Darja Bitenc

Tapkanje z otrokom (EFT)

piše: Darja Bitenc
16. marec 2015    0 komentarjev    749 ogledov

Sprostiti napetosti, neizra┼żena ─Źustva, omejujo─Źe misli v sebi in otroku je neizmerna nalo┼żba v otrokovo (in va┼ío) prihodnost, ker tako sprostite energetske blokade, ki bi se kot resnej┼íe te┼żave lahko┬áizrazile┬á┼íele v naslednjih desetletjih otrokovega ┼żivljenja.


Ko ┼żelite pomagati otroku s tapkanjem ali katerim drugim pristopom, upo┼ítevajte naslednja dva koraka.

Prvi korak pri tapkanju z otrokom:

Najprej sprostite svoje ob─Źutke, ─Źustva, misli, ki vas ovirajo. Sprostite vse svoje reakcije, povezane z otrokovo te┼żavo in morebitne svoje te┼żave, ki vplivajo na va┼íe trenutno psihi─Źno, ─Źustveno, telesno stanje. Zavedajte se, da ste pogumni, ker stopate na to pot. Ne obsojajte se, ampak bodite ponosni nase in na svojo pripravljenost soo─Źati se s svojim notranjim svetom.

Drugi korak pri tapkanju z otrokom:

Zaznavajte, poslu┼íajte, odprto sprejmite in iskreno spo┼ítujte otrokovo realnost, otrokov pogled na izziv, ne ocenjujte te┼żave na svoj odrasli na─Źin. Pomagajte mu, da prepozna ob─Źutke, ─Źustva in misli, povezane z izzivom.

Poglejmo si zdaj oba koraka bolj podrobno.

PRVI KORAK: Vprašajte se: Kaj se dogaja v meni, staršu?

Otroci so zelo ob─Źutljivi za va┼ío energijo, va┼íe po─Źutje in va┼íe odzive, zato morate najprej sprostiti svojo napetost, zakr─Źenost, skrbi, nemo─Ź, strah ... v povezavi z otrokovim izzivom in izzivi, ki trenutno vplivajo na va┼íe ┼żivljenje in odnose v dru┼żini. Ko star┼íi opravijo svoje notranje delo, pogosto izgine tudi otrokova te┼żava ali pa se zelo zmanj┼ía. Zagotovo pa va┼ía ve─Źja odprtost, mir in sprejemanje situacije mo─Źno pove─Źajo verjetnost re┼íitve problema. Otroci so pod vplivom va┼íega stanja. ─îe ste zaskrbljeni, bo tudi otrok. ─îe se izgubljate v strahu, se bo tudi otrok. Bolj ko ste prisotni, povezani z notranjim mirom in zaupanjem, bolj umirjen in zaupljiv bo otrok. Bolj ko ste v telesu, kar pomeni, da se zavedate ob─Źutkov, ─Źustev, misli, la┼żje bo otroku ─Źutiti povezanost s telesom in ob─Źutki, kar bo olaj┼íalo spro┼í─Źanje blokad.

Kako se torej lotiti izziva?

Recimo, da ima otrok zdravstvene te┼żave, te┼żave v ┼íoli, z vrstniki ...

Poglejte, kaj ─Źutite v telesu, ko pomislite na otrokovo te┼żavo. ─îe vam je tak pristop tuj, najprej za─Źutite in opazujte svoje dihanje nekaj trenutkov, nato ljube─Źe poglejte, kaj ─Źutite, morda v ramenih, vratu, prsih, trebuhu, hrbtu, sklepih. Je kje kak┼ína napetost, bole─Źina, tesnoba, pritisk? Nato tapkajte te ob─Źutke (spodaj je en primer zaporedja). V naslednjem koraku, ki pa je lahko tudi hkraten s prvim, ─Źe ste bolj izku┼íeni v zaznavanju ─Źustev, se vpra┼íajte, katera ─Źustva so prisotna v povezavi s to te┼żavo, ki jo ima moj otrok. Morda ─Źutite strah, nemo─Ź, ┼żalost, jezo, zaskrbljenost, ujetost, obup. Tudi v primeru ─Źustev se vpra┼íajte, kje v telesu je ─Źustvo najbolj prisotno, ─Źe to lahko zaznate. Odtapkajte ta ─Źustva. V naslednjem koraku preverite ┼íe, ali so v povezavi s to te┼żavo prisotne dolo─Źene misli. Morda razmi┼íljate, da niste dovolj dober star┼í, da ne zmorete ve─Ź, da ste sami za vse ... Tapkajte te misli in poskusite najti bolj opogumljajo─Źe razli─Źice. Ob─Źutki, ─Źustva in misli so medsebojno povezani, tako da lahko tapkate tudi vse naenkrat, oziroma ko odtapkate en aspekt, se lahko zmanj┼ía mo─Ź drugih.

