Svetloba.si, spletni portal iskalcev Resnice

Kako, kdaj in kje meditirati?

piše: Uredništvo
4. maj 2016    6386 ogledov

Kako meditirati?

Z meditacijo dosežemo pozitivne učinke v primeru, da je izvedena brez napora ali stresa v telesu in umu. Meditacije v grobem delimo na statične in dinamične. To pomeni, da pri enih zavzamemo statično telesno držo (položaj), pri drugih pa je naše telo v gibanju. Pri statični meditaciji se telo prične hitro ohlajati, zato je pomembno, da je posameznik oblečen v topla in udobna oblačila, po potrebi pa odet v odejo. To zagotavlja udobno, sproščeno in prijetno okolje za meditacijo. Najpogostejši položaj meditacije je sede na stolu, pri katerem je naša zadnjica pomaknjena nekoliko preko sprednjega roba stola, hrbet čim bolj zravnan in nenapet, ramena sproščeno spuščena, dlani po navadi počivajo v naročju, stopala pa so na tleh. Če omenjen položaj  težko zadržimo oziroma se v tem ne moramo povsem sprostiti, med hrbtom in naslonjalom namestimo blazino ali dve. S tem položajem zagotovimo celovit pretok energije skozi celotno telo. Ležeč položaj meditiranja je nekoliko manj pogost. Poslužujejo se ga tiste osebe, ki težje sprostijo svoje telo in um, uporablja pa se ga predvsem pri zvočnih meditacijah oziroma kopelih.

Začetek meditacije je v glavnem namenjen dihanju oziroma usmerjeni pozornosti na dihanje. Dihanje je poglobljeno, posamezniki pa so vodeni, da se osredotočijo na področje trebuha in premikanje le tega. Dihanje mora biti povsem sproščeno, naravno, brez naprezanja ali zadrževanja vdiha oziroma izdiha ter ritem pa ne sme biti vsiljen.

Kje naj meditiram? 

Tisti, ki se z meditacijo šele spoznavate, pričnite meditirati v prostoru, kjer si lahko zagotovite popoln mir in tišino ter se lahko odmaknete stran od vsakodnevnega hrupa. Prostor, ki ga namenile meditaciji naj bo prijetno topel in udoben, prijeten in sproščen, daje naj občutek varnosti in umirjenosti. V začetku uporabimo vedno en in isti prostor za meditiranje, saj bomo pri vsaki naslednji meditaciji lažje dosegli stanje sprostitve. S časoma lahko meditiramo tudi v drugem prostoru oziroma okolju. Meditacija se lahko odvija na prostem, na primer v gozdu, na travniku, ob reki, jezeru, na planjavi,… vendar pa je v vsakem primeru pomembno, da si na zagotovimo čim bolj sproščen in neobljuden prostor. Nekateri posamezniki so sposobni meditirati tudi v največjem hrušču, vendar je za razvoj te zmožnosti potrebno redno meditirati več let.  

Kdaj naj meditiram?

Meditirajmo redno, če se da vsak dan, v istem prostoru ob istem času dneva. Mnogi zatrjujejo, da je najprimernejši čas meditacije zjutraj, saj se že zjutraj napolnimo s potrebno pozitivno in umirjeno energijo, zaradi katere tekom dneva lažje prestajamo različne napore in situacije. Mnogi se meditacije poslužujejo pred spanjem, da sprostijo vse napetosti, ki so se nabrale tekom preteklega dne. Z rednim meditiranjem spoznamo sebe v različnih pogledih, poglobimo stik s seboj, zaradi česar sami pri sebi spoznamo, kdaj je za nas ustrezen čas za meditacijo. 

Koliko časa naj bi meditiral? 

Pri meditaciji je bolj od trajanja pomembna globina doseženega stanj sprostitve. Začetniki meditacije s težavo ostajajo osredotočeni dlje časa, zato je zanje priporočljivo, da meditacijo naprej izvajajo krajši čas, torej nekaj minut v tišini ali ob glasbi. Kasneje pa čas oziroma trajanje meditacije postopoma podaljšujemo in ostajamo v meditativnem stanju toliko časa, kolikor dolgo nam odgovarja.  Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...