te┼żava izhaja iz neke dolo─Źene situacije iz prej┼ínjega ┼żivljenja; ─Źe mu bo klient brez zadr┼żkov verjel, lahko te┼żavo re┼íita s podo┼żivljanjem neke situacije, ki ima pe─Źat problemati─Źnega ─Źustvenega naboja, kar bo delovalo, tudi ─Źe se v resnici oziroma v manifestirani realnosti ta situacija ni nikoli zgodila; sicer pa ne.

Pri nekaterih drugih metodah, ki temeljijo na primarnem energijskem delu, seveda znanje/prepri─Źanje/vodljivost klienta oziroma njegov pogled na metodo ┼íe zdale─Ź niso tako izklju─Źujo─Źi.

 
Avtoriteta terapevta

Pomembna je pri vseh metodah, ampak pri metodah, ki vsebujejo pridih mistike, seveda precej bolj kot pri pristopih meridianskega dela, masa┼ż ... Pri karmi─Źni diagnostiki, delu s prekletstvi, do neke mere pa tudi pri razli─Źnih oblikah dela s torzijskim poljem je recimo klju─Źna za to, da terapevt potegne klienta iz enega polja realnosti v drugo, in ─Źe ho─Źe┼í biti v vodah tak┼ínih terapevtskih metod uspe┼íen, jim mora┼í v veliki meri prilagoditi celotno '┼żivljenjsko vedenje'. ┬á
Pomik v polje ozdravitve s polo┼żaja avtoritete ima obi─Źajno tri vzvode, ki so lahko do neke mere povezani, obi─Źajno pa kateri od njih prevladuje:

  • pomik s pomo─Źjo odmaknjenosti oziroma z delovanjem, pri katerem sloni vtis avtoritete na nedostopnosti in vzvi┼íenosti;
  • pomik, zgrajen na osnovi topline in osebnega pristopa;
  • ┬ápomik, zgrajen predvsem na osnovi zaupanja v metodo, ki jo uporablja terapevt (glej tudi to─Źko Uporabljena metoda).

Prvi dve postavki (nedostopnost in ─Źlove┼íka toplina/zaupanje) sta na prvi pogled nezdru┼żljivi, v praksi pa dale─Ź od tega. Morda ljudi ┼íe najbolj prepri─Źa terapevt, ki sicer deluje nedostopno, a se potem klientu pribli┼ża na neki topel na─Źin, zaradi katerega ima ta ob─Źutek, da se je ┼íe posebej zavzel zanj.

Znanje in energijska preto─Źnost terapevta

Temelji na sposobnosti ozemljevanja, s katero terapevt klientu pomaga do spremembe, in znanju, ki zajema zelo ┼íirok spekter ÔÇô od prepoznavanja simptomov do tega, da zna glede prepletenosti te┼żav ustvariti dovolj ┼íiroko fronto delovanja, potrebno za TRAJNO spremembo.

K trajni spremembi pa spada ┼íe nekaj ÔÇô ko so dolo─Źene klientove te┼żave sprocesirane, ima seveda ve─Ź energije; zelo pomembno je, kaj bo z njo v prihodnosti po─Źel. ─îe se bo vrnil v vsakdan, poln rutine, se bo zelo hitro zna┼íel v podobni situaciji kot pred terapijami. Zato spada k delu dobrega terapevta tudi to, da klientu pomaga kreativno 'investirati' pridobljeno energijo v vsakdanje ┼żivljenje.

Vir fotografije: Osebni arhiv Mojce Debelak in Bla┼ża Poga─ŹarjaKaj pa ti praviš? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 ┼żarke!
Nalagam...