Nekaj primerov zaporedij:

 • ─îeprav me skrbi za mojega otroka in ne vem, kaj naj storim, se odlo─Źam, da ostanem mirna in ljube─Źa do same sebe, situacije in otroka.
 • ─îeprav ima moj otrok to te┼żavo in trpim zaradi tega, ho─Źem vse to izpustiti iz sebe in ostati mirna in spro┼í─Źena za naju oba.
 • ─îeprav sem nemo─Źna in mu ne znam pomagati, vem, da imam svojega otroka neizmerno rada, zato ho─Źem za naju oba ostati mirna in ─Źutiti ljubezen ne glede na vse ter ostati odprta za re┼íitve.
 • ─îeprav se mi trga srce, ko gledam njegovo bitko, se odlo─Źam, da ostanem spro┼í─Źena in odprta za najbolj┼íe re┼íitve.
 • ─îeprav ne morem za┼í─Źititi otroka, pa se odlo─Źam, da ─Źutim zaupanje, da ga varuje Bog/angeli, da se bo vse izteklo v najvi┼íje dobro.

DRUGI KORAK: Kaj se dogaja z otrokom?

Za─Źutiti in razumeti morate otrokovo realnost, jo sprejeti in iskreno spo┼ítovati tako, kot je. ┼Że iskreno sprejemanje bo zmanj┼íalo marsikateri izziv, kajti odkrita, ljube─Źa pozornost deluje zdravilno in je osnova ┼ítevilnih terapevtskih pristopov. Ne presojajte izziva s svojim (odraslim) umom, temve─Ź vstopite v njegov svet in poslu┼íajte, kaj vam pove. Uporabite njegove besede pri tapkanju. Vedno tapkajte skupaj.

Vpra┼íajte otroka, kaj se dogaja z njim, kaj ─Źuti v telesu, kje, kako se to ─Źuti. Bodite iskreno odprti in pozorni, ne hitite, dajte mu ─Źas, da se pove┼że. Nato tapkajta. ─îe zmore prepoznati ─Źustva, ga vpra┼íajte po njih, lahko mu pomagate prepoznati jih. Vpra┼íajte, kje so v telesu. Nato tapkajte skupaj. Lahko otroka tudi vpra┼íate, kaj si misli o sebi ali situaciji, kaj meni njegova glava o tem, kak┼íne misli ima zaradi te situacije. Vpra┼íanja prilagodite starosti.

Nekaj primerov

Telesno: boli me trebuh, glava, koleno, slabo mi je, utrujen sem ...

─îustveno: strah me je iti v ┼íolo, skrbi me ..., ┼żalosten sem, ker ... jezen sem, ker ...

Misli, prepri─Źanja: nih─Źe me ne mara, preve─Ź nalog imam, ne zmorem tega, vsi se mi bodo smejali ...

Primeri tapkalskih zaporedij:

 • ─îeprav me boli trebu┼í─Źek in no─Źem v ┼íolo, sem se odlo─Źil, da vse, kar me ti┼í─Źi v trebu┼í─Źku, izpustim iz sebe in se sprostim.
 • ─îeprav me skrbi, kako bom zapela pesmico, vem, da me ima mami rada, zato ker sem, in ne zaradi tega, kako pojem.
 • ─îeprav sem ┼żalostna, ker mi je prijateljica rekla, da me ne mara, sem se odlo─Źila, da sem dober otrok in da izpustim to ┼żalost iz sebe.
 • ─îeprav me je strah, da mi ne bo uspelo in se mi bodo smejali, ho─Źem povedati svojem telesu, da je vse┬á v redu, da me ima mami rada in da lahko izpustim ta strah.
 • ─îeprav ─Źutim ta strah v grlu, sem se odlo─Źil, da ga zdaj izpustim in se sprostim.
 • ─îeprav me nima nih─Źe rad, ho─Źem vseeno objeti svojega ku┼żka in mu povedati, da je moj prijatelj.


Pozornost je ljubezen, njena valuta pa je ─Źas. ┼Że samo va┼ía iskrena, odprta, ljube─Źa pozornost bo delala ─Źude┼że. Vedno in povsod! Nekaj minut ─Źez dan, morda zve─Źer lahko namenite tapkanju, da skupaj z otrokom pogledate dogajanje preteklega dne, ali pa zgolj poslu┼íajte, kaj pripoveduje otrok in mu ponudite tapkanje, ko za─Źutite ve─Źjo ─Źustveno jakost. Zaupajte, da ste dober star┼í, morebitne ob─Źutke krivde ali nemo─Źi pa kar odtapkajte. Ne koristijo ne vam ne otroku. Vredni ste in zaslu┼żite si mir in ljube─Źo prisotnost, vi in va┼í otrok. ─îe se izgubita, vedite, da sta nekje v vas, in smelo ju poi┼í─Źite sami ali ob pomo─Źi iskrene osebe.

Vse dobro vam in otrokom!

Komentarji (0)

  Bodi prvi in podaj svoj komentar! S svojim komentarjem dobi┼í tudi 3 ┼żarke!

Facebook komentarji

Nalagam...